Een heel dorp als vakantieverblijf: de Albergo Diffuso

Letterlijk vertaald is de albergo diffuso een 'verspreid hotel'. Je kunt het zien als een bed & breakfast die in plaats van in één gebouw verspreid is over diverse gebouwen in een dorp. Je slaapt in het ene huis en eet je ontbijt bijvoorbeeld in een nabijgelegen café. Als gast word je dus eventjes echt onderdeel van het dorpsleven.

Een heel dorp als vakantieverblijf: de Albergo Diffuso

Het dorp Carnia (Friuli-Venezia-Giulia) werd in 1976 getroffen door een aardbeving. Huizen raakten zwaar beschadigd en bewoners trokken weg uit het dorp. Wat overbleef was een spookdorp dat in verval dreigde te raken. Dreigde, want de Italiaan Giancarlo Dall’Ara bedacht er een slimme oplossing voor: de albergo diffuso. 

Verspreid hotel
Letterlijk vertaald is de albergo diffuso een ‘verspreid hotel’. Je kunt het zien als een bed and breakfast die in plaats van in één gebouw verspreid is over diverse gebouwen in een dorp. Je slaapt in het ene huis en eet je ontbijt bijvoorbeeld in een nabijgelegen café. Als gast word je dus eventjes echt onderdeel van het dorpsleven.

Meer dorpen
Het idee van Dall’Ara bleef niet beperkt tot het dorp Carnia. Italië kent namelijk meer dorpen die in verval dreigden te raken, door hun gebrek aan toeristen of het wegtrekken van de lokale jeugd. Vanaf de jaren ’80 verspreidde het concept van de albergo diffuso zich verder over het hele land, inclusief de eilanden. 

Wetgeving
Momenteel zijn er zo’n 40 officiële alberghi diffusi waarvoor de diverse gemeenten zelfs aparte wetgeving hebben gemaakt. De albergo diffuso heeft zijn eigen stichting in de vorm van de Associazione Nazionale Alberghi Diffusi. Zij waken over de handhaving van de regels. Op de website van de stichting is een overzicht te vinden van alle alberghi diffusi die Italië rijk is. 

Toscane
In Toscane zijn 8 alberghi diffusi te vinden. Via Tritt is het mogelijk om te boeken bij Borgo Soccolognora, een viersterren albergo diffuso in Borgo a Mozzano (Lucca). Dit 17e-eeuwse dorpje is volledig gerestaureerd en in oude stijl teruggebracht. Er zijn maar liefst 28 appartementen verspreid over het dorp.

     

 

Boek een vakantie naar een albergo diffuso

Deze blog post delen:
© 2000 - 2019 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48