Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Emilia Romagna

Het is niet alleen een van de grootste regio’s van Italië, maar vooral ook de lekkerste regio van de laars: Emilia-Romagna

Emilia Romagna - de buik van Italië

Ontdek Emilia Romagna met Tritt - Case in Italia

Het is niet alleen een van de grootste regio’s van Italië, maar vooral ook de lekkerste regio van de laars: Emilia-Romagna, met wereldberoemde specialiteiten als bolognesesaus, lasagne, tortellini, Parmezaanse kaas), prosciutto di Parma en aceto balsamico. De bijnaam van deze regio luidt dan ook niet voor niets ‘de buik van Italië’ – hier eet je je buikje meer dan vol!

Lekker Emilia Romagna

De heerlijke hoofdstad van Emilia-Romagna is Bologna, die wel bekend staat als la grassa (de vette), la dotta (de geleerde) en la rossa (de rode). Met name die eerste bijnaam moet je tijdens een bezoek aan deze stad eer aandoen. Proef in elk geval de verse eierpasta, zoals tortellini en tagliatelle. Ook leuk: volg bij La Vecchia Scuola een pastaworkshop, waar je zelf een van deze pastasoorten leert maken. In de culinaire vierhoek in hartje stad, vier straten vol met lekkere winkels en restaurantjes, moet je naast pasta ook mortadella en crescentine, gefrituurde deegflapjes, proeven.

Ook andere steden in de regio zetten zich culinair op de kaart. Parma is bijvoorbeeld de spil van de productie van de beroemde Parmigiano Reggiano, de grote ronde Parmezaanse kazen, en de prosciutto di Parma, een van de beste hamsoorten ter wereld. Er zijn tal van winkels en bedrijfjes waar je kunt proeven.

Overal in de regio bestel je een piadina (een soort wrap) als lunch of tussendoortje. Drink er een glas goede Lambrusco bij (de échte lichtbruisende rode wijn is in Italië met een flinke opmars bezig) en je wil hier nooit meer weg.

In Modena wordt ‘het zwarte goud van Italië’ geproduceerd, de enige echte aceto balsamico. Deze stad staat echter ook bekend om een andere zwarte vloeistof: motorolie. Het is met het Museo Casa Enzo Ferrari en, even buiten de stad, de Galleria Ferrari een echt must see voor liefhebbers van snelle auto’s.

Steden en andere bezienswaardigheden in Emilia Romagna

Veelzijdig als Emilia-Romagna is, valt er meer te doen dan proeven. In Ravenna bewonder je schitterende mozaïeken, in Ferrara stap je op de fiets voor een rondje door het historisch centrum of een toch over een van de langste fietspaden van Italië, de Destra Po.

De stranden zijn eveneens een geliefde bestemming. Emilia-Romagna heeft veel stranden met een Bandiera Blu, een Blauwe Vlag, die alleen mag wapperen als de stranden én de zee schoon zijn. Cattolica, Cervia, Cesenatico, Rimini en Riccione zijn de bekendste kustplaatsjes, waar je na een dagje strand geniet van een heerlijk bord pasta of een versgebakken pizza.

Wil je heel Italië in één dag zien? Ga dan naar Italia in Miniatura, vlakbij Rimini. Een leuk uitstapje is ook een dagje naar ‘het buitenland’, naar San Marino. Deze onafhankelijke staat biedt een magnifiek uitzicht over de omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de zee. Met kinderen op vakantie? In Emilia-Romagna vind je heel wat water- en pretparken. Gegarandeerd een geslaagd dagje uit voor jong en oud! Klinkt (of smaakt) dat naar meer? Alvast een tip van ons: zorg dus dat je alvast wat extra ruimte in je koffer of in de kofferbak reserveert, want met alle lekkernijen in dit gebied neem je zeker weten veel lekkers mee naar huis!

Ontdek Emilia Romagna met Tritt - Case in Italia

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044