Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Italiaanse koffievariaties voor thuis

In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten koffie zoals espresso, doppio, ristretto, caffè lungo, americano, cappuccino en latte macchiato. Daarnaast vertellen we je ook hoe jij thuis een waar kunstwerk kan maken van je koffie!

Italiaanse koffievariaties voor thuis

In een eerder blog op onze website ben je al meer te weten gekomen over de koffie geschiedenis in Italië en de ‘ongeschreven regels’ voor het koffie drinken. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten koffie zoals espresso, doppio, ristretto, caffè lungo, americano, cappuccino en latte macchiato. Daarnaast vertellen we je ook hoe jij thuis een waar kunstwerk kan maken van je koffie!

Espresso / Doppio

De nationale drank van Italië: Espresso! Espresso wordt gemaakt door met hoge druk heet water door gemalen koffiebonen te persen. Door de druk van de koffiemachine ontstaat er een schuimlaag op de koffie. Espresso wordt in Italië de hele dag door genuttigd en wordt door Italianen gedronken met veel suiker. Goed om te weten is dat wanneer je in Italië een ‘caffé’ besteld, je een espresso krijgt (30-40ml). Wil je graag een dubbele espresso? Kies dan voor een Doppio. Liever een espresso met een laagje melkschuim? Kies dan voor een caffè macchiato / espresso macchiato.

Ristretto

Veel koffie drinkers verwarren de espresso met een ristretto. Bij een ristretto wordt het water sneller door de koffiemachine gehaald, hierdoor komt er minder cafeïne vrij. Een ristretto is over het algemeen smaakvoller, aromatischer en intenser dan een espresso. Een ristretto wordt geserveerd in een heel klein kopje (15-20ml).

Koffiemachine

Caffè Lungo / Americano

In Italië wordt het zelden gedronken, maar in Nederland zijn we er dol op; een caffè lungo. Een caffè lungo en een americano bestaan beide uit een espresso vermengd met water. Toch zit er een verschil tussen de twee. Waar bij een americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt het water bij een caffè lungo tijdens het zetten door de espresso getrokken. De smaak van een caffè lungo is dan ook sterker en bitterder dan een americano. Americano dankt zijn naam aan het feit dat deze koffie variant erg geliefd is bij Amerikanen. Veel Nederlanders zijn fan van sterke koffie en vinden een americano te waterig of mild.  

Cappuccino

In Italië wordt cappuccino enkel in de ochtend gedronken samen met een zoet broodje of croissantje. Cappuccino bestaat uit 3 delen (allen gelijk); espresso, warme melk en melkschuim. In tegenstellling tot wat veel mensen denken is deze koffiebereiding oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. Vaak wordt er kaneel-, of cacaopoeder over het melkschuim gestrooid, de échte barista’s vinden dit ‘not done’ omdat het poeder het schuim sneller laten verdwijnen.

Latte Macchiato

Tot slot de latte macchiato. Eerder in deze blog noemde we al de espresso macchiato. Een latte macchiato bestaat echter voor het grootste gedeelte uit warme melk. Aan de warme melk wordt een enkele (of dubbele) espresso toegevoegd, tot slot komt er bovenop een laag melkschuim. Ook deze laag melkschuim wordt vaak afgetopt met kaneel-, of cacaopoeder.

Welke koffie variant is jouw favoriet?

Latte art

Wil jij jouw latte macchiato, cappuccino of andere koffievariant (met melk of melkschuim) om toveren tot een waar kunstwerk? Het melkschuim waarmee jij je ‘latte art’ gaat maken moet stevig genoeg zijn om niet meteen in te zakken maar ook vloeibaar genoeg zijn om te schenken. Daarnaast zijn een vaste hand en een melkkan met een spits maar ook rond tuitje vereist. Wil je een hartje maken in je koffie? Dan hebben wij hieronder het stappenplan:

  1. Schenk de melkschuim op de koffie. Begin hoog en ga langzaam naar beneden, daarna draai je een half rondje naar beneden. Als het goed is zie je nu een appeltje in je koffie.
  2. Nu heb je nog de keuze; wil je een appeltje in je koffie of ga je toch voor een hartje? Indien je een hartje wilt doe je hetzelfde als stap 1 en daarna trek je een streepje recht door het appeltje heen.

Op Youtube zijn veel video’s met latte art DIY te vinden, maar we kunnen je zeggen het is lastiger dan gedacht! Het maken van een latte art kost wat tijd maar oefening baart kunst!

Laat je het ons weten als het is gelukt?

Latte art

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2022 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48