Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantiehuis Ragusa

Ragusa is de provincie in het meest zuidelijke deel van Sicilie

Vakantiehuis Ragusa

De provincie Ragusa beslaat het meest zuidelijke deel van Sicilië en omvat alle stedelijke en naturalistische landschappen die ons de essentie van dit prachtige eiland zullen doen waarderen en begrijpen.

De stad Ragusa wordt beschouwd als de 'hoofdstad' van de late Siciliaanse Barok bouwstijl. Het is een stad van zeer oude oorsprong. In het Ragusa-gebied zijn veel archeologische vondsten gedaan. Hier vindt je de oudste tekenen van de aanwezigheid van de mens op Sicilië die dateren van 60.000 jaar geleden. In de loop van de millennia heeft dit gebied vervolgens talloze overheersingen gezien, waaronder de Sicilianen, de Romeinen, de Arabieren, de Noormannen en elk heeft zijn sporen van beschaving achtergelaten. Veel van dit grote erfgoed werd verwoest door de verschrikkelijke aardbeving van 1693, bekend als de Val di Noto-aardbeving. Deze gebeurtenis was het kruispunt in de geschiedenis van heel Zuidoost-Sicilië. In de achttiende eeuw werkten de beroemdste architecten mee aan de wederopbouw van dit gebied en waren ze in staat om prachtige steden tot leven te wekken, juwelen van de typische laatbarokke architectuur, waaronder Ragusa Ibla, dat tegenwoordig het historische deel van Ragusa vormt, en alle gemeenten van de Val di Noto, een UNESCO World Heritage Site sinds 2002.

De stad Ragusa is gebouwd op drie heuvels gescheiden door valleien en is verdeeld in twee hoofddistricten: Ragusa Superiore en Ragusa Ibla. Ragusa Superiore is het meest moderne deel van de stad, het wordt ook wel de stad van de drie bruggen genoemd, juist vanwege de bruggen die de stad van de ene kant van de valleien naar de andere verenigen: Ponte Vecchio, Ponte Nuovo en Ponte S. Giovanni XXIII, allemaal gebouwd in de jaren 1900 van de vorige eeuw. Ragusa Ibla is echter de trots van de stad. Het werd herbouwd op de heuvel op de middeleeuwse basis van de verwoeste stad. Het heeft de oude structuur behouden die bestaat uit kleine straatjes, vele kerken, pleinen en ornamentele gebouwen die het echt uniek maken. Bij een bezoek aan de stad, tussen de vele kerken, mag u de kathedraal van San Giorgio en het prachtige plein omgeven door de belangrijkste adellijke paleizen niet missen. Andere kerken om te zien zijn de kathedraal van San Giovanni en de kerk van Santa Maria dell'Itria, die opvalt door de koepel van de klokkentoren met een intense kobaltblauwe kleur.

De wijk San Paolo is ook een bezoek waard, heel karakteristiek, als we niet bang zijn voor trappen en kleine straatjes omhoog en omlaag. Om te ontspannen op een groene en panoramische punt, is het leuk om naar de Giardino Ibleo te gaan, een hele mooie park, met boomrijke lanen met palmbomen en typisch mediterrane planten, stenen banken en een prachtig panoramisch terras met uitzicht op het Iblei-gebergte. Het stadscentrum is gemakkelijk te voet te bezoeken, maar door de hoogteverschillen is het ook mogelijk om gebruik te maken van de stadslijnen of de talrijke privébustours. De laatste jaren is Ragusa Ibla ook beroemd geworden omdat het decor was voor de Italiaanse televisieserie 'Commissario Montalbano', naar de romans van Andrea Camilleri. Tegenwoordig zijn er echte 'Montalbano' tours, gezien de grote toeristische belangstelling.

De omgeving van Ragusa op Sicilië

De provincie Ragusa ligt voor het grootste deel in het Iblei-gebergte, een groot heuvelachtig gebied en strekt zich uit tot in het zuiden van Sicilië.

In de directe omgeving van Ragusa mag een bezoek aan het kasteel van Donnafugata, op ongeveer 18 km van de stad, niet ontbreken. Het is een zeer grote adellijke residentie uit de 19e eeuw met 120 kamers, een groot park met exotische planten en een labyrint.

Andere uiterst interessante historische centra in het Ragusa-gebied zijn Scicli, een fantastisch barok centrum en Modica, dat naast zijn architectuur beroemd is om de speciale chocolade  rijk aan pure cacao en koud bewerkt, d.w.z. zonder de cacao te smelten.

Voor natuurliefhebbers is er de uitgestrekte Monti Iblei, een groot heuvelachtig gebied, met glooiende en zeer panoramische heuvels. Een paradijs voor liefhebbers van wandelen en fietsen. Het zal heel aangenaam zijn om over de kleine secundaire wegen tussen bloemrijke velden en typische ‘muretti a secco’ te lopen of fietsen. Er zijn tal van routes om kleine stedelijke centra te bezoeken, zoals Buccheri of Monte Rosso Almo. Andere paden leiden naar tal van steengroeven en grotten in witte steen, zoals de Grotta del Gigante of de Cava d'Ispica.

In dit deel van het eiland ontbreekt natuurlijkook de zee niet.  Eerst te noemen is het strand van Marina di Ragusa, geboren uit een oud vissersdorpje, is  tegenwoordig een steeds belangrijker toeristisch centrum . Het omvat 2,5 kilometer strand met goudkleurig zand en een heldere zee. Er zijn badinrichtingen en gebieden met gratis toegang, die zich bevinden van de toeristenhaven tot het einde van de Lungomare Andrea Doria . Het Lungomare-gebied heeft een fietspad en is uitgerust met tal van restaurants en clubs om vrolijke zomeravonden door te brengen.

Langs de kust vinden we vele andere stranden, sommige beter uitgerust, andere wilder, waaronder Pozzallo, Sampieri, Donnalucata. Voor surfliefhebbers noemen we Marina Di Modica en het strand van Maganuco, gekenmerkt door frequente wind.

CULINAIRE SPECIALITEITEN

Het Ragusa-gebied heeft een perfect mediterraan klimaat. Dit klimaat maakt het vooral perfect voor de productie van DOP-olijfolie en smakelijke tomaten, waaronder de zoete ‘ciliegino’, de 'kerstomaatje' erg bekend is. Uit deze productie ontstaan %u200B%u200Bvele producten op basis van gedroogde of in olie bewaarde tomaten. Het zelfgebakken brood met de 'capuliatu' van gedroogde tomaten is een uitstekende snack. Andere typische producten zijn de beroemde Provola Ragusana, een kaas met de typische peervorm, gemaakt van lokale koemelk van vrij grazende koeien, Caciocavallo en ricotta. Maar in Italië mag wijn niet ontbreken, hier is te proeven de Eloro, de DOC wijn van het gebied. Andere typische producten zijn de johannesbroodhoning, een veel voorkomende boom hier, de zoete Giarratana-ui en de Scicli-bonen.

Van al deze producten ontstaan zeer smaakvolle gerechten, zoals de smakelijke Ricotta Ravioli met verse tomaten, Tuinbonensoep, Bonensoep, hoofdgerechten van vlees en vis, en fantastische desserts waaronder Cassatelle, Cannoli en zoetigheden met Modica chocoladebasis.

En dus... Welkom bij Ragusa!

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044