Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Klimaat Italië

Alles over het klimaat in Italië

Italië heeft een overwegend mediterraan klimaat oftewel Middellandse Zee klimaat. Dit vinden we vooral in Midden- en Zuid-Italie. In het noorden is er sprake van zeeklimaat, met uitzondering van het meest noordelijk gelegen gedeelte tegen de Alpen aan, waar een hooggebergteklimaat is. Het landschap op dit schiereiland is echter heel divers, van hoge bergen en lange kustlijnen tot heuvels en  vlakten dus per regio zijn er zeker verschillen te signaleren. Hoe verder naar het zuiden je komt hoe warmer het wordt, met uitschieters van meer dan 40°C op Sicilie.

Noord-Italië en de Dolomieten
In Noord-Italië en de Dolomieten zijn er warme zomers waarbij je prima kunt wandelen door de bergen en zwemmen in bergmeren of zonnen op een terrasje. De gemiddelde temperaturen liggen er rond de 26 a 27 °C,  als je hoog de bergen in gaat zal dat wat koeler worden uiteraard. In de winters kun je er fantastisch skien zoals bekend, van december tot maart en soms wat langer tot in april. Volop sneeuw en lage temperaturen die wel gepaard gaan met zonneschijn.

Ligurië
De Ligurische kust, ook wel bekend als de Italiaanse Rivièra, is een kustlijn die loopt van de Franse grens naar het gebied rond La Spezia en de beroemde dorpen van de Cinque Terre. Vanwege de ligging waarbij de Alpen in het noorden beschermen tegen koude winterwinden, heeft dit gebied een gematigd klimaat. De winters zijn mild met gemiddelde temperaturen van rond de 10 a 12°C. In het oosten van Ligurië valt over het algemeen wat meer regen dan in het westen van de regio. Het westen heeft bijna net zoveel veel zonnige dagen als Zuid-Italië. Zelden zul je hier een sneeuwbui of zeer koude perioden treffen.  

Midden-Italië
Ook in Toscane, Umbrië en andere centrale regio’s is er sprake van hete, droge zomers,  waarbij het in juli en augustus kan oplopen tot 30°C en soms hoger. In de winter is er over het algemeen sprake van een milde temperatuur met een gemiddelde van 5 a 10 °C, waarbij het aan de kust wat hoger kan zijn dan in het binnenland. Regenbuien kunnen hevig zijn en bij uitzondering kan er ook wel eens sneeuw vallen. In de lente is het vaak al heel aangenaam met een temperatuur van 20 tot 25 °C.

Rome
Rome is het hele jaar in trek voor een city break. De koudste maand in Rome is januari, er worden dan gemiddelden gerapporteerd van minimaal 4°C tot maximaal 12°C.  Maar in Rome schijnt ook heel veel de zon en al in februari vind je dagen die warm genoeg zijn om op een terrasje te zitten. Het aantal uren zon per dag loopt vervolgens verder op in april, tot rond de 7 a 8 uur per dag. De heetste maanden zijn juli en augustus met minimum temperaturen van 20°C tot maximaal 30 °C, maar ook hierbij zijn er uitschieters en kan het kwik makkelijk naar 40°C stijgen. De zomer houdt zeker aan tot ver in september. Pas in oktober en november daalt het aantal zonuren per dag en dan is er ook meer kans op regenbuien. Maar het blijven ook prima maanden om deze mooie stad te bezoeken.

Zuid-Italië
In Napels en omgeving moet je rekenen met hete, zeer droge zomers en regenachtige maar milde winters. De gemiddelde temperatuur in januari en februari ligt rond de 12 tot 14°C, lager dan 4°C wordt het eigenlijk nooit. Als je naar het zuiden reist, stijgen de temperaturen iets, sneeuw en vorst tref je hier bijna nooit.

Sicilië
Je zou kunnen zeggen dat in Sicilië de zomer bijna al in mei begint en doorloopt tot ver in oktober. Sicilië heeft het record van hoogst gemeten temperatuur in Europa. In augustus 2021 werd in Floridia, in de provincie Syracuse (oostkust) een temperatuur gemeten van 48,8°C. Dit is een uitschieter maar in de zomer moet je rekening houden met temperaturen rond de 35°C. De gemiddelde temperatuur in Sicilië in de koudste maanden van het jaar ligt rond de 13°C. Zachte winters derhalve, alleen op de hoogste delen van de Etna ligt sneeuw, hier zijn zelfs ski pistes. Regen valt voornamelijk in de maanden oktober, november, december en januari.

Bekijk hier het actuele weer in Italie per regio!

                  "Se non piove e tira vento spunta il sole e fa bel tempo"
                  "Als het niet regent en de wind waait, komt de zon door en is het mooi weer"

 

 

Tritt helpt graag
Hulp nodig met het boeken bij je reis naar Italië? Tritt helpt natuurlijk graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.


Een vakantie naar Italië? Natuurlijk Tritt.nl.

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044