Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Agriturismo Arezzo

Arezzo en 'La vita è bella'

Agriturismo Arezzo

Arezzo, een historische stad van Etruskische oorsprong in het oosten van Toscane tegen de grens met Umbrie, waar je dus makkelijk een uitstapje kunt maken naar bijvoorbeeld het bekende Trasimeno meer in de provincie Umbrie.

In de historische binnenstad van Arezzo is grotendeels de bekende film van Roberto Begnigni 'La vita è bella' opgenomen. Het middelpunt van Arezzo is het Piazza Grande, waar de belangrijkste scene van de film is opgenomen maar je kunt via de VVV in Arezzo informatie over alle plekken krijgen en de opname route volgen.

Ook het Palazzo delle Logge Vasariane, die Vasari - geboren in Arezzo in 1511 -  voltooide in 1573 met de portici waar je doorheen loopt en het Palazzo della Fraternità dei Laici, wat eigenlijk aandoet als een kerk, maken het tot het mooiste en bijzonderste plein van Arezzo, waar veel activiteiten plaatsvinden.

Zo wordt er traditioneel op de voorlaatste zaterdag van juni en de eerste zondag van september het middeleeuwse spel La Giostra del Saracino gehouden waar ridders in een steekspel de eer van hun wijk verdedigen, maar ook wordt er elk eerste weekend van de maand de grootste antiekmarkt van heel Italië gehouden, waar veel mensen op af komen om te struinen langs de ruim 500 kraampjes uit heel het land.

Hier vinden we ook een grote verscheidenheid aan winkels en restaurants, waar u veel van de typische producten uit de omgeving kunt ontdekken.
 

Arezzo en kunst

Ook de duomo (officieel de Cattedrale di San Donato) is een markante plek in Arezzo waar je kunstwerken kunt bewonderen van Piero della Francesca maar ook in de Cappella Bacci van de Basilica di San Francesco vindt je kunstwerken onder andere de tien fresco’s over het verhaal van het kruis waaraan Christus is gestorven.

Het voormalige huis van Giorgio Vasari, de beroemde schilder en architect, aan de Via XX Settembre is nu een museum, met fresco’s van Vasari zelf en ook veel schilderijen, beelden en andere voorwerpen van zijn tijdgenoten.

Daarnaast het huis van Francesca Petrarca, de schrijver die vooral beroemd is vanwege zijn Decamerone en het huis naast het huis van Vasari is te bezoeken op de zaterdag, zondag en feestdagen.

Vlakbij Arezzo zijn er genoeg bezienswaardige plekken te bezoeken zoals Poppi en ook Cortona waar u kunt genieten van het authentiek en verborgen deel van Toscane, weg van de drukte, met traditie, folklore en lekker eten. Ook Città di Castello is een bezoekje meer dan waard.

Arezzo en de valleien

De provincie Arezzo bestaat onder andere uit vier valleien namelijk: Valdichiana, Valtiberina, Casentino en Valdarno.
De Valdichiana vallei staat bekend om het historische Cortona en Lucignano, de  "Chianina" steak en de Sirah-wijn.

De Valtiberina vallei herbergt de geboorteplaats van Piero della Francesca en Michelangelo en ook de oorsprong van de rivier de Tevere.

De Valdarno is rijk aan parochiekerken en het typische landschap, zoals The Balze, achtergrond van het kunstwerk La Gioconda van Leonardo da Vinci 

In Casentino, vindt de rivier de Arno zijn oorsprong en met bossen, kastelen en spirituele plaatsen zoals de Camaldoli Hermitage en het heiligdom van La Verna een gebied met veel natuur.

Agriturismo Arezzo

Cortona en de etrusken

Dat er een historie van Etrusken is ontdek je in het Museo dell'accademia Etrusca aan de Piazza Signorelli, waaraan ook Palazzo Casali ligt. Als je door Cortona heenloopt begrijp je waarom mensen verliefd worden op dit stadje - niet in de laatste plaats Francis Mayes ("Onder de Toscaanse zon"), die Cortona als haar thuis koos en er schreef over haar nieuwe leven.

We ontdekken de pleinen van de stad met hun vele majestueuze gebouwen en kerken, die worden omschreven als de "juwelen van Cortona".  Piazza Garibaldi, met een prachtig uitzicht over de Valdichiana. Piazza della Repubblica, de plaats van het forum, het centrum van de stad. Dan het Piazza del Duomo, waar de kathedraal gewijd is aan Santa Maria Assunta. Bezoek Cortona vanuit je ‘eigen villa’ bijvoorbeeld Villa Tramonte op ca. 6 km van het centrum van Cortona.
 

Sansepolcro en de Toscaanse sigaar

In de Valtiberina vallei vinden we de beste tabak, het is al bijna 500 jaar de bakermat van tabak waarmee ze de beroemde Tornabuoni-sigaar produceren. Bekijk de traditie van dit soort sigaren, de productie en ook de tabaksplanten met zijn bloemen.

Sansepolcro is ook de geboorteplaats van Piero della Francesca en in het Museo Civico hangen vier prachtige werken van de kunstenaar, die je kunt bewonderen.
 

Anghiari een van de mooiste dorpen van Italië

De oorsprong van de stad Anghiari gaat terug tot de elfde eeuw en de monniken van de Camaldolese orde. Het stadje zelf is een juweel: slenter door de middeleeuwse straatjes en ontdek de abdijen en kleine kerken van deze "borgo".

Het maken van stoffen is de grootste tradities van Anghiar. De grote speler is De familie Busatti die aan het einde van de achttiende eeuw begon met de productie van textiel, het weven van schapenwol en lokale hennep. Het bedrijf heeft faam verworven door de tafelkleden die zijn versierd met slingers en geïnspireerd op de terracotta's van Della Robbia.
Je kunt hier een rondleiding door de fabriek krijgen en ook een bezoek brengen aan de winkel waar je de produkten kunt aanschaffen.

 

Agriturismo Arezzo, ontdek de accommodaties


Een bezoek aan de streek vanuit je ‘eigen’ agriturismo is een goede manier om al het moois te aanschouwen en een fantastische vakantie te beleven. Een verblijf op een agriturismo geeft je de kans om het lokale leven in Toscane te ervaren. Bij Borgo Cristina kun je de eigen wijnproduktie meemaken en proeven. En bij Agriturismo Casa Resti heb je een fantastisch uitzich over de Valdarno en kun je heerlijk wandelen in de 40 ha. Bosgronden, weg van de drukte en het grote toerisme. Uiteraard vind je in dit gebied ook vrijstaande villa’s met een privé zwembad waar je met de hele familie of een vriendengroep kunt verblijven zoals bij Villa Fiorentino.

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044