Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantiehuis Giarratana

De parel van het IBLEI gebergte!

Vakantiehuis Giarratana

GIARRATANA ‘DE PAREL VAN HET IBLEI GEBERGTE’

In geografische zin bezetten de Iblei-bergen het zuidoostelijke deel van Sicilië en vormen ze de zuidelijkste bergketen van Italië en dalen ze af naar de zee, nabij Portopalo di Capo Passero en de Isola delle Correnti. De geboorte van de Iblei dateert van meer dan 200 miljoen jaar geleden, het gebied werd gevormd door onderzeese vulkanen en later door vulkanische eilandjes. Vervolgens is met het ophogen van de kust het huidige gebergte ontstaan.Om deze reden zijn de rotsen van de Iblei vulkanisch, sedimentair en kalkhoudend. Het Iblean panorama is typisch heuvelachtig, met grote plateaus, afgewisseld met bloemrijke valleien en rivierdalen. De hoogteverschillen zijn van enkele honderden meters, de hoogste berg is de Monte Lauro 986m hoog. Dankzij de kalkhoudende aard van deze bergen zijn er veel holtes en grotten, waaronder Grotta Palombara en het Vallasmundo - Sant'Alfio hypogeum-complex, die tegenwoordig Natuurreservaten zijn. Het gebied is ook erg waterrijk en de vegetatie is zeer gevarieerd. We hebben de typische mediterrane vegetatie, vol bloemen en aromatische kruiden zoals oregano, salie en rozemarijn vol parfums. Er zijn ook grote gebieden met olijfbomen, sinaasappelbomen, citroenbomen, amandelbomen en johannesbroodbomen. In de meer bosrijke gebieden vinden we eiken, platanen en dennen.

GIARRATANA

Het is in deze prachtige context dat het kleine stadje Giarratana op een hoogte van ongeveer 500 meter ligt.

Giarratana heeft een zeer antieke oorsprong en heeft door de eeuwen heen de overheersing van Sicels, Grieken, Romeinen en Noormannen gezien. Elk overheersing heeft zijn stempel gedrukt op de lokale architectuur en tradities. In 1693 werd het verwoest door de rampzalige aardbeving die het leven van heel Zuidoost-Sicilië veranderde. Het werd vervolgens herbouwd in de 18e eeuw, ongeveer 4 km verder naar het zuiden, op een stabieler rotsgebied. Het uiterlijk van de stad respecteert de typische barokke stijl van de Val di Noto. Hoewel de stad erg klein is, werden er drie imposante kerken gebouwd, niet alleen van groot religieus maar ook van symbolisch belang.

Al wandelend door de smalle straatjes en de ups en downs van de stad adem je een gemoedelijke sfeer in. Het is niet ongebruikelijk om een %u200B%u200Bbar binnen te gaan, mensen te ontmoeten die je vragen waar je vandaan komt, een praatje te maken, anekdotes over de streek te vertellen en je dan een cappuccino aan te bieden, zomaar, gewoon omdat je welkom bent.

Giarratana wordt vooral drukker in de zomer, een periode waarin verschillende traditionele volksfeesten worden georganiseerd. maar één ding dat je moet doen dat je voor altijd aan de naam van deze stad zal binden, is de typische ui van de plaats proeven: de Giarratana-ui.

DE GIARRATANA UI

De ui van Giarratana is niet zomaar een ui. Het is een hele grote ui, wit/goudkleurig, maar vooral heel zoet en het heeft een heerlijke en aromatische smaak. Als je het geproefd hebt, wil je niet meer zonder. Het is een beschermd product dat deel uitmaakt van het Slow Food-circuit, zoals de meeste typisch Siciliaanse producten. De productie volgt een oude traditie en respecteert seizoensinvloeden en rijpingstijden. Het zaaien gebeurt eind oktober in een zaaibed, tijdens de volle maan of met afnemende maan, tussen februari en maart gaat man verder met het verplanten om vervolgens eind juli met de oogst te beginnen en deze in augustus af te ronden.

Sicilië Giarratana uien  Sicilie Giarratana ui

Er zijn zelfs wedstrijden waarbij de grootste ui wint, met een gewicht tot 3kg!!

Gekook, geroosterd op de barbecue, in de oven gevuld met vlees en groente of gewoon rauw in salades, het zal altijd een genot zijn voor het gehemelte!  In de zomerperiode tussen juli en september is het overal te vinden, vaak ook verkocht door lokale wegverkopers. De afgelopen jaren is steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe producten waaronder uitstekende sauzen op basis van deze ui.

Als je toch in de buurt  bent, vergeet niet om de ‘Torrone bianco’ te proeven, witte nougat, gemaakt met lokale amandelen of pistache en suiker of honing: Echt, lekker en zoet!

Genoeg redenen dus om een %u200B%u200Bbezoekje te brengen aan dit lieve stadje in het hart van de Iblei. Giarratana wacht op jou!

 

 

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044