Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Leonardo da Vinci, veelzijdig genie uit Toscane

Nu in de bioscoop, de documentaire "A Night at the Louvre" Leonardo da Vinci. Exclusieve opnames van de grote Leonardo da Vinci tentoonstelling die in 2019 in het Louvre plaatsvond. Bekijk de kunstwerken van heel dichtbij, op het grote doek. In Toscane kun je natuurlijk ook de genialiteit van Leonardo da Vinci bewonderen.

Leonardo da Vinci zijn tijd ver vooruit

Leonardo da Vinci blies op 2 mei 1519 zijn laatste adem uit in kasteel Clos Lucé in Amboise, Frankrijk. In deze plaats gelegen in Midden Frankrijk, ligt hij ook begraven. In 2019 werd in het kader van de 500ste sterfdag van Leonardo uitgebreid stilgestaan bij zijn genialiteit, kunstwerken en uitvindingen. Niet alleen in Toscane maar over de gehele wereld werd via tentoonstellingen, tours, wandelingen, evenementen en interactieve exposities aandacht besteed aan Leonardo da Vinci als uitvinder, kunstenaar, beeldhouwer, ingenieur, architect, botanicus en grondlegger van de moderne anatomie.

Bekijk hier een wandelroute die je kunt volgen in Toscane, bij Anchiano, het geboortedorp van Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci in Het Louvre

Bij zijn dood in 1519 liet Leonardo da Vinci 3 kunstwerken achter te weten Johannes de Doper, Maria met kind en Sint-Anna (ook wel Anna te Drieen genoemd) èn een schilderij met een beeld van een zekere dame uit Florence, de Mona Lisa.  Kunstwerken die uiteindelijk in het Louvre in Parijs terecht zijn gekomen. Ter gelegenheid van zijn 500ste sterfdag heeft het Louvre in 2019 flink uitgepakt met een indrukwekkende expositie over Leonardo da Vinci. De expositie heeft meer dan 1 miljoen bezoekers getrokken, waaruit blijkt dat Leonardo da Vinci nog steeds tot de verbeelding spreekt.
 

Leonardo da Vinci op het witte doek

Je kunt deze tentoonstelling nu in alle rust in de bioscoop bekijken, A night at the Louvre, Leonardo da Vinci draait sinds 16 september in Pathé. Exclusieve opnames van de tentoonstelling in het Louvre, in de vorm van een privé tour. Je kunt niet alleen de kunstwerken van heel dichtbij bekijken maar krijgt ook inzicht in de bijzondere schildertechnieken van Leonardo.
 

Leonardo da Vinci in Toscane

Ben je in Toscane dan kun je je uiteraard ook verdiepen in Leonardo da Vinci, die zijn tijd ver vooruit was. In Vinci zijn ze uiteraard trots op hun beroemde renaissance man. Je vindt er zijn geboortehuis, in Anchiano waar je vanuit Vinci over de strada Verde naar toe kunt lopen in ca. 25 minuten. In Vinci zelf staat het Museum Leonardiano. Het museum is gevestigd in 2 gebouwen, het Palazzina Uzielli en het Castello dei Conti Guidi. Je vindt er allerlei nagebouwde modellen gebaseerd op zijn schetsen en gewijd aan zijn werk als ingenieur en wetenschapper zoals oorlogsmachines en werktuigmachines, ook vind je er zijn gedetailleerde studies van het menselijk lichaam. Vanaf het terras van het Castello heb je een mooi uitzicht over de Montalbano waar ook Leonardo door werd geinspireerd.

In Florence kun je een bezoek brengen aan het Leonardo da Vinci interactieve museum. Een klein maar fijn museum waar je ca. 50 replica’s van Leonardo’s werken kunt bewonderen. Er wordt uitgelegd hoe ze werken en je kunt ook zelf aan de slag. Ook geschikt voor een bezoek met kinderen. Het museum zit aan de Via de Servi 66, vlakbij de Galleria dell’Accademia. Handig als je niet in de rij hoeft te staan voor een ticket, boek hier je skip the line ticket.

Een ander museum waar je nagebouwde schaalmodelllen en modellen op ware grootte kunt zien gebaseerd op Leonardo’s originele tekeningen is het museum Leonardo da Vinci, een particulier museum van de familie Niccolai. Je vindt het museum vlakbij de Dom, aan de Via Cavour 21 in Florence.

Wil je werken van Leonardo zien die hij echt zelf heeft gemaakt dan kun je naar het Uffizi museum in Florence waar 2 van de 17 schilderijen die bewaard zijn gebleven, zijn te bewonderen. De Annunciazione en de Adorazione dei magi. Het Uffizi museum is uiteraard een must see als je in Florence bent.

 

“Una volta che abbiate conosciuto il volo camminerete sulla terra guardando il cielo, perché là siete stati e là desidererete tornare.” / “Als je eenmaal een vlucht hebt gekend, loop je over de aarde terwijl je naar de lucht kijkt, want je bent er geweest en je wilt daarheen terugkeren.”

Leonardo da Vinci 

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044