Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantiehuis Viterbo

De prachtige provincie en gelijknamige stad in de regio Lazio op een kleine 100 km van Rome aan de 'Via Cassia'

Vakantiehuis Viterbo

Viterbo is de meest noordelijke provincie in de regio Lazio en dit gebied wordt vanwege zijn vele overblijfselen uit de Etruskische en Romeinse tijd ook wel het Romeins Etrurië genoemd. In de provincie Viterbo liggen ook de grotere plaatsen Montefiascone en Tarquinia. Met name in Tarquinia reis je terug in de tijd, een bezoek aan de Etruskische necropolis is de moeite waard.

Ook de gelijknamige stad Viterbo, op ca. 100 kilometer ten noorden van Rome, is een aanrader. De stad kenmerkt zich door zijn middeleeuwse muren met wachttorens uit de 12e eeuw, telt ongeveer 61.000 inwoners en  ligt aan de historische Via Cassia, de weg die vanuit Rome via Siena naar Florence voert.

De naam ontleent Viterbo aan het latijnse 'Vetus urbs' wat zoveel wil zeggen als 'oude stad' en hier hebben talloze pausen hun residentie gehad. Het huidige 'conclaaf' - een verblijf achter slot en grendel van alle kardinalen om een nieuwe paus te kiezen totdat er witte rook uit de schoorsteen komt ten teken dat er een nieuwe paus is - is voor het eerst toegepast in 1271 in Viterbo toen Gregorius X als nieuwe paus werd gekozen.

Het historische centrum van Viterbo is bekend om de vele middeleeuswe gebouwen met trappen aan de buitenkant van het huis de zgn. 'profferli' die met name voorkomen in de wijk San Pellegrino. Ook de zuilen afkomstig uit een Romeinse tempel van het 'Palazzo dei Papi' moet je zeker gaan bekijken. Het paleis was in de 13e eeuw ongeveer twee decenia lang de residentie van de paus.

Een goed bewaard gebleven Romeins Theater vind je op ongeveer 6 kilometer van het stadscentrum bij de archeologische site van Ferrento aan de Teverina weg, waar je ook veel restanten uit de etruskische tijd, de romeinse tijd en de middeleeuwen kunt bewonderen.

Naast zijn rijke geschiedenis kenmerkt Viterbo zich ook aan de vele thermale bronnen, die bekend staan om hun helende werking. In deze provincie schittert ook de streek Tuscia, een nog ongerept gebied met veel authentieke dorpjes, Slow Food-restaurants en pauselijke thermen. Heerlijk ontspannen is het aan het Lago di Bolsena, een kratermeer met fijne strandjes en gezellige plaatsjes zoals Montefiascone en het kleurrijke Marta. Een must see in de buurt van het meer is Cività di Bagnoregio, dat als bijnaam ‘de stervende stad’ draagt, omdat het op een langzaam afbrokkelende rots is gebouwd.

....

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044