Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Cocktail uurtje Italie

Je kunt niet alleen genieten van een goede wijn in Italie maar ook van een aantal bekende aperitivi oftewel cocktails. Je kent de klassiekers vast wel, maar we zetten ze nog even op een rijtje.

Cocktail uurtje Italie

Misschien geniet je al van een heerlijke dolce vita vakantie in Italie of ga je dit binnenkort beleven. Italie staat bekend om haar keuken, wijnen, pizza’s en ijs. Allemaal heerlijkheden voor de smaakpapillen. Natuurlijk is dit slechts een van de aantrekkelijkheden van Italie als vakantieland, maar we laten hier even de cultuur en natuur onbesproken.

Je kunt niet alleen genieten van een goede wijn in Italie maar er komen ook een aantal befaamde cocktails vandaan, om van te genieten op een heerlijk terras in de stad of aan het strand. Of sla wat ingredienten in en ga zelf mixen, en geniet ervan op het terras van je vakantiehuis.

Wat kun je zoal bestellen aan de bar? Je kent de klassiekers vast wel, maar we zetten ze nog even op een rijtje. Overigens zijn ook de niet alcoholische cocktails trend, dus liever geen alcohol, vraag dan of de bartender misschien ‘una versione analcolica’ kan maken van je favoriete cocktail.


De Loggia Roof bar van hotel Palazzo Guadagni Florence, geweldige plek voor een aperitivo!

Rossini

Een cocktail uitgevonden door Giuseppe Cipriani in 1948 (bartender en eigenaar van Harry’s bar in Venetie, hij heeft meerdere cocktails op de kaart gezet waaronder ook de beroemde Bellini). Deze cocktail is opgedragen aan de Italiaanse componist van opera’s Gioachino Rossini. Een Rossini is een mix van (gezeefde) aardbeienpuree en mousserende wijn zoals Prosecco of Champagne. Heerlijk zoet door de aardbeien.


Een Rossini bij de strandbar van Villaggio I Sorbizzi - Toscane 

Tintoretto

Ook deze cocktail is van Giuseppe Cipriani. Een frisse cocktail met 2 ingredienten, mousserende wijn (Prosecco) en vers granaatappelsap.

Negroni

Misschien wel de meest gedronken cocktail ter wereld. Het originele recept bestaat uit gelijke delen gin (droog), rode vermouth (zoet) en campari (bitter), opgemaakt met een sinaasappelschilletje. Een cocktail met een bijzondere, bitterzoete smaak, ooit uitgevonden in het toenmalige Cafè Casoni in Florence.


Afbeelding: tom-harrison93 via Pixabay

Negroni Sbagliato

Een ‘foutje’ bij het pakken van de juiste fles leidde in de jaren 60 in bar Basso in Milaan tot het onstaan van de Negroni Sbagliato (Negroni verkeerd). In plaats van gin wordt deze Negroni gemaakt met bruisende wijn, zoals Prosecco. Was het echt een verkeerde greep van barman Mirko Stocchetto of gewoon creatief mixen?

Hugo

De Hugo is een aperitief van recentere datum, 2005 om precies te zijn en afkomstig uit Zuid Tirol. Het is een heerlijk, fris en aromatisch drankje, niet bitter en inmiddels overal te vinden.  Het wordt gemaakt met Prosecco, mintblaadjes, een schijfje limoen of citroen, soda water èn siroop van citroenmelisse. Dit is het originele recept van Roland Gruber. Er zijn inmiddels 2 versies van de Hugo, citroenmelisse siroop is moeilijk te verkrijgen, daarom is er ook een Hugo met vlierbloesemsiroop.

 
Afbeelding: Markus Distelrath via Pixabay 

Garibaldi

Een Garibaldi cocktail is gemakkelijk te maken met 2 ingredienten, Campari en versgeperst sinaasappelsap. De cocktail is vernoemd naar generaal Giuseppe Garibaldi, een belangrijke naam in de Italiaanse geschiedenis, mede verantwoordelijk voor de Italiaanse eenwording. De cocktail wordt gemaakt met gewone sinaasappelen maar het mooist is met bloedsinaasappelen. 

Aperol spritz

De Aperol spritz is inmiddels door en door bekend, zeer instagrammable ook, all over the world…… Gemaakt met Aperol, soda, Prosecco en een schijfje sinaasappel.

Bellini

Een echte klassieker, ook uit de shaker van Giuseppe Cipriani. Een Bellini wordt gemaakt met Prosecco of Champagne en vers perziksap. Het is een echte zomercocktail, want een Bellini wordt gemaakt met het sap van verse perzikken, bij voorkeur witte perzikken.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044