Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Nuoro

Nuoro is een van die vier provincies die gelegen zijn aan de oostkust van Sardinië uitkijkend over de Thyrreense zee.

Vakantie Sardinië - Nuoro

Ontdek Nuoro met Tritt - Case in Sardegna

Met zijn landelijke karakter en weinig industrialisatie is Nuoro een van de mooiste provincies van het eiland. De provincie Nuoro telt in totaal 164.260 inwoners en heeft een oppervlakte van 3934m2. De provincie heeft hiermee het minst aantal inwoners per vierkante meter van heel Italië, in de provincie wonen namelijk 40 inwoners per vierkante meter. De provincie bestaat verder uit 52 gemeenten en beslaat 16,3% van Sardinië. Ook leuk om te weten is dat slechts 1% van het grondgebied in de provincie Nuoro bestaat uit stedelijk gebied.

Bekijk een video over Nuoro!

Een stukje geschiedenis

Nuoro is ontstaan in de prehistorische tijd. In de jaren 1500 voor Christus tot 250 voor Christus groeide Nuoro uit tot het centrum van de Nuraghische beschaving. Dit is nog steeds terug te zien in een van de 30 Nuraghi dorpen. In het jaar 1147 verscheen er op een middeleeuwse kaart een klein dorp onder de naam Nugor. In de 12e en 13e eeuw groeide dit dorp uit tot meer dan 1000 inwoners. Dit dorp werd later Nuoro genoemd en was van middelgroot belang onder de Aragonese en Spaanse overheersing van Sardinië. In de 17e eeuw kreeg de stad te maken met hongersnood en sloeg ook de pest toe en raakte de stad in verval. Toen in 1814 het gehele eiland tot Italië behoorde werd Nuoro het administratieve centrum van de provincie en kreeg het in 1836 zelfs de stadstitel.

Kunst en cultuur in Nuoro

Het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland bestaan uit de nuraghi torens.  Dit zijn torens die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. De torens konden een hoogte bereiken van wel 19 meter. Soms was er rondt een nuraghe een dorp gevestigd of bestond er een complexe bouwwerken van meerdere nuraghi. Vooral in de omgeving van Nuoro zijn nog diverse nuraghi dorpen te vinden. Naast de nuraghi heeft Nuoro nog veel meer te bieden op het gebied van kunst en cultuur.

Museum dell'Arte di Nuoro

Dit museum werd geopend in 1999 en is het jongste museum in Nuoro. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw uit de 19e eeuw in de oude stad. Op ongeveer 600m2 wordt hedendaagse kunst van diverse Sardijnse kunstenaars tentoongesteld. De 1e en 2e verdieping van het museum wordt gebruikt om honderd schilderijen en afbeeldingen tentoon te stellen. Deze twee verdiepingen samen vormen de basis van de “Sardijnse collectie moderne kunst”. De begane grond en de derde verdieping wordt gebruikt afwisselende tentoonstellingen van Italiaanse en internationale kunstenaars.

Santa Maria della Neve kathedraal

Santa Maria della Neve, de moederkathedraal van Nuoro. De kathedraal is gewijd aan de patroonheilige van Nuoro, Madonna della Neve. Het is een neoclassicistisch monumentaal pand met uitzicht op een groot plein in de oude stad. In de kathedraal kunt u werken bewonderen van Alessandro Tiarini en werken  van de Sardijnse kunstschool uit de 19e en 20e eeuw.

Orgosolo

Op ongeveer 20km van de oude stad van Nuoro ligt het kleine plaatsje Orgosolo. Dit stadje staat bekend om zijn muurschilderingen die in de jaren ’70 op meer dan honderd muren in de stad geschilderd zijn. De muurschilderingen worden ook wel murales genoemd en hebben een sociaal-politieke boodschap met betrekking tot het gewelddadige verleden van deze regio.

Op pad in Nuoro stad:

• Museum Deleddiano: voormalig huis van de Sardijnse schrijver Grazia Deledda, met daarin haar werk en haar passie voor haar geboortestad en land.

• Tiscali: trektocht naar dit oude nuraghe dorp.

• Monte Ortobene: monument met fantastisch uitkijkpunt over de omgeving.

• Loop een van de kleine restaurantjes of koffiebars binnen om plaatselijke delicatessen te proberen.

Op pad in de provincie Nuoro:

Massief van Gennargentu: met de hoogste bergtop van het eiland, Punta Marmora (1834m).

Grot van Bue Marino: bootexcursie naar Bue Marino en Cala Luna Beach.

Gola di Su Gorroppu: diepste kloof van Europa.

Sa Oche en Su Bentu: ‘de stem’ en ‘de wind’ verklaren het geluid die de sterke stroming van de lucht maakt doordat er water in de grotten is. Beide grotten hebben een lang grottenstelsel.

Oliena: een dorp bestaande uit wit ommuurde huizen en kasteel ruïnes

Orosei: een stad met verschillende bezienswaardigheden zoals het Giovanni Guiso museum en de parochiekerk van San Giacomo Maggiore in Moorse architectuur.

 

Vaar mee en bekijk één van de mooiste wateren

 

De voormalige provincie Ogliastra is samengevoegd met de provincie Nuoro en is gelegen aan de oostkust van het eiland, strekt zich uit van de toppen van het Gennargentu gebergte tot aan de Tyrreense Zee. De hoofdsteden Tortoli en Lanusei, de gebergtes en de witte zandstranden en woeste rotspartijen die uitmonden in zee zorgen voor een prachtige omgeving waar diverse wandel-, en fietsroutes gelegen zijn om de omgeving te verkennen.

Bekijk de prachtige omgeving

Cijfers

De provincie heeft ongeveer 59.000 inwoners die verspreidt wonen over 1854km2. De omgeving is nog ongerept en met slechts 31 inwoners per km2 zijn de 23 gemeentes nog niet ontdekt door het massa toerisme.  

Een stukje geschiedenis


Rond 1800 v. Chr. Arriveerde een nieuwe groep bewoners op Sardinië. Deze inwoners waren afkomstig uit het gebied waar tegenwoordig Spanje en Portugal zijn gelegen. Deze bewoners zorgden ervoor dat er graanvelden werden aangelegd en de dorpen daarbij werden nuraghe dorpen genoemd. Deze dorpen zijn gemaakt van stenen uit het bergachtige gebied in onder andere de provincie Ogliastra. Op het eiland zijn tot op de dag van vandaag nog zeker 6500 overblijfselen van nuraghe dorpen te vinden. In deze tijd begon ook de handel met de Grieken op gang te komen. Van oudsher stond de regio bekend om de handel in wol en de productie van kleurrijke tapijten. Tot 1708 bleef het eiland onder Spaans bedwing, totdat Spanje zijn machtspositie in Europa kwijt raakt en de macht op Sardinië kwijt raakte. Sardinië bleef in Europese handen tot het in 1946 een autonome regio werd. Vanaf 2001 is Ogliastra een officiele provincie op Sardinië.

Kunst en cultuur in Tortoli

Tortoli is gelegen aan de Corongiu rivier op slechts enkele kilometers van zee en is een van de twee hoofdsteden van de provincie. 

Kerk St. Andreas

De kerk van St. Anfreas is een van de belangrijkste plaatsen van de katholieke eredienst in Tortoli. De vormalige kathedraal van het bisdom van Ogliastra is gelegen in het historische centrum van de stad op het piazza Cathedrale. 

Torre di Arbatax Tortoli

Deze massieve toren domineert aan de rand van de gemeente waar een van de belangrijkste havens van het eiland is gelegen. De toren ligt aan de haven waarvan uit onder andere veerdiensten naar het vaste land van Italië vertrekken. 

Museo su Logu de S’Iscultura Tortoli

Dit nieuwe openluchtmuseum is gelegen in Tortoli en heeft tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken in dit openluchtmuseum.

Bekjk het openluchtmuseum
 

Op pad in Lanusei

Lago Alto del Flumendosa

Dit stuwmeer is gelegen ten noord oosten van de stad Lanusei. De rivier de Flumendosa is met een lengte van 122km de op een na langste rivier van Sardinië. De omgeving van het stuwmeer is begroeid met kastanjebomen en de bekende kurkeik die op Sardinië groeit. Het nabij gelegen dorp Villanova Strisaili is met 3900 inwoners ook een bezoek waard.

Nuraghe Sceri

Dit gebiedt bevat vele overblijfselen uit het Neolithicum met onder andere nuraghe torens en andere overblijfselen die tussen de jaren 1994 en 2003 opgegraven zijn. 

Op pad in de provincie Ogliastra

Monte Limbara

Dit gebergte in het noorden van Ogliastra is met Punta Sa Berritta (1362m) het hoogste punt van dit deel van de provincie.

Monti del Gennargentu

Het grootste gebergte van Sardinië heeft uitlopers in de provincie Ogliastra waar veel fiets-, en wandelroutes gelegen zijn.

Scala di Giorgio

Deze enorme rotspartijen bieden uitstekende wandel en klimmogelijkheden met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Baunei

Dit bergdorp is gelegen op 1000m hoogte met terrasjes tegen de bergwand. In de directe omgeving van dit dorp kun je wandelen, mountainbiken of ontspannen op een van de afgelegen baaien met prachtige rotspartijen die uitmonden in zee.

Ontdek Nuoro met Tritt - Case in Sardegna

 

 

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044