Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Beleef Toscane met Wijn en Gastronomie

Naast de prachtige natuur en de vele cultuurschatten staat Toscane ook bekend om haar verfijnde gastronomie. Van pici tot Chianti en van Bistecca alla Fiorentina tot cantuccini. Natuurlijk begeleid door een heerlijke wijn. Een kijkje in de keuken van Toscane.

Wijn en Gastronomie in Toscane

Gastronomie - eenvoud

De keuken van Toscane staat vooral bekend om haar eenvoud (cucina povera). Gerechten zijn simpel, maar vers en zonder al te veel opsmuk. Toscane heeft dan ook aardig wat ingrediënten van eigen bodem: verse vis uit de nabijgelegen zee, fruit, kruiden en groenten die groeien onder de Toscaanse zon, kaas, olijfolie en vlees zoals prosciutto (ham) of cinghiale (wild zwijn). In het najaar komen daar nog kastanjes, truffels en wilde paddenstoelen bij. Behalve de wat simpelere gerechten als pappa al pomodoro en ribollita zijn er ook de wat luxere zoals tagliatelle met wild zwijn en Bistecca alla Fiorentina. De Toscaanse keuken biedt voor ieder wat wils.


Bonen en pasta 

Toscanen worden in de rest van Italië ook wel boneneters genoemd, vanwege hun voorliefde voor gerechten met bonen. Toscanelli, cannellini en zolfini worden het hele jaar door gegeten in diverse gerechten. Uiteraard ontbreekt ook de pasta niet in de Toscaanse keuken. Pappardelle en pici zijn de absolute specialiteiten, waar de Toscanen met recht trots op zijn.  


Vlees

Het Chianinarund is een Etruskisch ras dat hoog in aanzien staat in Toscane. Het vetarme vlees wordt vooral gebruikt voor de trots van Florence, Bistecca alla Fiorentina. Naast rundvlees eten de Toscanen ook veel varkensvlees. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde ribbetjes (rostinciana) of lever (fegato). Vergeet tenslotte ook niet het wild zwijn, dat zowel rauw (als prosciutto en salami) als gebakken (door de pasta) geserveerd wordt. 


Kaas

De bekendste kaas van Toscane is de pecorino, schapenkaas met een uitgesproken smaak. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord voor schaap: pecora. Deze kaas wordt met name geproduceerd in de Chianti en de Maremma en gaat van jong (twee weken gerijpt) tot oud (rijping van 6 maanden of meer).
 


Zoetigheden

Italianen zijn zoetekauwen, dat is een ding dat zeker is. Toscane valt op dat vlak vooral op door zijn panforte en cantuccini. Het eerste is een nagerecht gevuld met hazelnoten, amandelen, gekonfijte vruchten en specerijen. Van oorsprong werd het met Kerstmis gegeten, maar tegenwoordig is panforte het gele jaar door verkrijgbaar. Cantuccini zijn een stuk steviger, doordat ze maar liefst twee keer gebakken worden. Ze zijn zo hard, omdat ze vaak gegeten worden in combinatie met een glas Vin Santo. Door ze daar in te dopen worden ze zachter en dus gemakkelijker te eten.


Toscaanse wijnen 

Rood 
Bij een goede Toscaanse maaltijd hoort uiteraard ook een goed glas Toscaanse wijn. De bekendste wijn uit Toscane is de rode Chianti. De Chiantistreek is opgedeeld in meerdere zones, waarvan de Classico de bekendste is.  Chianti bestaat voor het grootste gedeelte uit het sap van de sangiovesedruif. Die druif wordt ook gebruikt voor twee andere beroemde rode wijnen uit Toscane: Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Een lange houtrijping geeft die wijnen uiteindelijk hun karakteristieke smaak. Ook Carmignano is een zeer geliefde rode wijn uit Toscane.

Wit 
Hoewel de Toscaanse rode wijnen het bekendst zijn, produceert Toscane ook witte wijnen die zeker de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Vernaccia di San Gimignano. Een echte specialiteit is echter de Vin Santo. Deze wordt lange tijd gerijpt in kleine vaatjes, waardoor de wijn zijn karakteristieke smaak krijgt. De wijn is er in zowel een droge als een zoete variant. Vin Santo wordt vooral gedronken tijdens feestdagen zoals Kerstmis. 

U kunt al deze prachtige wijnen uiteraard ook zelf proeven tijdens uw vakantie. Bij veel wijndomeinen kunt u een bezoek brengen aan de wijnkelder en ook de wijnen proeven. Hou er rekening mee dat dit soms alleen op afspraak kan (en tegen betaling). Op bepaalde dagen in het jaar kan dit echter ook zonder afspraak. Op de laatste zondag van mei vindt de ‘Cantine Aperte’ plaats (de open wijnkelders).

De 'Cantine Aperte' is voor wijnliefhebbers dè mogelijkheid om de wijnwereld te ontdekken. Wijndomeinen in heel Italië, leden van de ‘Movimento Turismo del Vino’, openen dan hun deuren voor het publiek, ter bevordering van direct contact met wijn liefhebbers. Bezoek de kelders, ontdek de geheimen van de wijnbouw en het rijpingsproces, proef en koop de wijnen (en soms ook andere producten die de bedrijven maken zoals olie, kaas, worst e.d.). Alles kan op deze dag. Sommige kelders bieden ook een lichte lunch aan en ook bij veel domeinen kan op deze dag de hond worden meegenomen. De Cantine Aperte is het belangrijkste wijn evenement in Italië en wordt sinds 1993 georganiseerd op initiatief van de ‘Movimento Turismo del Vino’ (organisatie voor wijn toerisme). In Toscane wordt deze dag ook zeer ondersteund en zijn er overal 'Cantine Aperte' te vinden.  

De MTV organiseert verschillende evenementen gedurende het jaar. Zo is er in augustus (9 en 10) de ‘Calici di Stelle’, wijnproeven onder de sterren tijdens de nacht van San Lorenzo (de nacht van de vallende sterren). In september is er ook een ‘Cantine Aperte in Vendemmia’, deze staat in het teken van de druivenoogst. In November wordt geproost op het nieuwe agrarische jaar met de ‘Cantine Aperte a San Martino’. Tenslotte is er in december, voor kerstmis een ‘Cantine Aperte a Natale’, proeven èn kopen, want wijn blijft een prachtig geschenk voor de feestdagen. 

Wijngids Toscane van Tritt - Case in Toscana

Meer beleven in Toscane

© 2000 - 2022 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48