Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wijs op reis naar Italië

Op vakantie naar Italië? Waar moet je rekening mee houden en wat kun je verwachten. De belangrijkste regels hebben we op een rijtje gezet.

Wijs op reis naar Italië

Covid-19 Italië 

Speciale Covid-19 annuleringsvoorwaarden:

Speciale voorwaarden i.v.m. Covid-19 epidemie: Indien reizen niet mogelijk is in verband met overheids restricties, d.w.z. er geldt een code rood (niet reizen) of een inreisverbod ingesteld door de Italiaanse overheid dan kun je je reservering kosteloos annuleren met volledige terugbetaling. Mag er gewoon gereisd worden maar zie je er zelf niet overheen óf voldoe je niet aan de inreisvoorwaarden dan zijn onze normale annuleringsvoorwaarden van toepassing. Deze gelden ook in geval van code geel. 

 

Update 31-05-2022

Goed nieuws! Vakantie naar Italie is met ingang van 1 juni 2022 weer mogelijk zonder coronapas, d.w.z. zonder vaccinatiebewijs-, test- of herstelbewijs. (zie hier de aankondiging van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid). Dit geldt ook voor de doorreislanden Duitsland en Oostenrijk. Je dient nog wel FFP2 mondmaskers mee te nemen, deze zijn namelijk in elk geval tot 15 juni 2022 nog verplicht in het openbaar vervoer (bus, metro, trein, boot en vliegtuig), in theaters, concertzalen, bij sportevenementen binnen en in ziekenhuizen.  


Update 02-05-2022

Sinds 1 mei heb je in Italië géén Green Pass meer nodig. Tot in elk geval 15 juni moet je in het openbaar vervoer (bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig), theaters, concertzalen, bij sportevenementen binnen en in ziekenhuizen een FFP2-mondkapje dragen.
In andere openbare binnenruimtes (zoals winkels, bars en restaurants) hoef je sinds 1 mei geen mondkapje meer te dragen, al blijft het wel een advies om dit op drukke plekken te doen.

Sinds 1 mei is het Passenger Location Form niet meer verplicht.

Update 01-02-2022

Reizigers uit de EU hoeven vanaf 1 februari geen negatieve testuitslag meer bij zich te hebben om Italië binnen te komen, mits zij gevaccineerd of recent hersteld zijn. Dat heeft de Italiaanse regering besloten. Nederlanders hoeven dus alleen nog hun internationale QR-code uit de CoronaCheck-app te laten zien, die bewijst dat ze geprikt, genezen of getest zijn.

Bovendien vervalt de quarantaineplicht voor ongevaccineerden zonder herstelbewijs. Zij moeten nu nog in de vijf dagen na aankomst in Italië verplicht in isolatie.

Het dPLF blijft van toepassing: Iedere reiziger naar Italie dient het Digital Passenger Locator Form (dPLF) online in te vullen, dit kan hier (geldt voor alle reizigers, per vliegtuig, auto, bus, trein of boot). 

Update 30-12-2021

Italië scherpt vanaf 10 januari de lokale coronamaatregelen aan, de zgn. 2G-regel. De strengere regels gaan vooral gelden voor ongevaccineerden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

‘Vanaf 10 januari 2022 is een 2G-coronabewijs verplicht in heel Italië. Dit betekent dat u een vaccinatiebewijs niet ouder dan 9 maanden of herstelbewijs niet ouder dan 6 maanden in heel Italië moet kunnen laten zien voor overnachtingen in vakantieaccommodaties. Dit geldt ook voor toegang tot het openbaar vervoer, skiliften, horecagelegenheden in de buitenlucht, ceremonies, buitenzwembaden en teamsport in de buitenlucht.’ Italiaanse media spreken van een ‘lockdown voor ongevaccineerden’.
De maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart. 

Update 15-12-2021

Vanaf 16 december 2021 moeten alle reizigers vanaf 6 jaar die naar Italië reizen een negatief testbewijs kunnen laten zien. Dit kan een antigeentest (afgenomen maximaal 24 uur voor aankomst in Italië) of een PCR-test (afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst in Italië) zijn.

Dit reisadvies geldt ook voor reizigers die een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Ongevaccineerde reizigers moeten, naast de PCR- of antigeentest, na aankomst in Italië verplicht vijf dagen op eigen kosten in quarantaine. Ongevaccineerde kinderen van 6 jaar of ouder hoeven niet in quarantaine als de ouders met wie zij reizen niet in quarantaine hoeven (en dus een vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebben).

Update 06.08.2021

Vanaf vrijdag 6 augustus geldt vanuit Nederland een geel reisadvies voor Italië. Reizigers van 12 jaar en ouder die vanaf zondag 8 augustus terugkeren naar Nederland moeten een coronabewijs kunnen laten zien. Voor dit coronabewijs moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Volledig gevaccineerd  (minimaal 14 dagen na de tweede prik van Moderna, Astra Zeneca, of Pfizer of minimaal 14 dagen na het Janssen-vaccin.
 • óf een negatieve test (PCR- of antigeen) die is afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst in Italië (geen zelftest en verplicht vanaf 6 jaar).
 • óf een bewijs dat je Covid hebt gehad (geldig tot 180 dagen na de eerste positieve test).

De antigeentest mag bij aankomst in Nederland maximaal 24 uur oud zijn, de negatieve PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn. Bij veel apotheken (farmacia’s) in Italië is het mogelijk om op afspraak een antigeen test te laten afnemen. Een overzicht PCR-test locaties in Italië download je hier.

Update 23.07.2021

Zoals het er nu naar uitziet zal vanaf 6 augustus een zogeheten “Green Pass” voor verschillende activiteiten in Italië verplicht zijn. Deze Green Pass zal verplicht worden voor iedereen vanaf 12 jaar.

Wanneer is een Green Pass verplicht?

De Green Pass is vanaf 6 augustus verplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder wanneer je:

 • binnen in een restaurant of bar wil zitten. Staand een kopje koffie drinken aan de bar óf buiten eten/drinken kan wél zonder Green Pass.
 • naar een museum, theater, bioscoop, pretpark of groot evenement wilt.
 • naar de sportschool, sport wedstrijden, binnenzwembaden of thermen wilt.

De Green Pass is vooralsnog niet verplicht in het openbaar vervoer.

Hoe kom ik aan deze Green Pass?

Voor reizigers vanuit Nederland dient de Corona Check App als Green Pass. In deze app kan je een internationale QR code aanmaken mits je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt één vaccinatie bewijs* (minimaal 14 dagen na de prik).
 • óf een negatieve test (PCR- of antigeen) die is afgenomen maximaal 48 uur voor aanvang van de activiteit (geen zelftest en verplicht vanaf 6 jaar).
 • óf een bewijs dat je Covid hebt gehad (geldig tot 180 dagen na de eerste positieve test).

*Let op: om Italië binnen te komen heb je nog steeds 2 vaccinaties nodig, zoals hieronder in de update van 16-07-2021 beschreven.

Update 16-07-2021:

Reizen naar Italie

Per 1 juli kun je binnen de Europese Unie reizen met het Corona paspoort, het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Hierin staat of je bent gevaccineerd, Corona hebt gehad of een negatief testresultaat hebt. Download voor het aanmaken van deze pas, de CoronaCheck-app, dit kun je hier doen. 

Op basis van het aantal besmettingen heeft Nederland code rood gekregen op de ECDC-kaart (de Europese Covid kaart).  In de media is er veel aandacht voor deze codering en met name voor wat de gevolgen kunnen zijn voor je vakantie. Het is echter goed om iets verder te kijken dan alleen de kleur rood.  

Landen kunnen op basis van deze kaart beslissen welke toegangseisen gesteld worden aan reizigers. Italië hanteert al langer de volgende regels. Alle EU-landen staan er op Elenco C, dit is de lijst die het risiconiveau van landen vermeldt. Ook landen binnen de EU die al langer (deels) rood kleuren staan op Elenco C. Dit betekent dat de binnen de EU gestelde toegangseisen (zie onderstaand) gelden voor iedereen die in Italië op vakantie wil, ongeacht de kleurcode op de ECDC-kaart. Deze toegangseisen zijn:

 • Volledig gevaccineerd  (minimaal 14 dagen na de tweede prik van Moderna, Astra Zeneca, of Pfizer of minimaal 14 dagen na het Janssen-vaccin.
 • óf een negatieve test (PCR- of antigeen) die is afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst in Italië (geen zelftest en verplicht vanaf 6 jaar). 
 • óf een bewijs dat je Covid hebt gehad (geldig tot 180 dagen na de eerste positieve test).
 • Voor Sicilie geldt m.i.v. 21 juli voor o.a. reizigers uit Nederland (ook indien je volledig gevaccineerd bent) dat bij aankomst een negatieve test verplicht is (een (snel) test kan bijv. gratis op de vliegvelden worden gedaan). 

Iedere reiziger naar Italie dient ook het Digital Passenger Locator Form (dPLF) online in te vullen, dit kan hier (geldt voor alle reizigers, per vliegtuig, auto, bus, trein of boot). 

Naast de kleurcode op de ECDC-kaart, zijn er ook kleurcodes m.b.t. het reisadvies dat wordt afgegeven door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op dit moment heeft Italië een reisadvies code groen vanuit de Nederlandse overheid en vanuit Italiaans perspectief heeft Italië code wit, dit geldt voor alle regio's. 


Waar in Nederland kan ik een gratis PCR-test laten doen voor mijn vakantie in Italië?

Heb je een vakantie gepland in juli of augustus? Dan kan jij voor vertrek een gratis PCR-test laten afnemen. Je kan via www.testenvoorjereis.nl gratis een NAAT (PCR) - test afspraak maken, de uitslag ontvang je vervolgens binnen 24 uur. Je kunt ook telefonisch een afspraak maken, bel hiervoor 0800-5005.  Op de site van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over de gratis PCR-testen. 
 

Zijn er specifieke maatregelen m.b.t. de doorreislanden?

Doorreizen door Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk kan veelal zonder beperkingen. Check echter regelmatig de laatste berichten. De exacte doorreisvoorwaarden zijn te vinden op de site van de ANWB bij de landen Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk
 

Je vakantie in Italië

De Italiaanse overheid duidt de regio’s in Italië aan met een kleurcode; rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico), wit (nauwelijks risico). Vanaf 5 juli geld voor alle Italiaanse regio’s code wit. Bij code wit gelden alleen de algemene voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje en het houden van afstand. Ook is er géén avondklok meer. Op https://covidzone.info/ wordt dagelijks een overzicht van de kleurcodes weergegeven. Onderstaand een gedetailleerd overzicht van de voorzorgsmaatregelen:

 • Afstand houden, in Italië over het algemeen 1 m, in Toscane 1,5 m.
 • Daar waar social distancing niet mogelijk is, is een mondkapje verplicht (indien het alleen het eigen huishouden betreft is een mondkapje niet verplicht)
 • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, in supermarkten, in andere openbare binnenruimtes en tevens buiten. 
 • Ook bij binnenkomst en vertrek in restaurants is een mondkapje verplicht, eenmaal aan tafel mag je ze afdoen. 
 • De mondkapjesplicht geldt niet voor kinderen tot 6 jaar en voor mensen die in verband met een medische toestand geen mondkapje kunnen dragen.
 • Restaurants, ijssalons,  bars zijn geopend en ook binnen kunt u eten en drinken. 
 • Musea, culturele plaatsen zijn open waarbij aparte in-en uitgangen zijn gecreëerd; bij entree kan je lichaamstemperatuur worden gemeten. 
 • Ook bij aankomst op vliegvelden kan je lichaamstemperatuur worden gemeten.
 • Samenscholingen zijn verboden.
 • Ben je in Toscane en krijg je griepachtige gezondheidsklachten ga dan niet naar de dokter maar bel het gratis nummer 1500 (ingesteld door het Italiaanse ministerie van volksgezondheid) om in contact te komen met gezondheidsinstanties, het nummer is 24/7 bereikbaar.
 • Stranden zijn open, strandstoelen, ligbedden e.d. dienen op 1,5m afstand te staan van mensen die niet tot je huishouden behoren; parasols staan opgesteld met 4m afstand tot elkaar; ouders dienen er op te letten dat kinderen voldoende afstand houden; mondkapjes verplicht daar waar 1m afstand niet mogelijk is (bijv. bij strandbars e.d.); afstand houden van tenminste 1,5 m zowel op het strand als in zee; groepssporten zoals beachvolleybal, strand voetbal zijn niet toegestaan.
 • In Toscane is er geen limiet op het aantal personen uit je eigen huishouden waarmee je in een auto mag zitten; rijdt er iemand mee die officieel geen deel uitmaakt van je eigen huishouden dan dient er een mondkapje gedragen te worden.

Ook de vakantie accommodaties dienen te voldoen aan de nieuwe regels die zijn opgesteld in het kader van Covid-19 om de gezondheid en veiligheid van gasten en personeel te waarborgen. Afhankelijk van de grootte en ruimte van de accommodaties kunnen hier ook verschillen voorkomen. In het algemeen kun je het volgende verwachten.

 • Check-in via online formulier of ter plaatse waarbij slechts 1 persoon per familie de check-in en check-out invult om drukte te vermijden, daarbij dienen de handen te worden ontsmet en een mondkapje te worden gedragen.
 • De lichaamstemperatuur kan worden gemeten bij aankomst, als deze hoger is dan 37,5C dan word toegang geweigerd.
 • Verklaring invullen en ondertekenen dat er geen Corona achtige klachten zijn en dat je verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag.
 • Receptie medewerkers en alle andere personeelsleden dragen mondkapjes.
 • Mondkapjes ook hier verplicht indien er geen 1,5 afstand kan worden gehouden.
 • Bij de receptie zullen vaak mondkapjes en desinfecterende handgels beschikbaar zijn.
 • Alle gezamenlijke plekken voor volwassenen en kinderen zullen regelmatig worden gedesinfecteerd in overeenstemming met de nieuwe protocollen.
 • Kamers, appartementen worden gedesinfecteerd tijdens de schoonmaak na vertrek van gasten en voor aankomst van nieuwe gasten in overeenstemming met de nieuwe protocollen (decreet DPCM 17/05/2020 en volgens ISS Report Covid-19 n. 19/2020).
 • Het kan zijn dat faciliteiten als sauna, kids animatie niet beschikbaar zijn (informeer er naar voor vertrek).
 • Indien faciliteiten als tennisbaan, tafeltennis beschikbaar zijn, moet je zelf voor rackets en ballen en dergelijke zorgen.
 • Buffetten zullen worden vervangen door bediening aan tafel.
 • Zwembaden zijn open tenzij vooraf anders vermeld, ook hier geldt social distancing en een restrictie op het gebruik afhankelijk van de grootte van het zwembad (max. 7 pers. per m2). 
 • Bij veel accommodaties is het gebruik van een badmuts verplicht gesteld (vraag er bij twijfel bij ons naar).
 • Douchen met desinfecterende zeep vaak verplicht voordat je het water ingaat.
 • Ligbedden staan op 1,5m of worden specifiek gereserveerd per kamer of appartement te samen met een parasol en eventueel een tafel en stoelen. Deze mogen niet verplaatst worden.
 • Vaak tref je bij de receptie normaalgesproken informatie over trips en bezienswaardigheden in de omgeving; het kan dat deze nu niet beschikbaar zijn, receptiemedewerkers zullen je echter graag mondeling informeren.
 • Vraag bij check-in naar geldende Covid maatregelen ter plaatse. 


Ga je op reis, ga dan wijs op reis!

Check de volgende sites voor up to date informatie over Italië en Corona:

- https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies 
- https://reopen.europa.eu/nl/map/ITA)
- https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/coronamaatregelen-italie

 

Drie goede regels voor je eigen gezondheid en die van anderen:

 • Was je handen
 • Gebruik het mondkapje op de juiste manier
 • Hou je aan de social distancing regels

 

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044