Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane kent vele evenementen, van kleine traditionele festa's tot grote publiekstrekkers. Beleef en geniet mee tijdens de vakantie of speciale weekendtrip.

Beleef Toscane: jaaroverzicht van de belangrijkste evenementen

Op vakantie in Italië kunt u volop genieten van de evenementen die er het gehele jaar door gehouden worden. In Toscane is een zeer bekend evenement het carnaval van Viareggio, de bekende badplaats aan de Toscaanse kust. Een heel traditioneel evenement is de Palio in Siena en bijna elk dorp heeft zijn eigen feest tijdens de wijnoogst of de olijfpluk. Dit kunt u van dichtbij meemaken als u in die periode op een agriturismo in Toscane verblijft.


SportevenementenWielerwedstrijden:

4/5 Maart 2017 Strade Bianche: Wielerwedstrijd voor beroepsrenners over de strade bianche in de Chianti Senese streek. Winnaar 2017: Kwiatkowski Michal.08 - 14 Maart 2017 Tirreno Adriatico: Wielerwedstrijd voor beroepsrenners langs de Tyrreense Zee ("Tirreno") naar de Adriatische Zee ("Adriatico"). Winnaar 2017:  Nairo Quintana.
5 - 7 mei 2017 l'Eroica di primavera: een niet competitieve reis door de tijd, strikt met vintage sportkleding en antieke fiets.
1 oktober 2017 L'Eroica: Wielerwedstrijd voor wielertoeristen over de strade bianche  in de Chianti Senese streek.

Marathons, hierbij kan vaak zowel de hele! als de halve marathon gelopen worden:
19 Maart 2017 Halve marathon van Pistoia
9 April 2017 Halve marathon van Florence 
17 April 2017 Halve marathon van Prato
30 April 2017 Halve marathon van Ortobello (GR)
8 Mei 2016 Halve marathon van Lucca
16 September 2017 Halve marathon van Lido di Camaiore (LU)
17 September 2017 Halve (eco) marathon van Regello (FI)
8 Oktober 2017 Halve marathon van Pisa
17 Oktober 2017 Halve marathon van Lucca
12 November 2017 Halve marathon Livorno


Het carnaval in Viareggio


In februari/maart is men in de ban van het carnavalsgedruis. De oudste en tevens zeer bijzondere plaatsen om dit feest te beleven:
Arezzo: Mea a Bibbiena sinds 1350
Arezzo: Foiano della Chiano sinds 1539
Lucca: Viareggio sinds 1873
Livorno: Piombino sinds 1927
Pisa: Santacroce sull’ Arno sinds 1928
Livorno: Follonica sinds 1967
 

 


Treno a vapore: Terra di Siena

De historische stoomtrein in Terre di Siena laat u de mooiste plekken van onder andere het Chianti gebied zien. Een echte aanrader tijdens uw verblijf in Toscane in het voor- of naseizoen. Check de data en het programma voor het beleven van deze Toscaanse ervaring!


Muziekfestivals                                                                                                                                                  

In de zomer worden er veel muziekfestivals gehouden in Toscane, we zetten de leukste op een rij:

Toscane algemeen:

 • De Via Francigena is veel meer dan de weg een pelgrims: het is ook jaarlijks een muzikale route genaamd Melody Francigena Road de soundtrack van de Via Francigena in Toscane. In het vroege voorjaar zijn door heel Toscane diverse genres van muziek te horen tijdens dit evenement: klassiek, hedendaags klassiek, jazz, opera, theater enz.

Pisa

 • De zeer populaire Andrea Bocelli schittert in zijn eigen Teatro del Silencio in Lajatico, een echte belevenis tip voor uw vakantie in augustus.

Lucca

 • Maar ook het Summerfestival in Lucca in juli is vermaard door het optreden van bekende nationale maar ook internationale artiesten zoals in 2017 Lauryn Hill, Robbie Williams en de Pet Shop Boys!!

 • Het Giorgio Gaber festival vindt sinds 2006 jaarlijks in Viareggio plaats in de maan juli. Bekende artiesten komen optreden als eerbetoon aan deze Italiaanse sing- en songwriter.

 • Het vermaarde Puccini Festival in Torre del Lago Puccini - Dit jaarlijkse festival is een eerbetoon aan de grote componist Giacomo Puccini. Het festival wordt elk jaar in de maanden July en Augustus georganiseerd.

Florence

 • In juli vindt in Certaldo de 'Mercantia' plaats Dit is het grootste jaarlijkse straattheaterfestival ter wereld. Lees ook ons blog over dit bijzondere festival dat dit jaar plaatsvindt van 12 tot 16 juli.

 • In juli vindt op het Piazza del Duomo in Pistoia het Pistoia Blues Festival plaats. Bezoek deze culturele hoofstad 2017 van Italië en geniet van artiesten als Niccolò Fabi, Tom Odell en Charlie Musselwhite!

Livorno

 • Effetto Venezia: Eind juli (26.07 - 30.07) staat de wijk La Venezia in het teken van concerten, theater, markten en straatartiesten. Meer dan tachtig onderdelen staan gepland en het evenement wordt traditiegetrouw afgesloten met een opera. Effetto Venezia is gratis toegankelijk.

 • Elk jaar tussen juli en augustus vindt het Bolgheri Melody Festival plaats aan de Toscaanse kust.Een festival vol met muziek,teater en dansvoorstellingen tussen de Wijngaarden en beroemde cipressen van Bolgeri. Dit jaar te bezoeken (kaartjes vooraf reserveren) van 7 tot 24 augustus.

 • Muziekliefhebbers kunnen vanuit Livorno een uitstapje maken naar Elba, waar dit jaar voor de negentiende keer Elba Isola musicale d’Europa plaatsvindt. Jazz en klassieke muziek komen hier samen in één festival op hét Europese muziekeiland. Dit jaar van 30 augustus tot en met 7 september 2017.


Festivals 'medievale'

Arezzo

 • Cortona herdenkt ieder jaar rond pinksteren zijn middeleeuwse geschiedenis tijdens de Giostra dell' Archidado, een festival in het teken van een 14e eeuws huwelijksceremonie.

Pisa

 • Elke 3e en 4e zondag van augustus keert Volterra terug in de tijd tijdens het Volterra AD 1398 festival. De inwoners en toeristen bevinden zich voor een dag in de middeleeuwen, met ridders op paarden, adellijke dames en heren, minstrelen en boeren, boogschutters en meer!


Speciale markten

Antiek

 • In veel steden in Toscane worden antiekmarkten georganiseerd. De bekendste is wel die van Arezzo op iedere eerste zaterdag en zondag van de maand. De oude binnenstad met het Piazza Grande met aan een kant mooie arcades veranderd dan compleet in een middeleeuwse sfeer met marktkraampjes waar je antiek maar ook boeken en andere zaken op de kop kunt tikken. Overnachtingstip: Borgo Cristina.

 • Ook in San Miniato (PI) vindt elke eerste zondag van de maand, gedurende de hele dag een grote antiekmarkt genaamd ‘Loggiati di San Domenico’ plaats. 

Truffels

 • In Toscane staat de streek rond San Miniato bekend om zijn truffels. Cigoli (San Miniato) staat elkjaar in maart in het teken van de witte truffel tijdens de 'Mostra Mercato del Tartufo Marzuolo.

 • In november viert het stadje San Miniato weer feest. Maar liefst drie opeenvolgende weekenden staat de witte truffel centraal tijdens de Mostra Mercato del Tartufo Bianco. Witte truffel en producten bereid met witte truffel, zoals salami, pecorino, olijfolie, grappa en wijn, prikkelen de smaakpapillen. Verblijftip: Borgo Gugnani.

 


 

Meer beleven in Toscane

© 2000 - 2022 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48