Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Tritts Top 5: Verborgen pareltjes Sardinië

Van de natuur van de Coghinas-rivier tot de majestueuze Limbara-bergen en de parels van de oostkust Cala Goloritzè en Cala Luna, wij delen onze top 5 van verborgen pareltjes om te zien op Sardinië.

Tritts Top 5: Verborgen pareltjes Sardinië

5. Verborgen parel Sardinië: de Coghinas rivier

Een leuke bestemming voor de actieve toerist is de rivier en het meer van Coghinas, gelegen in het noordwesten van Sardinië in de provincie Sassari. Om precies te zijn, het 'lago del Coghinas' ligt tussen de valleien van Oschiri en de hellingen van de berg Limbara, op de grens van de regio's Logudoro en Gallura. Het meer ontstond in 1927 toen de gelijknamige rivier werd afgesloten door de bouw van een 185 m lange en 58 m hoge dam. De Coghinas-rivier is de op twee na langste rivier van Sardinië.

Ondanks dat het een kunstmatig stuwmeer is, zoals bijna alle meren op Sardinië, is het landschap en de natuur rond het meer erg fotogeniek. Je vindt er bossen met steeneiken, kurkeiken en mediterrane vegetatie met een rijke flora en fauna. Liefhebbers van vogelspotten en fotografie zullen dol zijn op dit gebied, omdat er veel vogelsoorten zijn, zoals de rode en witte reiger, de roze flamingo, wilde eenden, aalscholvers, haviken, tortelduif, ijsvogel en roodborstje. Er zijn ook boottochten om vogels te spotten vanuit de stad Valledoria. Sportvissers kunnen vissen op forel, baars, meerval, karper en rivierkreeft.

Noord-Sardinië is ook perfect voor watersportliefhebbers. Per kano of kajak kunt u de hele loop van de rivier volgen. Ook windsurfen, kitesurfen en suppen behoort tot de mogelijkheden in dit gebied.

Je kunt er ook voor kiezen om te voet of met de mountainbike een tocht te maken naar het bos van Su Filigosu, op de hellingen van de Limbara waar je dieren als herten, damherten en moeflons kunt zien.

4. Verborgen parel Sardinië: Casteldoria - warmwaterbronnen

Op een uurtje rijden van het meer van Coghinas liggen de warmwaterbronnen van Casteldoria in Santa Maria del Coghinas aan de rivier de Coghinas. De thermale baden zijn vernoemd naar het oude, niet meer bestaande dorp Casteldoria, daterend uit de 12e eeuw. Van het oude kasteel van de familie Doria is alleen de toren over. Direct aan de oever van de rivier ligt het Spa centrum en hotel Therme Casteldoria dat allerlei behandelingen biedt in combinatie met een sauna, stoombaden en hydromassagedouches. Maar ook in en bij de rivier kun je heerlijk zwemmen en zonnen. Het water van de rivier wordt verwarmd en kan een temperatuur bereiken van wel 70°C. In de winter zorgt de combinatie van warm water en koude lucht voor grote stoomwolken boven de rivier. Het water is het warmst direct onder de spa. De zwavelhoudende modder op de bodem van de rivier wordt aangepreze voor de wonderbaarlijke eigenschappen die zouden dienen om gewrichtspijn te verlichten. Het effect van een natuurlijk modderbad kan je zelf ervaren, zoals veel lokale bewoners en toeristen dat ook doen. Duik in de rivier en zwem naar het heetste punt, verdeel de modder van de bodem (pas op; het is heet) in een paar lagen over je lichaam (of over bijzonder zere plekken), laat het een uurtje aan de zijkant drogen, dan dompel je weer onder in de rivier, spoel de modder af en ga lekker zwemmen in het warme water. Een heerlijke manier om te ontspannen na een dag vol buitenactiviteiten en sport aan het meer!

3. Verborgen parel Sardinië: Limbara gebergte

Als watersport niets voor jou is of je de natuur van het achterland wilt verkennen, kun je ook kiezen voor een excursie naar het Limbara-gebergte met verschillende soorten routes en natuurpaden. De hoogste top is Punta Balistreri (1359 meter), gevolgd door Punta Sa Berritta, Punta Bandera en Giugantinu. Deze laatste berg dankt zijn naam aan de Vermentino di Gallura “Giogantinu”, een heerlijke witte wijn. Het regionale bosbeheer (de 'Ente Foreste') van Sardinië markeerde verschillende wandelroutes met bewegwijzering, maar je kunt ook quadtochten boeken bij lokale bureaus.

Een van de meest fascinerende en tegelijkertijd gemakkelijkste routes van de Monte Limbara is die naar de grotten van Li Conchi, 7 enorme granieten rotsen met grote holtes, die in de oudheid als huizen werden gebruikt. Deze route is ook bereikbaar met de auto, vanaf de SS 392.

De top van de Limbara, punta Balistreri met een prachtig panoramisch uitzicht, is ook met de auto te bereiken, over een route van ongeveer 12 km, maar met veel bochten.

Vanaf Li Conchi kun je weer naar beneden gaan door een van de mooiste gebieden van het Limbara gebergte, door een landschap vol rotsen in vreemde vormen en granieten torens genaamd “Inselberg”, verder naar beneden kom je bij de oude “Crispoli” fontein.

Er zijn ook intensievere en uitdagendere routes door dit prachtige landschap die alleen te voet of per mountainbike te volgen zijn. Het Limbara-gebergte is in ieder geval een van de Sardijnse bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Nog een laatste tip: vergeet niet wat snacks mee te nemen, zoals Ozieri-brood (dunne, zachte bladen gemaakt van durumtarwe, vergelijkbaar met wraps), dat je hier in alle supermarkten kunt kopen en dat typisch is voor de streek. Garneer met de uitstekende pittige smeerkaas en lokale worstjes, rol het op en je bent klaar om de vermoeidheid van de dag aan te kunnen. Geniet van je rondreis!

2. Verborgen parel Sardinië: Cala Luna

Gelegen in de betoverende Golf van Orosei, aan de oostkust van Sardinië, in de buurt van de pittoreske stadjes Dorgali en Baunei, is Cala Luna een plek die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Sardinië. In Cala Luna vindt je een prachtig gouden strand verborgen in een beschermde baai omringd door schilderachtige rotsformaties die zijn uitgehouwen door de wind en de tijd. Cala Luna heeft tal van ruime natuurlijke grotten waar je schaduw, een heldere turquoise zee en ongerepte natuur kunt vinden.


Cala Luna is een paradijs voor verschillende outdoor- en watersportliefhebbers. Je kunt snorkelen, en als je de uitdaging aangaat, zelfs bergbeklimmen en wandelen. Je kunt Cala Luna zelfs bereiken via de meest uitdagende wandelroute op het eiland, de "Selvaggio Blu", die 6 dagen en 5 nachten in beslag neemt. Het pad begint vanaf "Sa Pedra Longa" in het midden van het eiland en eindigt in Cala Luna. Het is sterk aan te raden om deze uitdaging in het najaar of voorjaar aan te gaan en alleen met deskundige gidsen te gaan. Om dit paradijs comfortabeler en sneller te bereiken, kan je een boot nemen vanuit de toeristische havens van Arbatax, Cala Gonone of Santa Maria Navarrese.

Tip van Tritt: Verblijf in het nabijgelegen toeristische dorpje Arbatax in de Arbatax Cottage Resort of in de Residence Il Sogno.

1. Verborgen parel Sardinië: Cala Goloritzè

In de buurt van Cala Luna vindt je Cala Goloritzè, een van de meest memorabele plekken om te bezoeken op Sardinië. Cala Goloritzè is de plek waar de landschappelijke schoonheid van de bergen van Sardinië samenkomt met het heldere turquoise water en de stranden in tropische stijl van de kust van Sardinië. Het strand bestaat uit glad wit zand en kiezels en wordt beschermd door schilderachtige rotswanden. Het water is ongelooflijk helder, zodat je de bodem van de zee duidelijk kunt zien zonder zelfs maar een snorkeluitrusting nodig te hebben!

Schilderachtige rotsformaties omringen de baai, waaronder een imponerende witte rots uitgehouwen door de golven en de wind en een langgerekte rotsformatie met een piramidale vorm, zeer dun en 143 meter lang. De lucht wordt geparfumeerd door een bos van mediterrane struiken, endemische eiken en andere mediterrane bomen.

Cala Goloritzè is op verschillende manieren te bereiken. Net als het nabijgelegen Cala Luna maakt Cala Goloritzè deel uit van het wandelpad "Selvaggio Blu". Maar maak je geen zorgen: er is ook bij Cala Goloritzè een gemakkelijkere manier om er te komen. Je kan naar de parkeerplaats "Su Porteddu" in de buurt van de stad Baunei rijden, en vanaf daar moet je ongeveer 1 uur wandelen op weg naar het strand (1,5 uur op de terugweg, bergopwaarts).

De toegangsprijs voor het strand (in de zomer) is 6 € per ticket, inclusief parkeerplaats. Je moet minimaal 72 uur van tevoren reserveren en het strand is alleen open van 7.30 uur 's ochtends tot 15.00 uur 's middags.

Een andere optie is om Cala Goloritzè per boot te bereiken. Arbatax, Cala Gonone en Santa Maria Navarrese zijn de vertrekhavens.

Wil jij weten vanuit welke accommodaties je bovenstaande pareltjes kunt ontdekken? Mail ons! Wij helpen je vrijblijvend.  

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044