Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantiehuizen Elba

Ontdek Elba - paradijselijke bestemming in Toscane!

Vakantiehuizen Elba

Elba behoort tot de regio Toscane en je treft er prachtige ongerepte natuur maar ook een landschap met wijnranken en olijfbomen. Elba heeft net als het vasteland van Toscane een rijke traditie als het gaat om de productie van heerlijke wijnen, je kunt er meer over lezen in ons Elba wijnen blog.  Het is niet voor niets dat Elba ook een aantal DOCC wijnen voortbrengt en ook een belangrijk aandeel heeft in de Italiaanse export van olijfolie.

De boerenbedrijven zowel in Toscane als op Elba zijn vaak al eeuwenlang familiebezit en gaan over van generatie op generatie. Inmiddels hebben veel van deze bedrijven ook gastenverblijven ontwikkeld door oude gebouwen op het landgoed te restaureren. 

Het grote voordeel van dit soort vakantieadressen is dat je midden in de natuur verblijft, weg van alle drukte en het boerenbedrijf kunt ervaren door de wijn- en olijfolieproeverijen, die regelmatig worden georganiseerd op locatie. Uiteraard zijn er vaak mooie zwembaden aangelegd en kun je genieten van de lokale keuken in het restaurant wat veelal onderdeel uitmaakt van het complex. De eigenaren zijn enorm gastvrij en laten u graag met passie van hun wijn, olijfolie en andere lokale produkten genieten. Uiteraard biedt Tritt op Elba ook kleine vakantieparken zonder voormalige agrarische achtergrond, geschikt voor een familie vakantie. 
 

Elba – Parco Nazionale

Een van de havens waar je kunt aankomen als je naar Elba gaat is Portoferraio, tevens de hoofdstad van Elba, gelegen op een landtong en de zee rondom. De stad heeft ongeveer 11.000 inwoners. De geschiedenis van Portoferraio gaat terug tot ver voor de jaartelling, toen het eiland benut werd voor zijn ijzerertsmijnen door het volk van de Etrusken. De naam Portoferraio betekent ook ijzerhaven - van hieruit werden in het verleden grote hoeveelheden ijzererts naar het vasteland verscheept. Daarna was het eiland ook erg in trek bij de Romeinen, die ook het ijzer benutten maar hier ook villa's lieten bouwen, waarvan vandaag alleen de resten zijn overgebleven.

In de Middeleeuwen rond 1500 was Cosimo de Medici de heerser van het eiland en liet de vestingen bouwen een must see om te bezoeken. Rond 1814 was Napoleon de koning van het eiland. Hij heeft veel voor het eiland gedaan...Zijn huizen zijn te bezoeken en het kerkje waar zijn dodenmasker en handafdruk in brons liggen. Vlakbij Portoferraio liggen enkele mooie stranden van spierwitte kiezel...die de zee ongelofelijk blauw kleuren....Langs de boulevard ligt het altijd vol kleine zeilschepen en je kan er heerlijk eten in een van de vele restaurants. Aanmeren in de haven van Portoferraio is een belevenis op zich. Terwijl de grote Medici-forten op de heuvel op de achtergrond pronken, liggen de jachten en soms een cruiseschip in de haven.

Dit kleine stadje is zeker een bezoek waard. Hier vind je leuke pleintjes, smalle straatjes en vele bars, cafés en restaurants. Een fantastische plek om een ​​aperitief te nemen en een eerste indruk te krijgen van het eiland. Meteen ontdek je ook een deel van de rijke geschiedenis van het eiland. De hoofdverblijfplaats van Napoleon, de Villa dei Mulini, bevindt zich op de top van de heuvel tussen de 2 vestingwerken Forte Stella en Forte Falcone. Aan het einde van de kade bevinden zich echter nog de overblijfselen van een Romeinse villa en het archeologisch museum van het eiland bevindt zich in de middeleeuwse verdedigingstoren Torre Martello. Een boot huren en zelf de zee opgaan is ook een hele belevenis - er zijn verschillende bedrijven die boten verhuren op Elba, vooral in Portoferraio, Porto Azzuro en Marina di Campo.

Een van de meest authentieke dorpjes van het eiland is het dorpje Capoliveri, heel gezellig en geheel Middeleeuws met kleine straatjes, mooie gebouwen, trappetjes en poortjes. Gezellige terrasjes en restaurantjes maar vooral een adembenemend uitzicht over de Middelandse Zee. Het is een "Parco Nazionale", dus een beschermt natuurgebied waar ook de andere eilanden deel van uitmaken nl. ....

Giglio - Het is het op een na grootste eiland van de archipel en het is voornamelijk bergachtig en bestaat bijna volledig uit graniet en zijn steile kliffen dalen tot in de zee, terwijl de stranden van het eiland kleine uitgeruste baaien zijn.

Giannutri - maakt deel uit van de gemeente Giglio Island. Dit kalkstenen eiland heeft een bijzondere sikkelvorm en heeft vier heuvels: Capel Rosso, Monte Mario, Monte Adami en Cannone en grillige kusten, met talloze inhammen en grotten en de stranden van Cala dello Spalmatoio en Cala Maestra.

Pianosa - Het enige eiland in de Toscaanse archipel zonder bergen. Bewoond sinds het paleolithicum, heeft Pianosa nog steeds de overblijfselen van een Romeinse villa en een systeem van catacomben.

Montecristo - Het eiland Montecristo is het wildste en meest ongerepte eiland van de Toscaanse archipel. Biogenetisch reservaat van iets meer dan 1000 hectare, bestaande uit roze-grijze granietrotsen en veldspaatkristallen, om het te bezoeken is het nodig om een ​​speciale vergunning te verkrijgen van het Forestry Corps of Follonica.

Gorgona - het kleinste van de Toscaanse archipel. Een groene berg die op zee ligt, voornamelijk bergachtig, en rijk aan vegetatie die typisch is voor het mediterrane struikgewas.

Een ongerepte natuur die onderdak biedt aan een veelvoud aan dieren en een oneindig aantal plantensoorten verwelkomt.

Capraia - een eiland van vulkanische oorsprong met de uitbarstingskegel nog steeds duidelijk zichtbaar in de prachtige Cala Rossa die wordt omlijst door een landschap van steile kusten, rotsen met heldere kleuren en intense kleurcontrasten.
 

Wandelen op Elba

Het Toscaanse eiland Elba is een werkelijk paradijs – dat begint al bij de aankomst met de veerboot in Portoferraio, met zijn prachtige vesting. Het eiland het veel verschillende gezichten zoals hoge woeste bergen, prachtige baaien met stranden, de ene na de andere.....lieflijke heuvels met wijnbouw. Heel pittoreske dorpjes met kleine straatjes en pleintjes. Terrasjes, restaurantjes, gezellige winkelstraatjes. Maar ook woeste ongerepte natuur …..en natuurlijk de diepblauwe en turquoise zee...glashelder. Het eiland Elba heeft een ongelofelijk aantal stranden, men zegt meer dan 130 en je ervaart er de vrijheid en de gemoedelijkheid van de eilandbewoners.

Zo kun je een wandeling maken naar het rode meertje van Le Conche midden in het Mijnbouw Park, aan de oostkust van het eiland Elba, tussen Cavo en Rio. Sinds jaar en dag werd hier ijzererts gedolven. Het gebied is nog steeds vol met bijzondere glinsterende zwarte stenen, de hematite. Met deze stenen worden ook veel sieraden gemaakt.

De aarde rondom is roestbruin logisch als de aarde vol zit met ijzererts mineralen en de kleur van het water van het meertje is daarom rood en is heel bijzonder en indrukwekkend in contrast met de diepblauwe zee.

Of een wandeling naar het kasteel van Volterraio. De oude burcht ligt op het topje van een berg - Het kasteel werd gebouwd in het jaar 1200, door Vanni di Gherardo Rau,  op oude resten van een nederzetting uit de Etruskische tijd. De vesting had als doel de zee en de baai te bewaken tegen piraten invallen en dus bescherming te bieden aan de inwoners van de stad Portoferraio.

De wandeling is niet lang maar wel met een flink hoogteverschil, bijna 200 meter. Het pad is heel goed bewandelbaar en op de meest steile delen zijn er treden. Je parkeert je auto halverwege de berg op een kleine parkeerplaats waar ook het wandelpad begint.

De omgeving is adembenemend mooi, geurende kruidenstruiken, de gele jeneverbes, de wilde lavendel en de bloeiende rozemarijn  kleuren de rotsen. De burcht is indrukwekkend, maar het uitzicht is zeer indrukwekkend 360° over het eiland en de zee...

Een wandeling naar de hoogste berg van het eiland Monte Capanne op 1019 m, mag niet ontbreken. Op een heldere dag kun je de hele kust van het vasteland zien, in het noorden tot aan de Apuaanse Alpen; rondom zijn de eilanden van de Toscaanse archipel: Gorgona, Capraia, Pianosa Montecristo, Giglio, Giannutri en op de achtergrond de noordkust van Corsica. Er zijn verschillende wandelroutes om de top van de berg te bereiken, maar het hoogteverschil mag niet onderschat worden, anders is er een leuke kabelbaan vanuit Marciana waar je gemakkelijk met de auto komt.

Niet ver van Porto Azzurro kun je ook een wandeling maken naar het Heiligdom van Monserrato, een klein klooster in een smal dal. Dit klooster en kerkje werd rond 1600 gebouwd, toen het gebied rondom Porto Azzurro nog onder het heerschap van de kroon van Spanje viel. De gouveneur Josè Pons y Lèon liet het bouwen. Boven het altaar hangt een copie van de zwarte Madonna van Monserrat in Spanje.  De wandeling begint op ongeveer 1 km na het dorp en je kunt ook in de avond wandelen want alle paden zijn verlicht. In Porto Azzuro zelf (vroeger Longone) een voormalig vissersdorpje op Elba kun je ook leuk winkelen. In de 17e eeuw was het een veilige haven op de Spaanse handelsroutes, waar het grote fort Longone werd gebouwd en aan de andere kant van de baai het kleinere Forte Foccardo.

Dit is de reden waarom veel van de inwoners van deze plaats Spaanse achternamen hebben. Na de Tweede Wereldoorlog is de naam 'Longone' veranderd in Porto Azzuro, wat zich vertaalt als 'Blue Port' in relatie tot de waterkleur. Het dorp is nu een van de belangrijkste badplaatsen van het eiland en in het centrum ​​op de Piazza Giacomo Matteotti vind je de "Bottega Storica", waar je de producten van dit eiland kunt kopen, zoals de geweldige kruidenmixen, de lokale limoncello, zelfgemaakt bier en de uitstekende olijfolie. Zo zijn er nog tal van andere wandelingen mogelijk op Elba om te genieten  de prachtige natuur.
 

Herfstvakantie Elba

De maand oktober is prachtig op Elba - je kunt heerlijk naar het strand, het zeewater is nog warm van de zomer. Ook een perfecte periode om onvergetelijke wandelingen te maken, dorpjes te bezoeken en van de altijd groene natuur te genieten.

In Porto Azzurro bijvoorbeeld, een heel knus en pittoresk dorpje direkt aan zee. Een mooie wandel boulevard met bootjes, restaurants en gezellige terrasjes. Er zijn twee stranden in het dorp op loopafstand. En natuurlijk 120 stranden over het hele eiland.

Er zijn vele voordelen om in de late zomer op vakantie te gaan: je neemt nog lekker de zon mee voordat de winter begint, de prijzen liggen duidelijk lager, de grote hitte is voorbij dus je kan echt meer doen vooral wandelen en dorpjes bezoeken, de stranden zijn niet druk en je vindt overal plaats, het is net "gezellig" druk. Deze periode leent zich ook bij uitstek om Elba te verkennen met de mountainbike.

Wandelen in Porto Azzurro kun je bijvoorbeeld doen in de herfstvakantie. Direkt in het dorp de heuvel op naar het oude Fort van San Giacomo met zijn dikke vestingmuren. Dan langs de kust waar een fijn wandelpad is uitgezet dat je naar de eerste baai brengt. Je kan de wandeling ook beginnen vanaf het einde van de boulevard van Porto Azzurro. De eerste baai met een groot zandstrand is Barbarossa, de naam van de beruchte zeerover die hier enkele eeuwen geleden heel wat uitgespookt heeft. Je steekt het strand over en gaat aan de andere kant weer omhoog. Het pad blijft langs de kust gaan en je hebt prachtige uitzichten vanaf de rotsen. Dan kom je weer in een baai met een strand, het strand van Reale, ook hier steek je over en gaat weer omhoog. Na enkele kilometers kom je in de baai van Terranera, waar een prachtig smaragd groen meertje vlak achter het strand ligt. Aan het einde van het strand gaat de wandelweg weer verder en gaat omhoog. Hier heb je de keuze tot meerdere wandelpaden.....kies het pad dat rondom Capo d'Arco loopt. Door heuvels en bossen weer terug naar Porto Azzurro......
 

Elba en Napoleon

Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag staat het eiland Elba in 2021 in het teken van Napoleon Bonaparte, die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de geschiedenis in de tien maanden van ballingschap in de hoofdstad van de Toscaanse archipel.

Elba biedt het hele jaar door ontmoetingen, bezoeken, concerten, proeverijen, routes om de sporen van de keizer te ontdekken, zodat je je op een leuke manier kunt onderdompelen in de geschiedenis en de sfeer van de tijd kunt herbeleven. Voor veel informatie over activiteiten op Elba is er de speciale website bezoek Elba.

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044