Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Tijdens je Toscane vakantie Pecorino proeven!

Waarom vind je vooral pecorino in Toscane?

Tijdens je Toscane vakantie Pecorino proeven!

Wat is pecorino?

Een schaap is ‘una pecora’ en ‘pecorino’ is schapenkaas. Tijdens je vakantie in Toscane zal het je opvallen dat je hier bovenal ‘pecorino’ vindt, en vaak hele goede ook! Daar is, zoals wel vaker, een reden voor. 

Water

Toscane heeft al vanaf dat ze zichzelf Toscane noemt (en daarvoor) veelal droge warme zomers. Riviertjes staan droog en alles is hier ingericht op deze zomerse waterschaarste. Olijfbomen en druiven kunnen er heel goed tegen en zo ook de beroemde cipressen die je overal ziet.

Nou wil het feit dat koeien geweldige hoeveelheden water per dag drinken (afhankelijk van de hoeveelheid melk die ze geven en hoe warm het is, drinkt een koe gemiddeld tussen de 100 tot 150 liter water per dag). Een schaap drinkt ongeveer 10 liter per dag.

Daar staat tegenover dat koeien gemiddeld 35 liter melk geven en schapen 7, maar schapenmelk is veel vetter (hetgeen vroeger echt een belangrijk voordeel was).

Tegenwoordig zijn we gewend om water te verspillen, het komt immers in overvloed, schoon en bijna gratis uit onze kranen. Voordat we deze moderne waterleidingen overal hadden, was water echter één van de belangrijkste dingen die er waren (of niet waren) en het leven werd hier helemaal door beïnvloed. 

Koeien had je dus in de grootste delen van Toscane niet omdat er geen water voor ze was. In de Mugello (ten Noorden van Florence, in de bergen) kwamen wel koeien voor omdat in dat gebied zomerse droogte geen probleem was. Er is daar dus volop uitstekende koeienkaas en boter te vinden, van oudsher.

Boeren

Toscane bestond tot de jaren zestig van de vorige eeuw grotendeels uit kleine boeren die bijna allemaal voor de rijke landeigenaren werkten. Ze kregen de helft van de opbrengst van het land en konden daar over het algemeen net van leven. Elke boerenfamilie had een aantal schapen en maakte onder andere kleine hoeveelheden kaas. 

Toen de industrialisatie hier echt los barstte (in de jaren zestig) hebben velen gekozen voor werk in kleine fabrieken en leven in een stad. De schitterende productieve heuvels werden de rug toegekeerd en een deel van de boerentradities en vooral kennis is in die jaren verloren gegaan.

Gelukkig komen er meer en meer mensen terug naar de heuvels om opnieuw te proberen van het land te leven. Dat is geen eenvoudige opgave, maar het levert fantastische producten op, deels gebaseerd op tradities en deels op kennis van nieuwe technieken. Als je een beetje zoekt vind je in Toscane al gauw uitstekende biologische kazen, rauwmelkse kazen of ook gewone schapenkaas die uitmuntend is.

De wol?

Het is nog wachten op het herrijzen van de eens florerende locale textielindustrie, maar wie weet gaat dat op een gegeven moment ook weer rendabel zijn. Voorlopig geniet je op vakantie in Toscane in elk geval van eerste kwaliteit Toscaanse schapenkaas, mét een heerlijk glas wijn uiteraard!

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2020 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48