Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wijs op reis naar Italië

Kun je op vakantie naar Italie? En als je kunt gaan waar moet je rekening mee houden en wat kun je verwachten. De belangrijkste regels hebben we op een rijtje gezet.

Wijs op reis naar Italië

Covid-19 Italië

 

Update per 15.05.21

15.05.21 Vrijwel geheel Italië staat op code geel, m.u.v. Sardinië, Sicilië en Valle d'Astoa. Toeristen uit de EU zijn welkom in Italië en mogen er vrij reizen. Dit betekent dat vakantie accommodaties open en bereikbaar zijn. Er geldt geen quarantaineplicht meer, wel dien je momenteel met het volgende rekening te houden:

- je bent volledig ingeënt.
- je hebt een negatieve sneltest gehad (moleculaire of antigeentest, max 48 uur oud).
- je bent korter dan zes maanden geleden genezen van Covid-19.

Voor de gele regio’s geldt dat hotels, musea, theaters, restaurants, stranden en zwembaden open zijn en ook het openbaar vervoer is operationeel. Uit eten buiten kan tot tien uur ’s avonds. Er geldt nog een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur. Verder zijn mondkapjes binnen en op drukke plaatsen buiten verplicht en dien je de 1-meter-afstandregel aan te houden.

De Nederlandse overheid hanteert voor Italie vooralsnog code oranje als reisadvies, de situatie verbetert echter snel in Italië, evenals in Nederland. 

27.02.21 Voor de regio Toscane geldt momenteel code oranje. Voor Sardinie geldt per 1 maart 2021 code wit! 

04.02.21 Bekijk de huidige Covid situatie in Italie via een dashboard hier. Italie werkt met kleurcodes voor de regio's om de hevigheid van de pandemie aan te geven, te weten rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico). Er is ook nog een kleurcode wit (zeer weinig tot geen risico; bij deze kleurcode vervallen er een groot aantal restricties). Bekijk hier per regio waar ze zijn ingedeeld, Toscane is op dit moment geel. Er geldt voor heel Italie een avondklok tussen 22.00u en 05.00u.  

28.10.20 Reisadvies Italie oranje, alleen noodzakelijke reizen, voorlopig tot half maart 2021. Dit advies geldt voor heel Italie, bij terugkomst geldt een thuisquarantaine van 10 dagen. 

27.10.20 In verband met de toenemende besmettingsgraad heeft de Italiaanse overheid per decreet nieuwe maatregelen aangekondigd. De horeca dient om 18.00 uur te sluiten en er gelden regionale avondklokken. Theaters en bioscopen zijn gesloten evenals sportscholen en zwembaden. Evenementen zijn niet toegestaan. Met ingang van 28 oktober zal het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Italie worden aangepast van geel (reizen is mogelijk, hou rekening met veiligheidsrisico's) naar oranje (reizen uitsluitend indien noodzakelijk). 

09.10.20 De Italiaanse overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in het kader van Covid-19. Het dragen van een mondkapje ook buiten is verplicht in alle regio`s. Reizigers uit o.a Nederland, Belgie, Verenigd Koninkrijk en Tjechie die Italië in willen, moeten op het vliegveld met een test die niet ouder is dan 72 uur aantonen dat ze niet positief zijn, het is ook mogelijk op het vliegveld een sneltest te ondergaan. Verder moet iedere reiziger dit formulier ingevuld bij zich hebben, er kan naar gevraagd worden door de autoriteiten.  

De GGD geeft geen COVID-19-vrij-verklaring voor reizen naar het buitenland af. Voor tests in het kader van reizen kun je terecht bij commerciele testlabs. Vaak heb je de uitslag dan binnen een dag. 

 

Waar moet je rekening mee houden in Italie tijdens je vakantie, indien reizen is toegestaan

De belangrijkste regels hebben we onderstaand op een rijtje gezet. We pretenderen niet om hiermee volledig te zijn. Ook kunnen regels per gebied verschillen omdat de regio’s de bevoegdheid hebben om maatregelen naar eigen inzicht aan te passen. 

 • Afstand houden, in Italie over het algemeen 1 m, in Toscane 1,5 m.
 • Daar waar social distancing niet mogelijk is, is een mondkapje verplicht.
 • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, in supermarkten, in andere openbare binnenruimtes en tevens buiten. 
 • Ook bij binnenkomst en vertrek in restaurants is een mondkapje verplicht, eenmaal aan tafel mag je ze afdoen. (zie hier voor alle restricties)
 •  De mondkapjesplicht geldt niet voor kinderen tot 6 jaar en voor mensen die in verband met een medische toestand geen mondkapje kunnen dragen.
 • Restaurants, ijssalons,  bars zijn open met restricties; restaurants dien je mogelijk vooraf te reserveren en zijn tot 18.00 uur geopend. 
 • Musea, culturele plaatsen zijn open waarbij aparte in-en uitgangen zijn gecreëerd; bij entree kan je lichaamstemperatuur worden gemeten. Onder restricties. 
 • Ook bij aankomst op vliegvelden kan je lichaamstemperatuur worden gemeten.
 • Samenscholingen zijn verboden.
 • Ben je in Toscane en krijg je griepachtige gezondheidsklachten ga dan niet naar de dokter maar bel het gratis nummer 1500 (ingesteld door het Italiaanse ministerie van volksgezondheid) om in contact te komen met gezondheidsinstanties, het nummer is 24/7 bereikbaar.
 • Stranden zijn open, strandstoelen, ligbedden e.d. dienen op 1,5m afstand te staan van mensen die niet tot je huishouden behoren; parasols staan opgesteld met 4m afstand tot elkaar; ouders dienen er op te letten dat kinderen voldoende afstand houden; mondkapjes verplicht daar waar 1m afstand niet mogelijk is (bijv. bij strandbars e.d.); afstand houden van tenminste 1,5 m zowel op het strand als in zee; groepssporten zoals beachvolleybal, strand voetbal zijn niet toegestaan.
 • In Toscane is er geen limiet op het aantal personen uit je eigen huishouden waarmee je in een auto mag zitten; rijdt er iemand mee die officieel geen deel uitmaakt van je eigen huishouden dan mogen er behalve de chauffeur 2 andere personen plaats nemen op de achterbank van de auto. 

Wat kun je verwachten bij je vakantie accommodatie

Ook de vakantie accommodaties dienen te voldoen aan de nieuwe regels die zijn opgesteld in het kader van Covid-19 om de gezondheid en veiligheid van gasten en personeel te waarborgen. Afhankelijk van de grootte en ruimte van de accommodaties kunnen hier ook verschillen voorkomen. In het algemeen kun je het volgende verwachten.

 • Check-in via online formulier of ter plaatse waarbij slechts 1 persoon per familie de check-in en check-out invult om drukte te vermijden, daarbij dienen de handen te worden ontsmet en een mondkapje te worden gedragen.
 • De lichaamstemperatuur kan worden gemeten bij aankomst, als deze hoger is dan 37,5C dan word toegang geweigerd.
 • Verklaring invullen en ondertekenen dat er geen Corona achtige klachten zijn en dat je verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag.
 • Receptie medewerkers en alle andere personeelsleden dragen mondkapjes.
 • Mondkapjes ook hier verplicht indien er geen 1,5 afstand kan worden gehouden.
 • Bij de receptie zullen vaak mondkapjes en desinfecterende handgels beschikbaar zijn.
 • Alle gezamenlijke plekken voor volwassenen en kinderen zullen regelmatig worden gedesinfecteerd in overeenstemming met de nieuwe protocollen.
 • Kamers, appartementen worden gedesinfecteerd tijdens de schoonmaak na vertrek van gasten en voor aankomst van nieuwe gasten in overeenstemming met de nieuwe protocollen (decreet DPCM 17/05/2020 en volgens ISS Report Covid-19 n. 19/2020).
 • Het kan zijn dat faciliteiten als sauna, kids animatie niet beschikbaar zijn (informeer er naar voor vertrek).
 • Indien faciliteiten als tennisbaan, tafeltennis beschikbaar zijn, moet je zelf voor rackets en ballen en dergelijke zorgen.
 • Buffetten zullen worden vervangen door bediening aan tafel.
 • Zwembaden zijn open tenzij vooraf anders vermeld, ook hier geldt social distancing en een restrictie op het gebruik afhankelijk van de grootte van het zwembad (max. 7 personen per m2).
 • Bij sommige accommodaties is het gebruik van een badmuts verplicht gesteld (vraag er bij twijfel bij ons naar).
 • Douchen met desinfecterende zeep vaak verplicht voordat je het water ingaat.
 • Ligbedden staan op 1,5m of worden specifiek gereserveerd per kamer of appartement tesamen met een parasol en eventueel een tafel en stoelen. Deze mogen niet verplaatst worden.
 • Vaak tref je bij de receptie normaalgesproken informatie over trips en bezienwaardigheden in de omgeving; het kan dat deze nu niet beschikbaar zijn, receptiemedewerkers zullen je echter graag mondeling informeren.
 • Vraag bij check-in naar geldende Covid maatregelen ter plaatse.

Sardinie reizigers

Reizigers naar Sardinie dienen zich het gehele seizoen al verplicht te registreren voor aankomst. Dit kan via een online registratieformulier, via de website van Regione Sardegna, klik hiervoor de volgende link aan: https://sus.regione.sardegna.it/sus/covid19/regimbarco/init

Het registreren dient 2 dagen vantevoren te worden gedaan (neem prints van het registratieformulier mee).

 

Ben je in Italie en heb je vragen in het kader van Covid-19 dan kun je uiteraard terecht bij de receptie van je accommodatie of bel met het Covid informatiecentrum in Italie op nummer (0039) 055 4385850. Het nummer is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur  De centrale wordt bemand door speciaal getrainde operators, Italiaans en Engelstalig. 

Voor een overzicht van het aantal Corona gevallen in Italië kun je terecht op deze link of deze link
 

 

Ga wijs op reis

Ga je op reis, ga dan wijs op reis!

Check de volgende sites voor up to date informatie over Italië en Corona:

- https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

- https://reopen.europa.eu/nl/map/ITA)

- https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/coronamaatregelen-italie

 

Drie goede regels voor je eigen gezondheid en die van anderen:

 • Was je handen
 • Gebruik het mondkapje op de juiste manier
 • Hou je aan de social distancing regels

 

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2021 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48