Dat Italianen erg van zoetigheid houden, is zo goed als algemeen bekend. En dus is het niet verwonderlijk dat ze er speciale evenementen aan wijden, zoals de Fiera del Cioccolato Artigianale (beurs van handgemaakte chocolade) in Florence. Deze vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 21 februari. Het is inmiddels de elfde editie van het evenement.
> lees verderIn normale tijden is Pasen een prima tijd om een bezoek te brengen aan Italië. Iedere stad en streek heeft namelijk zijn eigen paastradities, die leuk zijn om mee te beleven. In ons blog vertellen we over een aantal Italiaanse gebruiken en tradities tijdens Pasen en geven we een recept om zelf een Colomba di Pasqua taart te maken.
> lees verderTruffels alleen in het najaar? Truffels zoeken en truffels proeven in het voorjaar! In Toscane staat de streek rond San Miniato bekend om zijn truffels. Cigoli (San Miniato) staat elk jaar in maart in het teken van de witte truffel tijdens in 2016 (19/20 maart), alweer de 18e editie van de 'Mostra Mercato del Tartufo Marzuolo.'
> lees verderEnotrekking, een nieuwe trend en leuk om te doen tijdens je Italië vakantie in Toscane - maar wat houdt het precies in? Eno(gastronomie): Traditionele smaken van lokale producten. Trekking: hiken, een sportieve wandeling met voldoende wijnproeverij-stops!
> lees verderFunghi porcini (eekhoorntjesbrood) en zucca (pompoen): ze horen allebei bij de smakelijke najaarsgerechten van Toscane. Maar het lijstje is niet compleet zonder de tartufo bianco, oftewel de witte truffel.
> lees verderJe zou er zo aan voorbij lopen, zo onbetekenend is het deurtje. Erachter vind je een van de meest levendige en authentieke Florentijnse trattoria's. Hij ligt in de wijk San Lorenzo en is al jaren een van mijn favoriete restaurantjes in de stad. Florentijnen en toeristen zitten schouder aan schouder aan de tafeltjes met marmeren blad die dateren uit de zestiger jaren.
> lees verderIn september begint traditiegetrouw de oogsttijd in Italië. Vanaf september hangen trossen volgroeide druiven in de laatste zomerzonnestralen te wachten totdat ze geplukt worden. Begin november is het de beurt aan de olijven. Rondom de oogst worden tal van festiviteiten georganiseerd in Toscane.
> lees verderPasta, tomaten en olijfolie zijn hoofdbestanddelen in de Toscaanse keuken. Maar er gaat geen maaltijd voorbij zonder daarbij ook brood te serveren. Toscane kent dan ook tal van eigen soorten brood.
> lees verderDat het zo'n groot succes zou worden had niemand gedacht! Sinds kort wordt de in vergetelheid geraakte Mercato Centrale van Florence weer druk bezocht, door zowel Florentijnen als toeristen.
> lees verderIn 1985 besloot de familie Frescobaldi, een gerenomeerde wijn- en olijfolieproducent, om de handen ineen te slaan met andere speciaal geselecteerde Toscaanse olijfolieproducenten uit de buurt van Florence. Onder de naam Laudemio brengt het consortium sinds die tijd luxe olijfolie op de markt.
> lees verder