Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Cagliari

De hoofdstad Cagliari van het Italiaanse eiland Sardinië heeft veel te bieden.

Vakantie Sardinië - Cagliari

Ontdek Cagliari met Tritt - Case in Sardegna

De hoofdstad Cagliari van het Italiaanse eiland Sardinië heeft veel te bieden. Van kleine winkelstraatjes tot indrukwekkende kerken. Van een bruisend nachtleven tot mooie stranden. In Cagliari zul je je niet snel vervelen! Cagliari heeft 165.000 inwoners. Als je de buitenwijken ook meetelt zijn het er zelfs 478.000. De stad heeft na de Tweede Wereldoorlog een enorme groei doorgemaakt waarbij het aantal inwoners is verdubbeld. Zo ligt de stad Quartu Sant'Elena 6 kilometer van Cagliari maar is inmiddels zo ver uitgedijd dat ze met recht een buitenwijk van Cagliari genoemd mag worden. Quatru Sant'Elena ligt in de zogenaamde “Engelenbaai” (Baja degli Angeli) waar een aantal mooie stranden te vinden zijn. Ook vind je er regelmatig Flamingo's die pootje baden in 1 van de vele meren die het gebied rijk is. Wel moet gezegd dat de periferie van Cagliari vrij chaotisch is dus misschien minder geschikt voor rustzoekers en cultuurliefhebbers.

Bekijk een video over Cagliari, de stad van de zon!

Een stukje geschiedenis

Ook de geschiedenis van de stad is uiteenlopend. Vele volkeren hebben de stad bewoond en hebben hun sporen nagelaten. 6000 jaar v.C werd Cagliari gesticht maar de stad werd pas echt belangrijk onder de Fenicisch-Punische overheersing. De geografische ligging maakte de stad uiterst geschikt voor overzeese handel en Cagliari bloeide op tot een belangrijke havenstad.
Na de eerste Punische oorlog viel Cagliari in de handen van de Romeinen. Ook zij maakten gebruik van de strategische ligging van Cagliari en drukten hun stempel op de stad.In de twaalfde eeuw kwamen de Pisanen aan de macht in Cagliari. Zij bouwden verschillende verdedigingswerken in de stad die Cagliari zijn grootse uitstraling geven.
Na de Pisanen was het de beurt aan de Aragonezen. Zij stichtten de universiteit in 1620. Pas in 1717, bij de vrede van Utrecht, kwam er een einde aan de machtsstrijd. Cagliari werd toegewezen aan de familie Savoye en er brak een relatief rustige periode aan voor de stad.

Kunst en Cultuur in Cagliari stad

Zoals de geschiedenis al doet vermoeden is Cagliari een stad met vele gezichten. Er zijn verschillende Romeinse overblijfselen te bezichtigen zoals het Amfitheater of de Romeinse Villa di Tigellio. De Romaanse kerk Santo Saturnino, gebouwd in de 5e eeuw n.C, is een van de oudste middeleeuwse heiligdommen ter wereld.Het oude centrum van Cagliari ligt op een heuvel. Gelukkig kun je op verschillende plekken een openbare lift nemen die je zonder moeite naar het oude gedeelte van Cagliari brengt.

Il Castello

Je kunt natuurlijk ook met de trap. Via de trappen van het Bastion di San Remy klim je onder de triomfboog door naar het plein Umberto I . Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de lagergelegen nieuwe stad en de zee. Je kunt er een drankje drinken in een van de barretjes of gewoon op een bankje genieten van het spectaculaire uitzicht. Vanaf het Bastion loop je het district Castello in, het oudste en hoogst gelegen gedeelte van Cagliari. Hier vind je onder andere de Kathedraal Santa Maria, gebouwd in Romaans-Pisaanse stijl met Gotische invloeden. Binnen in de kerk staan twee originele preekstoelen uit de dom van Pisa en verschillende gotische kapellen.

Olifantentoren

Ook de Torre dell'Elefante (olifantentoren) is een bezoekje waard. De Pisanen gebruikten deze 31 meter hoge toren als verdedigingswerk tegen de Moren en Genuezen. Je kunt hem beklimmen of het olifantenbeeldje vanaf de grond bewonderen. Via de torens kom je bij het kasteel, il castello, waar nu een gedeelte van de Universiteit van Cagliari gevestigd is.

Museum

Mocht je liever alle culturele geschiedenis van Sardinië op 1 plek bekijken is het Museo Archeolgico nationale di Cagliari een goede optie. Voor 3 euro krijg je de chronologische ontstaansgeschiedenis van Sardinie te zien, van 6000 v.C tot de Byzantijnse periode. 

Op pad in Cagliari stad

 • Amfitheater: Romeins bouwwerk aan de voet van de stad.
   
 • Bastion de San Remy: Indrukwekkend Bastion met een terras met uitzicht op Cagliari en de omgeving.
   
 • Basilica di San Saturnino: Romaanse kerk uit de 5e eeuw v.Chr.
   
 • Torri Pisani: 31 meter hoge torens die je kunt beklimmen.
   
 • Atelier Cristina en Stefania Ariu: Sardinische kunstenares die bijzondere terracotta schapen beeldjes maakt en andere mooi keramiek.
   
 • Kopje koffie: Coccodi, een klein barretje/lunchroom waar de dochter van vier generaties bakkers heerlijke taartjes, pizza's en koffie serveert!
   
 • Eten: Principi di Dan, via Napoli. Een restaurant waar je typische Sardijnse gerechten en producten vindt. Veel kaas en vlees. In de zomer kun je ook buiten op het plein eten.
   
 • Zoetigheid: Durke, via Napoli (betekent zoet) In dit kleine authentieke winkeltje opgericht door een oude dame vind je tientallen verschillende Sardijnse dolci en een oude steenoven!
   
 • Mercato comunale di San Benedetto - de grootste Italiaanse overdekte vismarkt in Cagliari, Sardinie.

Bekijk de foto's van de leukste plekjes in Cagliari

Op pad in de provincie Cagliari

Stranden: Dichtbij Cagliari vind je prachtige stranden. Een aantal voorbeelden: Chia, Poetto, Capitana. Ook iets verder langs de kust liggen beroemde stranden zoals Villa Simius.

Flamingo's spotten: rond Cagliari zijn verschillende meren (stagni) te vinden waar regelmatig groepjes Flamingo's rond hangen.

Nora: Ook wel de eerste stad van Sardinië genoemd. Hier vind je overblijfselen van Feniciers maar vooral van de Romeinen. Ooit een bloeiende havenstad, nu een archeologisch opgravingsgebied waar je thermen, mozaïeken en zelfs een klein amfitheater kunnen worden bezichtigd. 

Ontdek Cagliari met Tritt - Case in Sardegna

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044