Een glaasje Vin Santo met wat cantuccini zijn de typische afsluiting voor een Toscaans kerstdiner. Maar hoe komt de wijn eigenlijk aan z'n naam? En waarom is ie zo geliefd tijdens de feestdagen?
> lees verderZoals iedere Italiaanse regio heeft ook Toscane zijn eigen culinaire specialiteiten. Een daarvan is pici, een bijzondere pastasoort.
> lees verderNu de zon steeds meer plaats maakt voor kou en regen, begint het oogstseizoen voor paddenstoelen. Zo'n 3000 ton vind je dit jaar in de Toscaanse bossen, waaronder porcini, doodstrompetten en honingzwammen.
> lees verderDe Bistecca alla Fiorentina is de Florentijnse variant van biefstuk. Hiervoor wordt de zogeheten T-bone steak gebruikt. Het is een van de bekendste gerechten van Toscane, met een interessante geschiedenis
> lees verderVoorzieningen voor fietsers zijn in Italië een stuk schaarser dan in Nederland. Toch is er één duidelijke uitzondering: de Sentiero della Bonifica, een fietspad door de Val di Chiana.
> lees verderChianti, Brunello di Montalcino, Lambrusco. Stuk voor stuk bekende Italiaanse wijnen, die ondanks hun diversiteit een ding gemeen hebben: ze worden allemaal gemaakt van de sangiovesedruif. Dit is een van de oudste Italiaanse druivensoorten en hij vindt zijn oorsprong in Toscane. Niet verwonderlijk dus dat de druif centraal staat tijdens een tweedaags wijnfestival in Florence: WineTown.
> lees verderDe geheimen uit de keuken van Giancarlo en Katie Caldesi in een fantastisch boek: Mangiare!
> lees verder