Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De tomatenoogst in Toscane

Iedereen kent de druivenoogst en de olijvenoogst in Toscane. Maar voordat het proces van de volrode Chianti en smaakvolle extra vergine olijfolie begint, gaat in augustus eerst de tomatenoogst van start!

De tomatenoogst in Toscane

La raccolta
Om de beste tomatensoort te conserveren, wordt rond half augustus (weergevoelig) de beste oogst verzameld (La raccolta).

La conserva del pomodoro
Het maken van de tomatensaus voor eigen gebruik is een traditie, oftewel een sociale aangelegenheid waarbij hard gewerkt wordt! 
Van Toscane tot het zuiden van Italië houden de families met eigen moestuin hun tomaten nauwkeurig in de gaten. Als het dan eindelijk zover is kan de ‘conserva’ oftewel het bereiden van de ‘sugo’ beginnen! Hard werken en behoorlijk vies worden gaat gepaard met een hoop gelach, geklets en muziek.

Het proces:

  1. Tomaten wassen en in tweeën snijden
  2. Koken in grote pannen (of pas koken bij stap 4 dit verschilt per familie)
  3. Tomatensap eruit persen d.m.v. een speciale persmolen
  4. Sap aan de kook brengen met basilicum, zout en suiker 
  5. Het sap gaat in gesteriliseerde glazen potten die worden gekookt in grote ketels. Indien de tomaten al gekookt zijn bij stap 2 moeten deze langzaam afkoelen.

 

 

 

 

A Tavola!
Het werk loont de moeite. Na de gekweekte honger genieten de families van een overheerlijke pasta met verse tomatensaus! Aangezien een uitgebreide lunch bij de zondag traditie hoort, ligt het vlees al op de barbecue voor de tweede gang. Dat wordt smullen als nooit tevoren bij de volgende pasta met ‘tomatensaus uit pot!'

 

 

Tijd voor ‘feste en sagre’ 
Italië zou Italië niet zijn als er geen tentoonstellingen en feesten aan de tomaat verbonden zouden zijn.
‘ La Sagra del Pomodoro’ (Het feest van de tomaat) wordt in verschillende dorpen van Italië gevierd.
‘De Mostra nazionale del pomodoro’ (tentoonstelling van de tomaat) in Pontremoli (Massa e Carrara) gaat jaarlijks van start zodra de tomaten rijp zijn. Hier zijn meer dan 700 soorten tomaten te vinden in diverse vormen en kleuren.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2020 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48