Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantiehuis Noto

Noto - de stad van de Siciliaanse barok!

Vakantiehuis Noto

De stad Noto ligt op een plateau in het zuidoosten van Sicilië in de provincie Siracusa, ongeveer 30 kilometer van de stad Syracusa. Noto is tegenwoordig een symbool van wedergeboorte en wordt beschouwd als de hoofdstad van de barok.

NOTO
Het oude centrum van Noto werd volledig verwoest door de verschrikkelijke aardbeving van 1693, die de hele Val di Noto trof. Het werd later herbouwd op een veiligere positie in een geraffineerde barokke stijl. Tegenwoordig is Noto de hoofdstad van de Siciliaanse Barok, het historische centrum werd in 2002 samen
met het hele Val di Noto gebied opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je door de straten van Noto loopt, lijkt het alsof je door een filmscript loopt, er zijn drie brede hoofdwegen, en ze gaan van oost naar west, zodat de zon ze altijd verlicht. Het historische centrum begint via de Porta Reale en vanaf hier kun je genieten van het schouwspel tussen kerken, pleinen en monumentale trappenhuizen. 

Je loopt van het klooster van S. Francesco van Assisi tot de kathedraal van S. Nicolo' met zijn prachtige trap, of bekijk het Palazzo Lucrezio, het stadhuis van de stad dat is gelegen aan het gelijknamige grote plein. Niet te missen is de Infiorata di Noto, een prachtig evenement dat elke derde zondag van Mei wordt georganiseerd. Bij deze gelegenheid is de Via Corrado Nicolaci volledig bedekt met bloemen volgens een thema dat elk jaar wordt gekozen en gecreëerd door lokale kunstenaars.
Door de jaren heen is dit evenement steeds populairder geworden.

Waar te eten
Om het plezier van de plek compleet te maken, is een stop in de vele clubs in het centrum met veel buitentafels verplicht en kunt u ten volle genieten van de vrolijke sfeer van de plek. Voor een aperitief kunt u terecht in een van de talloze cafés aan de Corso Vittorio Emanuele, voor een karakteristieke lunch of diner kunt u terecht in de zijstraatjes, waar tal van typische trattoria's te vinden zijn

DE OMGEVING
Noto is gelegen op een uitstekende strategische positie om veel van de mooiste barokke bewoonde centra van de Val di Noto, stranden en natuurgebieden in het zuidoosten van Sicilië te bereiken.Vanuit Noto kun je gemakkelijk de belangrijke plaatsen in de provincie Syracuse bezoeken, vooral het Archeologisch Park en het indrukwekkende historische centrum van Ortigia. Ook Catania met zijn imposante centrum is een bezoek waard en van hier kun je de Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa, beklimmen.

Maar we kunnen ook genieten van andere zeer karakteristieke steden zoals Ragusa Ibla, Modica, beroemd om zijn typische chocolade, Scicli, een stad van immense schoonheid, waar het, hoewel duidelijk toeristisch, erg leuk is om door de straten te dwalen aan boord van de 'barokke trein' die vertrekt vanaf Piazza Busacca. Scicli is tegenwoordig befaamd omdat jarenlang de verfilming van de fictie 'Il Commissario Montalbano' van de Romeinen door Andrea Camilleri in de straten plaatsvond.

OASE EN ZEE
Vanuit Noto komt u aan bij een van de belangrijkste natuurlijke oases van Sicilië, het natuurreservaat Vendicari, een ongerept zeegebied met heldere zandstranden. Ten noorden van het reservaat heeft u toegang tot het strand van Eloro, met kristalhelder water. Langs de weg tussen Noto en Eloro kun je de mozaïeken van de Villa del Telloro bezoeken, een oude Romeinse villa gerestaureerd en open voor het publiek. Altijd met natuurlijke en kristallijne kenmerken is het strand van Calamosche.

Voor een ongezorgde dag aan het strand ga je naar het strand van S. Lorenzo, volledig uitgerust met ligbedden, stroparasols in tropische stijl, een bar en een restaurant. Zomers is het aan te raden om te reserveren omdat dit gebied zeer populair is.

Of breng een bezoek aan het oude en kleurrijke dorp Marzamemi. Hier is het mogelijk om zowel van het strand te genieten als door de straten van het stadje ter slenteren en eens top te maken in een van de vele 
kleine restaurants met visgerechten of 's avonds een aperitief of een drankje na het eten te gebruiken en te genieten van de levendige sfeer van de bars aan zee.

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044