Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Met de auto naar Toscane

Met de onderstaande 10 gouden tips kan de vakantie naar Italie pas echt beginnen!

Met de auto naar Toscane

Toscane is een ideale vakantiebestemming om met de auto te doen maar een goede voorbereiding is wel van belang om niet voor verrassingen te komen staan.

Voorbereiding voor de reis
Om je zaakjes goed op orde te hebben is het belangrijk om ruim voor vertrek de belangrijkste zaken te checken. Naast de voor de hand liggende controles op creditcards/pinpassen en geldigheid van je paspoort is het van belang om devolgende zaken regelen: 

 • Als je de route plant door Zwitserland of Oostenrijk heb je vignetten nodig, die je vooraf bij de ANWB kunt bestellen (online)
 • Check of je een parkeerschijf in de auto hebt – in Italie wordt op veel parkeerplaatsen gebruik gemaakt van de parkeerschijven.
 • De veiligheidsuitrusting in de auto moet op orde zijn, dus gevarendriehoek en veiligheidsvesten voor iedere inzittende
 • Als je met een huisdier reist dien je in eht bezit te zijn van een huisdierenpaspoort
 • Ook de fiets kan mee maar check dank even de uitrusting van je fietsendrager, een wit reflecterend bord van 50 x 50 cm. met vijf rode diagonale strepen is vereiste.

Huisdieren
Voor honden en katten is een EU-dierenpaspoort nodig, moeten ingeënt zijn en een gezondheidsverklaring is verplicht. Voor de transitlanden kunnen andere regels gelden. Het is belangrijk als je een huisdier meeneemt op reis om je hier ruim van te voren in te verdiepen en op orde te brengen. Het spreekt voor zich dat honden in openbare gelegenheden moeten zijn aangelijnd en gemuilkorfd.


Tunnels en passen door Zwitserland en Oostenrijk.
2 gouden tips voor het vermijden van wachttijden:

 • Koop voor de Brennerpas een Videomaut bij de laatste twee benzinestations in Duitsland of online via de ANWB. Videomaut rekent tol vooraf en wordt het kenteken opgeslagen. Bij de Brennerpas aangekomen, mag men de speciale Videomaut-bypass nemen en zo de andere vakantiegangers voorbij te rijden. 
 • Ontwijk het verkeer door de aankomsttijd bij de tunnels zo te plannen dat er relatief weinig verkeer is en je files kunt vermijden. 

Files
Realtime verkeersinformatie voor uw autovakantie in Italie vindt u hier.
Ook handig is de app van Michelin met realtime verkeersinformatie. Staan er files voor de Gotthard tunnel of op de Brennerpas – kijk dan even op de Twitteraccount van de ANWB.


Tol in Italie
De Tolkosten in Italie voor bijvoorbeeld de reis naar Toscane bedragen ongeveer: 

Chiasso/Como – Milaan - Florence tussen € 26,00  en € 60,00   
Brenner – Florence tussen € 35,00 en € 70,00  

Tolpoortjes                
Voor contant betalen neemt men de rijstrook met erboven een wit bord met daarop afgebeeld munten en bankbiljetten.
Betalen met creditcard kan bij de rijstroken waarboven een blauw bord prijkt, met daarop het woord CARTE. Dan is er ook nog een rijstrook met een geel bord erboven, waarop TELEPASS staat. Dit poortje is voor abonnementhouders en voor mensen die een Tolbadge hebben – deze kun je aanvragen bij de ANWB – wel zo handig want je kunt, weliswaar met 30 km per uur door het tolpoortje, gewoon doorrijden zonder oponthoud.

Vignetten 
In Zwitserland en Oostenrijk is een vignet verplicht en hierop wordt gecontroleerd te beginnen bij de grensovrgangen kijkt men of je een over een vignet beschikt (een sticker voor uw autoraam). Als je wachttijden wilt vermijden is het raadzaam dit al van te voren aan te schaffen. Dit kan bij de ANWB kantoren in Nederland of via internet op de ANWB website


Voorkom boetes!
In Italie zijn de boetes vaak hoger dan in Nederland en dus kun je die beter vermijden en het geld voor leukere dingen bestemmen.
In veel steden in Italië is al sinds geruime tijd de ”zona a traffico limitato“ (ZTL) ingesteld, zgn. milieuzones. Hiermee wil men de verkeersdrukte en luchtvervuiling tegen gaan. Vooral voor de historische centra wordt hiermee het verkeer terug gedrongen.

De zones zijn te herkennen door een verkeersbord waarop bovenaan de vermelding “zona traffico limitato” staat en vrij vertaald betekent dit: zone met beperkt verkeer. Ook worden de tijden op het bord vermeld waarvoor het verbod geldt samen met twee gekruiste hamertjes. Dit betekend “niet op zon- en feestdagen”. Ook zijn er uitzonderingen die vermeld staan op het onderbord. een camera staat veelal opgesteld achter de borden waarmee men de nummerplaten registreert. Met uitzondering voor vergunninghouders volgt een fikse boete als je de zone inrijdt en hiertegen kun je eigenlijk niets doen. Als je hotel zich in het gebied bevindt en voor gehandicapten zijn de zones vaak zonder boetes in te rijden.

Winterbanden
Rijden met winterbanden is verboden in de periode van 16 mei tot 14 oktober in Italië en je mag dan niet met bepaalde types winterbanden rijden. Winterbanden hebben normaliter een snelheidslimiet die met een letter wordt aangegeven. Zomers zijn de banden met de letter L (120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h) en Q (160 km/h) niet toegestaan. Zonder winterbanden rijden op bepaalde trajecten in de winter is uiteraard ook onderhevig aan zware boetes.

Flitspalen en Trajectcontrole
Ook in Italie kent men flitsers – de maximum snelheid op de Italiaanse snelwegen bedraagt over het algemeen 130 kilometer per uur. Je kunt trajectcontroles herkennen door de groene borden langs de weg met daarop ‘Controllo Elettronico della Velocità. De flitspalen zelf zijn grijze kastjes aangegevenm met een wit bord met ‘Autovelox’

Een flitspalenindicatie op je GPS is verboden en dit kan je een flinke boete opleveren.


Enkele van belang zijnde verkeersregels die het veilig rijden in Italie bevorderen

 • Vóór een onoverzichtelijke bocht of kruising Buiten de bebouwde is het toegestaan geluidssignalen en lichtsignalen af te geven.
 • Als je in de bergen rijdt en er tegenliggers op je weg komen heeft het omhoog gaande verkeer voorrang, als je geen uitwijkmogelijkheid hebt.
 • Zware/grote voertuigen hebben op smalle wegen voorrang op het lichte voertuig.
 • Tenzij dit niet mogelijk is haal je een rijdende tram rechts in.
 • Tot 3 jaar na het behalen van je rijbewijs is elk promilage boven 0% alcohol strafbaar achter het stuur.

Tanken
Bij tankstations is vaak aangegeven of men bedient wil worden of zelf wil tanken - Servito en self service; waarbij servito vaak een paar cent per liter duurder is. Als je de tank vol wilt hebben zeg je tegen de pompbediende: ‘Pieno, per favore!’

Kom je bij een benzinestation wat gesloten is dan kan je vaak de automaat gebruiken. Check vooraf goed wat er van je gevraagd wordt bij het intoetsen – een vergissing en je ingevoerde geld is verloren. Benzinepomphouders staan voorop als er gestaakt moet worden. Houdt daarom altijd het regionale nieuws in de gaten.

met de auto naar toscane

Pech
Het maakt verschil bij pech op snelwegen in Italie of op provinciale wegen door wie je geholpen  kan worden. De ACI (Automobiel Club Italia) is de Italiaanse ANWB/wegenwacht, Bij autopech kun je altijd het beste eerst kontakt opnemen met de ANWB – zij werken samen met de ACI en kunnen dan de hulp coordineren.


Parkeren
In Italie maar zeker ook in Toscane maakt men veel gebruik van de parkeerschijf. Met deze parkeerschijf kun je  maximaal 1 of 2 uur parkeren in veel steden en badplaatsen in Italie. Parkeerplaatsen met een blauw vak is betaald parkeren, invalideparkeerplaatsen zijn gele vakken en gratis parkeren kun je in de witte vakken.


© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044