De Toscanen worden ook wel boneneters genoemd. Toch beperken ze zich allang niet meer tot bonen alleen, want sinds 1926 heeft Toscane een eigen pastaproducent: Martelli.
> lees verderDE BESTE TOSCAANSE WIJNEN VAN 2014 - TRE BICCHIERI UIT DE GAMBERO ROSSO GIDS In Oktober elk jaar worden de beste Italiaanse wijnen geselecteerd en gepresenteerd in de vermaarde gids van uitgever Gambero Rosso. De kwaliteit sterren zijn vervangen door glazen, vandaar de titel -Tre Bicchieri. De Italiaanse regio Toscane staat op de tweede plaats v.w.b. het aantal topwijnen en onderstaand geven wij u de lijst met deze 72 fantastische wijnen.
> lees verderCantuccini - Deze typisch Toscaanse amandelkoekjes worden tweemaal gebakken, waardoor ze extra knapperig zijn. Door de koekjes te dopen in Vin Santo worden ze zachter. De mix van amandel, amaretto, kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs past bovendien perfect bij de nootachtige smaak van Vin Santo. Een topper tijdens het kerstdiner!
> lees verderUniek wijnlandgoed in Nederlandse handen. Toscane staat bekend om zijn typisch Italiaanse wijnen. Maar in de groene heuvels even buiten het plaatsje Riparbella wordt al 15 jaar Italiaanse wijn gemaakt met een Nederlands tintje.
> lees verderEen glaasje Vin Santo met wat cantuccini zijn de typische afsluiting voor een Toscaans kerstdiner. Maar hoe komt de wijn eigenlijk aan z'n naam? En waarom is ie zo geliefd tijdens de feestdagen?
> lees verderZoals iedere Italiaanse regio heeft ook Toscane zijn eigen culinaire specialiteiten. Een daarvan is pici, een bijzondere pastasoort.
> lees verderNu de zon steeds meer plaats maakt voor kou en regen, begint het oogstseizoen voor paddenstoelen. Zo'n 3000 ton vind je dit jaar in de Toscaanse bossen, waaronder porcini, doodstrompetten en honingzwammen.
> lees verderDe Bistecca alla Fiorentina is de Florentijnse variant van biefstuk. Hiervoor wordt de zogeheten T-bone steak gebruikt. Het is een van de bekendste gerechten van Toscane, met een interessante geschiedenis
> lees verderVoorzieningen voor fietsers zijn in Italië een stuk schaarser dan in Nederland. Toch is er één duidelijke uitzondering: de Sentiero della Bonifica, een fietspad door de Val di Chiana.
> lees verderChianti, Brunello di Montalcino, Lambrusco. Stuk voor stuk bekende Italiaanse wijnen, die ondanks hun diversiteit een ding gemeen hebben: ze worden allemaal gemaakt van de sangiovesedruif. Dit is een van de oudste Italiaanse druivensoorten en hij vindt zijn oorsprong in Toscane. Niet verwonderlijk dus dat de druif centraal staat tijdens een tweedaags wijnfestival in Florence: WineTown.
> lees verder