Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sassari

De provincie Sassari is de meest noordelijke provincie van Sardinië.

Vakantie Sardinië - Sassari

Ontdek Sassari met Tritt - Case in Sardegna

Sassari grenst aan de noord- en westkant aan de Sardijnse Zee en in het zuiden aan de provincies Oristano en Nuoro. Het is een gebied met veel diversiteit die de vakantieganger veel te bieden heeft. Met o.a. de Maddalena eilanden en de beroemde Costa Smeralda. De provincie Sassari is opgericht in 1859. Dat was nog voor de eenwording van Italië in 1861. De provincie bestaat tegenwoordig uit 66 gemeenten en heeft 336.636 inwoners (20,1% van de Sardijnse bevolking). De totale oppervlakte is 4281 km² (17,8% van het grondgebied van Sardinië).

Sassari: een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de provincie Sassari gaat terug naar het Neolithicum, toen de eerste bewoners zich er gingen vestigen. De stad zelf is pas veel later ontstaan, tijdens de Middeleeuwen. De stad kreeg nogal wat buitenlandse aanvallen te verduren en dat is dan ook de reden dat er verspreid door de stad een groot aantal forten gebouwd is. Van hieruit verweerde de stad zich tegen die aanvallen.

Torres
De huidige ligging van de stad Sassari is een andere dan die van de oorspronkelijke stad. Die lag namelijk aan de kust en had toen de naam Torres. Vanwege de vele aanvallen door piraten en de uitbraak van malaria besloten de inwoners verder het binnenland in te trekken en daar een nieuwe stad te stichten. Die stad vormde de basis voor het huidige Sassari.

Neem een kijkje in de geschiedenis van Sassari

Op pad in de provincie Sassari

Sassari is een veelzijdige provincie die veel te bieden heeft op diverse vlakken. Of u nu gaat voor een stedentrip, een strandvakantie of een wandelvakantie, het is hier allemaal mogelijk. En ook de fijnproever kan hier zijn hart ophalen met de vele typische specialiteiten uit de regionale keuken.

Natuur

De provincie Sassari bestaat uit een rijk groen landschap met eeuwenoude olijfbomen, valleien en nuraghes. De bekendste natuurparken zijn het Parco Nazionale dell’ Asinara en het Parco Nazionale dell’Arcipelago di la Maddalena.

Asinara eiland SardiniëHet eiland Asinara, met een oppervlakte van 51,23 km² en een kustlijn van 110 km, heeft een overwegend bergachtig oppervlak. De flora van het eiland heeft, grofweg, dezelfde componenten als die van het vasteland. Langs de rotsachtige kusten groeien lage zee venkel, rolklaver en lavendel. Op de zandige oevers zijn bermudagras, helmgras, santolina en zeelelies te vinden.


Bekijk een geweldige video over Sassari

Cultuur

Op cultureel vlak is, naast Sassari zelf, vooral de stad Alghero een bezoek waard. Ook de Grotten van Neptunus zijn een bijzondere bezienswaardigheid die u tijdens uw vakantie op uw must-see lijstje moet zetten.

Alghero

Alghero is een stad met sterke Catalaanse invloeden. Hij staat ook wel bekend als Barceloneta, klein Barcelona. Bijna een kwart van de inwoners spreekt een Sardijnse variant van het Catalaans. Alghero is één van de topbestemmingen op het eiland. Er is dan ook veel te zien op cultuurgebied, van archeologische opgravingen tot kerken en paleizen. Hoogtepunten zijn de Kathedraal van Santa Maria, de Casa Doria en de Chiesa di San Francesco.


Bekijk een video over Alghero

Grotte di Nettuno

Deze druipsteengrotten van zo’n vier kilometer lang zijn alleen per boot of te voet bereikbaar. De boot vertrekt vanuit de haven van Alghero (alleen bij goed weer). De grotten zijn onderdeel van de Capo Caccia, een verzameling indrukwekkende kliffen, zie hier voor meer info.

Stintino

In Stintino, een van de bekendste badplaatsen van Sardinië is roken op het beroemde strand van Pelosa verboden – ook mag je handdoeken op te zonnen niet meer direct op het strand leggen maar moet er een matje onder de handdoek liggen om zo het bedoeld of onbedoeld meenemen van een paar kilo zand als souvenir tegen te gaan. Ook zijn er plaatsen ingericht waar u uw voeten kunt wassen voordat u het strand verlaat.

Uit onderzoek blijkt dat de rookruimtes die zijn geplaatst om te roken voordat je het strand op gaat, aan het begin van de loopbruggen, in een weekend meer dan 20.000 sigarettenpeuken opgeleverd, die anders in het zand of in de zee terecht zouden zijn gekomen. Er wordt dus een berope gedaan op toeristen om de richtlijnen op dit gebied op te volgen en te respecteren.  

Culinair

De keuken van Sassari is rijk en gevarieerd. Hij bestaat uit vele gerechten die sterk verbonden zijn met tradities en veelal vlees als hoofdingrediënt hebben. Een bekend voorgerecht is de mineshtra' en fasgioru (of mineshtra' en patatu), een soep gemaakt van bonen, aardappelen, spek, wilde venkel en zongedroogde tomaten. Qua hoofdgerechten, die vooral uit vlees bestaan, kunt u genieten van traditionele Cordula, lam verpakt in darm en gekookt met doperwten, uien en tomatensaus. Het bekendste gerecht is ziminu, zwezerik gekookt op de grill en soms gemarineerd. De echte specialiteit uit de keuken van Sassari zijn echter slakken, bereid op verschillende manieren. Lumachine worden gekookt met aardappelen, lumache met een pittige saus of met knoflook, peterselie en paneermeel. Lumaconi worden geserveerd gevuld met een mengsel van kaas, eieren, peterselie en paneermeel. Tenslotte zijn er de Monzette, herkenbaar door het groenachtige slakkenhuis en gekookt of gebakken in een pan met olijfolie, knoflook, peterselie en paneermeel.

Een typisch dessert uit Sassari zijn de frisgiori longhi (lange beignets), lange slierten van gebakken deeg op smaak gebracht met anijs en sinaasappelschil. Deze worden vooral voorbereid tijdens de carnavalsperiode.

Vanwege zijn Catalaanse invloeden kent de stad Alghero zijn eigen culinaire tradities. De keuken van Alghero is voornamelijk gebaseerd op vis en schaaldieren, zoals de beroemde Algherese kreeft. Enkele typische gerechten zijn kreeft all'algherese, coppazza, espaghetti met zee-egels, spaghetti met bottarga en paella op z’n algherees. Typische desserts zijn crème brullée en Menjar blanc. Streekgroenten zijn koraaltomaat, camona tomaat en distels. 

De bekendste wijn van dit gebied, de Alghero DOC, wordt voornamelijk geproduceerd door wijnhuis Sella & Mosca. Een andere populaire Sardijnse wijn uit dit gebied is de Anghelu Ruju, waarvan wijngaarden rondom een archeologische vindplaats staan.

Wandelen

Een fraai wandelgebied is Goceano. Het is bergachtig en ligt  tussen de Monte Acuto en de bergen van Barbagia en Marghine. De elementen die het gebied kenmerken zijn het reliëf van Monte Rasu en de rivier de Tirso met zijn vele zijrivieren. De rivier voedt de bosrijke omgeving. Omdat de hoogteverschillen hier soms relatief klein zijn, is het gebied ook geschikt voor de wat minder ervaren wandelaars.

Wandelroute
Een mooie route is die van Vette del Goceano richting Valle del Tirso. Deze is zo’n twintig kilometer lang en dus goed voor een hele dag wandelen. De route begint bij het dorp Bultei, gaat verder langs een oude weg en komt uiteindelijk uit bij de bossen van Fiorentini. Onderweg komt u onder meer langs de muren van een Byzantijns fort, de kerk van St. George en het archeologische gebied van Sas Prisones. Een deel van de route voert door beschermd natuurgebied, het Parco Regionale Margine - Goceano en de Oasi di Protezione Faunistica.

Fietsen

De provincie Sassari weet zowel de beginnende als de meer geoefende fietser uit te dagen. Wie rustig wil beginnen kiest voor het vlakkere bosgebied. Wie meer uitdaging zoekt gaat de bergen in of waagt zich aan een wat langere route door heuvelachtig gebied. Vanwege de warmte is het wel aan te raden een fietsvakantie in het voor- of najaar te boeken. 

 

 

 

 

Fietsroute
De oude weg van Sassari naar Osilo is ideaal voor een fietstocht zonder verkeer. De weg heeft veel bochten en wat lichte hoogteverschillen. Een route die dus ook geschikt is voor de minder gevorderde fietser. Met een racefiets is de route in een uur te doen. Na zes kilometer (ongeveer halverwege) ligt aan uw rechterhand het meer van Bunnari, dat zeker een bezoekje waard is.

Omdat er op de route weinig verkeer is, is deze ook goed te doen met kinderen. In dat geval is het wel aan te raden om rustpauzes in te lassen gezien de lengte van de route.

Wellness

De provincie Sassari is de uitgelezen plek voor een wellnessvakantie. Er zijn diverse thermen te vinden die een groot aanbod aan behandelingen bieden. De drie grootste:

Terme di Casteldoria: een modern spacomplex bestaande uit twee delen op de oevers van de rivier de Coghinas.
Terme Aurora: thermen met water afkomstig uit 110 verschillende bronnen. Ze liggen in een vlakte bij San Saturnino en het water heeft een aangename temperatuur van rond de 40 graden.
Terme di San Saturnino: thermen met een Romeinse oorsprong. Het water is rond de 40 graden en heeft helende eigenschappen.

Sassari, de stad zelf

Vele bezienswaardigheden van Sassari houden verband met de geschiedenis van de stad. De vele forten zijn nog een stille getuige van de diverse aanvallen op de stad door buitenlandse volkeren. Maar ook de evenementen zijn een lange traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden.

Cultuur
De belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Sassari op een rijtje:
• Kerk van Funtana Gutierrez (VII-IX eeuw): een kerk gegraven in een kalkstenen muur. De kerk bestond in de eerste fase uit twee apsissen (cirkelvormige naast elkaar, met een altaar en van elkaar gescheiden door een pilaar in het midden. In een volgende fase werd een derde apsis in de vorm van een nis toegevoegd. Aan de linkerkant van de kerk is een stortbak gegraven, vrijwel zeker uit de Romeinse periode en nog steeds gebruikt.

• Kerk van San Pietro di Silki: deze kerk is een van de oudste katholieke plaatsen van Sassari. De kerk is verbonden aan het klooster van de Franciscanen en ligt ten zuidwesten van het historische centrum.
• Kathedraal van San Nicola: de kathedraal van St. Nicolaas is de belangrijkste kerk van Sassari. Hij is gelegen in het historische centrum aan de Piazza del Duomo en stamt uit de twaalfde eeuw.
• Palazzo Ducale: het Dogenpaleis stamt uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Tegenwoordig is het de zetel van het gemeentebestuur.
• Muren van Sassari: De stadsmuren zijn gebouwd in de dertiende eeuw, afgewisseld met 36 torens waarvan er slechts zes over zijn. Ze zijn overal zichtbaar langs de oude stad en in het bijzonder aan de Corso Vico, Corso Trinita en Via Torre Tonda.

Natuur
Sassari heeft diverse tuinen en parken, waaronder de Giardini pubblici (gelegen in het centrum van de stad, tussen de viale Pasquale Stanislao Mancini en corso Margherita di Savoia). Daarnaast zijn er de tuinen van de Via Venezia, de tuinen van Monte Rosello, de tuinen van Via Di Vittorio, de tuinen van Li Punti, het onlangs gerestaureerde Parco di Monserrato, het Parco Baddimanna, een groot dennenbos in de wijk Monte Rosello en het onlangs opgeknapte Parco di Bunnari. In al deze tuinen en parken is het heerlijk wandelen of picknicken.

Evenementen
Sassari kent vele religieuze en folkloristische evenementen, die tot in het buitenland bekend zijn. De bekendste op een rijtje:

• Faradda di li candareri
Op 14 augustus is het groot feest in Sassari. De stad wordt dan doorkruist door de Faradda di li candareri, een processie die eindigt met een religieuze ceremonie. Hiermee eren de inwoners de Maagd Maria, die de stad in de zestiende eeuw redde van de pest. Tijdens de processie dragen zij sierlijke kandelaars op hun schouders. Op de verschillende pleinen is er muziek en wordt er gezongen, maar dit wordt vaak overstemd door de trommels van de processie.

• Cavalcata Sarda
Ieder jaar wordt op de zondag van Hemelvaart de Cavalcata Sarda gehouden. Dit is een parade van folkloristische groepen uit verschillende delen van Sardinië, die te voet of te paard in traditionele klederdracht door de straten gaan. Een kleurrijk schouwspel.

• Festa del Voto
Het Festa del Voto wordt gehouden op de laatste zondag van mei, als herinnering aan de belofte die aartsbisschop Arcangelo Mazzotti tijdens de Tweede Wereldoorlog deed aan Onze-Lieve-Vrouw van Genade, nadat er een bom viel op het station. De aartsbisschop beloofde dat er elk jaar een processie gehouden zou worden van de kathedraal tot de Chiesa di S. Pietro. Na die belofte is de stad niet meer gebombardeerd.

-

De voormalige provincie Olbia Tempio, die in 2016 is samengevoegd met Sassari ligt aan de noordkant van Sardinië en is uitermate geschikt voor een strandvakantie dankzij de talloze baaien en lange witte zandstranden. Houdt u van spektakel neem dan zeker een kijkje bij de door de natuur gevormde grillige rotspartijen zoals de Roccia dell'Orso (berenrots) in Palau. Kortom Olbia Tempio is een absolute must-see!

 

Olbia Tempio: een inleiding

Na een herindeling in 2001 is het voormalige Olbia Tempio ontstaan door een samenvoeging van delen van de al bestaande provincies Nuoro en Sassari. Zoals bij meer ‘nieuwe’ provincies heeft de provincie twee hoofdsteden die terugkomen in de naam van de provincie, te weten Olbia en Tempio Pausania.

Smaragdkust

Het voormalige Olbia Tempio bestaat in totaal uit 26 gemeenten en heeft bijna 160.000 inwoners, is zo’n 3400 vierkante kilometer groot en staat vooral bekend om de Gallura streek en de smaragdkust oftewel de Costa Smeralda. Olbia Tempio is een ideale vakantiebestemming voor wie op en top van Sardinië wil genieten. 

    

Olbia Tempio: een stukje geschiedenis

De oorsprong van de provincie Olbia Tempio gaat terug tot een koninklijk edict van mei 1807, waarbij het eiland werd verdeeld in vijftien zogeheten prefecturen. Een daarvan bestond uit de regio's van de Gallura en Anglona, het gebied dat nu Olbia Tempio heet. In 1821 bracht koning Carlo Alberto het aantal provincies op het eiland terug tot tien, waarna het er in 1833 uiteindelijk elf werden met de komst van de provincie Gallura.

Twee provincies

Na de eenwording van Italië in 1870 wordt Sardinië verdeeld in slechts twee provincies: Cagliari en Sassari. Door de enorme ontwikkeling van het toerisme en de economische ontwikkeling van de Gallura en de stad Olbia neemt de vraag naar autonomie sterk toe in de tweede helft van de twintigste eeuw. Maar elke poging om tot zelfstandigheid te komen blijft hangen op de vraag of Olbia (het belangrijkste economische centrum en de grootste stad in het noordoosten van Sardinië) dan wel Tempio Pausania (de thuisbasis van vele overheidsgebouwen en historisch gezien de belangrijkste stad van de Gallura) de hoofdstad moest worden. 

Zelfstandig

De oplossing kwam in de late jaren negentig, toen er werd gekozen voor 2 hoofdsteden: Olbia en Tempio Pausania. In 2001 was definitieve zelfstandigheid van de provincie een feit. Door het aannemen van een regionale wet werden niet alleen Olbia Tempio, maar ook de provincies Carbonia-Iglesias, Ogliastra en Medio Campidano in een klap zelfstandig. 
 

Op pad in Olbia Tempio

Olbia Tempio is veelzijdig en daarmee niet alleen geschikt voor een strandvakantie maar ook voor een actieve wandel- en/of fietsvakantie. Onderstaand een overzicht van al het moois dat de provincie te bieden heeft op het gebied van natuur, cultuur en gastronomie. 

Natuur

Parco Fluviale del Padrongianus
Een van de grootste trekpleisters op natuurgebied is zonder twijfel het Parco Pluviale del Padrongianus. Dit park ligt op slechts vijf kilometer van Olbia en doet veel voor het behoud van dier- en plantensoorten. Het heeft een oppervlakte van zo’n 33 hectare, bestaande uit een aanzienlijk deel van de rivier Padrongianus en het gebied eromheen. Het afwisselende landschap maakt het een goede plek om te bezoeken tijdens een actieve vakantie. Wandelen, boogschieten, kanoën, kajakken, mountainbiken, vogels spotten of Nordic Walking, het kan hier allemaal.

Het park heeft gidsen in dienst die bezoekers alles kunnen vertellen over het gebied (Italiaans of Engels). Langs de route zijn informatieborden geplaatst met informatie over de rivier, de flora en de fauna, waarover de gidsen zelf nog veel meer kunnen vertellen.

Area Marina Protetta di Tavolara Punta Coda Cavallo
Een hele mond vol, maar het zee reservaat van Punta Coda Cavallo van vijftien hectare zee en ongeveer veertig kilometer kust wordt beschouwd als een van de mooiste van Sardinië. De kust heeft vele charmante baaien met granieten rotsen. Onder water zijn verschillende vormen van Mediterraan koraal te vinden, dat zeer geliefd is bij duikers. Sinds 2004 is het beschermd gebied, bewaakt door het Consorzio di Gestione dell’ Area Marina Protetta uit de drie kustplaatsen Olbia, San Teodoro en Loiri Porto San Paolo.

Roccia dell’Orso
Sardinië heeft behalve prachtige zandstranden ook de nodige rotsformaties. Een van de bekendste is de Roccia dell'Orso, oftewel de Berenrots. Deze Berenrots bevindt zich boven op een berg in de buurt van Palau en wordt druk bezocht door toeristen. Op maar liefst 120 meter hoogte staat dit enorme stuk graniet in de vorm van een beer. Voor 2 euro kunt u een kaartje kopen om deze bezienswaardigheid te bezoeken, waarvoor u een 540 meter lange trap moet beklimmen die u tot in de buik van de beer brengt. Eenmaal boven heeft u een fenomenaal uitzicht en kunt u Corsica en de eilandengroep La Maddalena zien liggen. Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Cultuur

Olbia Tempio heeft een geheel eigen cultuur, waaronder een eigen taal. De regio Gallura heeft namelijk zijn eigen dialect, het Gallurees. Dit is een Corsicaans dialect, dat in het zuidelijk deel van Corsica (Sartène en Alta Rocca) gesproken wordt. Naast de hoofdsteden Olbia en Tempio Pausania zijn er diverse plekken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Een kleine selectie:

Porto Cervo

Een havenplaatsje aan de noordwestkust. Een zeer geliefde plek voor een strandvakantie, vanwege haar luxueuze uitstraling. Vooral de oude haven uit de jaren ’60 is een bezoekje waard.

La Maddalena

Een eilandenarchipel met meer dan 60 eilandjes voor de kust van Noord-Sardinië. Het is grotendeels een natuurgebied, maar het hoofdeiland La Maddalena is bewoond en dus te bezoeken per boot. Vooral de bijzondere rotsformaties en de prachtige baaien trekken veel bezoekers.

Calangianus

Het plaatsje Calangianus staat bekend om zijn vele kurkeiken en de bijbehorende kurkproducenten. De vele fabriekjes en werkplaatsjes laten maar al te graag zien hoe ze van een stuk boomschors de meest bijzondere voorwerpen maken. Ook leuk als souvenir voor zowel groot als klein!

Isola Tavolara

Een onbewoond eilandje dat met zijn 565 meter uittorent boven de zee en vanaf het vasteland goed te zien is. Omdat er een NAVO-basis gevestigd is, is het grootste gedeelte van het eiland ontoegankelijk. Maar wie wil kan wel degelijk een overtocht maken, het eiland bezoeken en relaxen op het strand. Een leuk boottripje bijvoorbeeld vanuit Porto San Paolo (ca. 15 minuten), vervolgens heerlijk snorkelen in super helder water. Voor de echte diehards kun je ook onder begeleiding de berg beklimmen en allerlei activiteiten doen op het eiland.

Als je aankomt aan in Tavolara met je voeten in het zand van het strand van Porto Taverna en je hebt honger - Waag je dan aan een tafeltje bij da Tonino, Re di Tavolara. In dit restaurant, pal aan het strand in het haventje, wordt je misschien wel bediend door de koning van Tavolara himself, Tonino. In de 18de eeuw riep Carlo Bertoleoni, het hoofd van de familie die zich als eersten vestigden op het eiland, zich uit tot koning en tot op vandaag is Tavolara dus het kleinste koninkrijk ter wereld - Krijg een indruk van het eiland Tavolare door het bekijken van deze video!

Gastronomie

Olbia Tempio kent diverse streekgerechten die kenmerkend zijn voor de provincie. Een selectie uit de lange lijst met gerechten:

Ansjovis met tomatensaus, gebakken met knoflook, tomaten en peterselie.
Aranciata nuorese, een zoet hapje gemaakt van sinaasappels, amandelen en honing.
Fregula o soccu, een pasta gemaakt van harde tarwe, vergelijkbaar met couscous. Deze wordt vooral geserveerd in combinatie met zeevruchten.
Koolrolletjes, rolletjes met kool, aardappelen, ei, Parmezaanse kaas, mozzarella, zout en peper. Ze worden overgoten met bouillon en vervolgens gegratineerd in de oven.
Sospiri, een zoet nagerecht gemaakt van amandelen, suiker, citroen en anijs.

Wandelen en fietsen

Olbia Tempio heeft meerdere bergen (Monte Pinu, Monte Plebi en Monte Cugnana), maar daarnaast ook wat rechtere stukjes. De provincie is zowel interessant voor beginnende wandelaars als voor de wat meer ervaren wandelaars. Vanuit de bergen is het uitzicht over het eiland prachtig en onderweg kunt u af en toe pauze nemen in een van de schilderachtige plaatsjes. Er zijn diverse routes, ook in de categorie trekking. Het bergachtige gebied maakt de provincie Olbia Tempio ook bij uitstek geschikt voor mountainbikers. Er zijn veel verschillende routes mogelijk, van licht tot vrij zwaar.

Wandelroute

Door de Gallura loopt een relatief eenvoudige route van Santa Teresa naar Stazzo Lu Pinnenti. In zo’n drieënhalf uur legt u in totaal twaalf kilometer af, met minieme hoogteverschillen. Onderweg komt u langs twee bijzondere bezienswaardigheden: De Spaanse toren en het heiligdom van de Madonna del Buon Cammino. Vanaf de kustweg wandelt u zo verder het binnenland in om vervolgens naar beneden af te zakken. Een zeer gevarieerde route. Bekijk de kaart.

Fietsroute

Een relatief eenvoudige route vertrekt vanuit Sadali. In zo’n tweeënhalf uur fietst u langs grotten, rotsen, panoramische uitzichten, watervallen en zelfs een oude spoorlijn om na een paar keer klimmen en dalen weer terug te keren in Sadali. Onderweg hebt u kans ook een glimp op te vangen van de oude stoomtrein, de Trenino Verde. Een zeer diverse route met prachtige bergzichten. Lees meer over deze route.

Wellness

Een van de bekendste spabronnen van Olbia Tempio is die van Rinagghju. Het koude water komt van granietrotsen en staat erom bekend heilzaam te zijn voor de urinewegen en de bloedsomloop. Het nabijgelegen kuuroord is gespecialiseerd in behandelingen op basis van dit bijzondere water. 

Neem een kijkje bij Rinagghju

Olbia en Tempio Pausania, de steden zelf

Zowel Olbia als Tempio Pausania zijn zeer de moeite waard om tijdens uw verblijf te bezoeken. Ze bieden allebei een boeiende mix van historie, cultuur en karakteristieke evenementen.

Bezienswaardigheden in Olbia

Corso Umberto I
Dit is de beroemdste winkelstraat van de stad. De ‘place to be’ voor de shopliefhebbers.
Corso Vittorio Emanuele
Een straat met diverse pleinen, groene zones en diverse barretjes.
Mura Puniche
Een muur uit 350 v.C. Een stuk van zo’n 50 meter lang is bewaard gebleven en te bewonderen aan de oostkant van de stad, tussen de Via Torino en de Via Acquedotto. 
Pozzo sacro 
Een zogeheten ‘heilige put’ uit de tijd van de Nuraghe, de vroegere bevolking van het eiland. 
Teatro Michelucci 
Een groot theater langs de kustweg richting Cagliari. Het was het laatste werk van de architect Giovanni Michelucci.
Archeologisch Museum 
Het museum is gelegen op een eilandje met de naam Peddone. Dit museum brengt de geschiedenis van het eiland in beeld, aan de hand van oude resten en moderne technologie. Het is per boot te bereiken vanuit de haven van Olbia.Bezienswaardigheden in Tempio Pausania

Het historische centrum van de stad, gebouwd in blokken van grijs graniet.
De Nuraghe Maiori (op de weg naar Palau). De Nuraghe worden gevormd door twee granieten dolmen uit 1000 voor Christus.
Nuraghe Polcu (ook op de weg naar Palau).
De Sint Pieter kathedraal, de Kathedraal werd al gebouwd in de dertiende eeuw, maar tussen 1832 en 1839 flink uitgebreid in barokke stijl door Gian Domenico Canti. U vindt de Kathedraal aan het centrale plein, de Piazza Gallura.
De gevangenis "La Rotonda” werd gebouwd in 1845 en heeft een cirkelvormige binnenplaats.

Natuur

Het Parco Fausto Noce in Olbia is met zijn 18 hectare het grootste stadspark in Sardinië. Het werd in 2005 geroemd als het op een na beste groenproject in Italië. Het park heeft maar liefst vier ingangen en is een populaire plek om te picknicken. Er groeien mediterrane eiken, olijf- en johannesbroodbomen en aardbeiplanten. Er zijn plannen om het park nog verder uit te breiden door een stuk van het naastgelegen bos toe te voegen.


Evenementen

Festa di San Simplicio
Het feest van de patroonheilige van Olbia en Gallura, San Simplicio, wordt gevierd op 15 mei. Er zijn diverse activiteiten, zoals concerten en groot vuurwerk. Daarnaast kunnen er lokale mosselen geproefd worden.

Madonna del Mare
Een processie langs de kust van Olbia, waarbij een heiligenbeeld op een schip wordt gezet. Dit vindt ieder jaar plaats in Olbia op 24 juni.

Festival Fabrizio De André
Een festival eind juli opgedragen aan dichter en singer-songwriter Fabrizio De André, die lange tijd in Tempio Pausania woonde. Het festival bestaat uit korte films, muziek en kunst in het centrum van de stad. Daarnaast wordt er ieder jaar een literaire prijs uitgereikt. 

Ontdek Sassari met Tritt - Case in Sardegna

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044