Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Livorno

De provincie Livorno is gelegen aan de westkust van Toscane aan de Ligurische Zee. De gelijknamige hoofdstad is een belangrijke havenstad in Italië. De provincie heeft een afwisselende kuststrook. Ook kent Livorno nationale parken en eilanden waar natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers hun hart op kunnen halen.

Livorno

Het gebied 

Ontdek Livorno met Tritt Vakantiehuizen

Langzaam in zee aflopende zandstranden, een indrukwekkende rotskust en gezellige badplaatsen. De regio Livorno beschikt over een indrukwekkende kuststrook. Vanaf Piombino tot Castiglioncello fijne zandstranden met pijnboombossen op de achtergrond en van Castiglioncello tot Livorno indrukwekkende rotspartijen.  Achter deze stranden pronken vele wijn- en olijfgaarden. De Wijn en olijfolie route van de Etruskische Kust beslaat een traject van meer dan 150 km. Typisch Toscaans om wijnen te proeven middenin de wijngaarden. De Livornese keuken kent vele specialiteiten met vooral veel verse vis! Een eerste indruk! 

Livorno: een stukje geschiedenis

Waar Livorno zijn naam vandaan heeft, daar zijn de meningen over verdeeld. In ieder geval is het begonnen met de naam Livorna. Dit kan zowel afgeleid zijn van een Romeinse naam als van het Latijnse woord voor oorlog (Liburna). Wat we wel zeker weten is dat het kleine vissersdorpje uit de 15e eeuw ondertussen is uitgegroeid tot een provincie van 1107 m2 met 168.614 inwoners. 

De haven
Bekend als stad is Livorno een van de jongste van Toscane. Nadat de haven van Pisa niet meer was, werd de nieuwe haven in Livorno aangelegd, 15 kilometer zuidelijker. De stad Livorno is vervolgens gebouwd aan deze haven en heeft de vorm van een vijfpuntige ster.

Medici
Evenals voor vele andere steden is de Medici familie van groot belang geweest voor de stad Livorno. Tijdens de renaissance, vanaf de 16e eeuw was de stad met de haven erg belangrijk voor Italië. Onder het bewind van Leopold II, eind 18e eeuw, werd de stad uitgebreid wat leidde tot de Italiaanse eenwording. Livorno groeide hiermee tijdelijk uit tot de tweede stad van het huidige Italië. 

De tweede wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Livorno verschillende keren gebombardeerd, waarbij zowel strategische doelwitten als de haven en de olieraffinaderij ernstig werden beschadigd. Tijdens een bezoek aan de historische monumenten van Livorno, zijn de littekens van de oorlog nog steeds te zien. 

Op pad in de provincie Livorno 

Natuur
De natuurparken van Livorno:

Il Parco Provinciale dei Monti Livornesi: te ontdekken te voet, te paard of per mountainbike. 

 • Ontdek dit beschermd Toscaans natuurgebied met bossen rijk aan steeneiken, moseiken, kastanje- en   hazelnootbomen, populieren en wilgen. Maak een ontspannen wandeling langs de Toscaanse kust met rotsen, kristalheldere beekjes, pijnboombossen en valleien met beboste heuvels. Spot dieren als wilde zwijnen , vossen , marters , steenmarters en wezels. Vogelliefhebbers kunnen tijdens een natuurreis vogels als de uil , de witte uil , de kerkuil, de roodstaart , de witte grasmus en Provençaalse grasmus bewonderen.

Parchi della Val di Cornia: de combinatie voor een natuurvakantie en cultuurvakantie. 

 • Ontdek de geschiedenis van de Etrusken  in de 3 archeologische parken, 4 natuurparken en 2 musea, gelegen in zowel de regio Livorno als Grosseto. Bezoek de middeleeuwse dorpen van de Val di Cornia : Campiglia Marittima, Suvereto,Sassetta , Monteverdi Maritieme, Baratti en Populonia.

 • Beleef de wandelroutes langs de Toscaanse kust gecombineerd met routes door het heuvellandschap. 

 • Geniet van de natuur, de geschiedenis en de gastronomie van Toscane.

 De stranden van noord naar zuid: Blue Flag stranden m.u.v. Ardenza en Baratti: 

 
 
 
 • Ardenza: zand/kiezel/rots
 • Antignano: zand/kiezel/rots 
 • Quercianella: kiezel/rots
 • Castiglioncello: zand/kiezel/rots 
 • Rosignano Solvay: zand/kiezel
 • Vada: zand 
 • Cecina Mare: zand 
 • Marina di Bibbona: zand
 • Marina di Castagneto: zand
 • San Vincanzo: zand
 • Baratti: zand/rots 
 • Piombino: zand/kiezel 

Cultuur
De culturele trekpleisters van de provincie Livorno zijn de middeleeuwse heuvelstadjes en de charmante badplaatsen. Een top 5:

 • Livorno: Dom, Piazza Grande, de wijk Venezia Nuova, Fortezza Vecchia, Fortezza nuova 
 • Rosignano Marittimo: Kasteel van Rosignano, Sant’Ilario basiliek
 • Campiglia Marittima: Archeologisch park van San Silvestro
 • Populonia: Kasteel van Populonia
 • Suvereto: San Giusto basiliek
 • Campiglia Marittima: Piazza del Repubblica

Culinair
De regio Livorno kent vele specialiteiten. Een selectie:

 • Cacciucco: een vissoep met tomaat, veel knoflook enchilipeper, geserveerd met brood. Vroeger was deze soep het voedsel van de vissers in Livorno.
 • Cinque e cinque: een broodje (panino) van kikkererwtenmeel, door de Livornezen simpelweg ‘Torta’genoemd.
 • Gallina alla livornese: smeuige Livornese kip, op diverse manieren klaargemaakt.
 • Carciofi fritti: gefrituurde artisjokken, vooral op het menu in het voorjaar.
 • Baccalà: gezouten kabeljauw
 • Telline alla Livornese: kokkels in een mix van tomaten, ui, peterselie en pepertjes
 • Ponce a vela: een mengsel van rum, koffie en citroenschil dat de spijsvertering bevordert. 

Wandelen
Vooral het natuurpark van I Monti Livornesi is populair onder wandelaars. Het parcours is relatief vlak en door de schaduw van de bomen is het er ook in de zomer aangenaam van temperatuur. 

Wandelroute
Het park van I Monti Livornesi kent verschillende wandelroutes. Een daarvan is vernoemd naar Sabrina Bulleri, een voormalig werkneemster van het park. Het is een afwisselende route langs de duinen en een enorme diversiteit aan boomsoorten. Over de gehele route zijn informatieborden te vinden die meer vertellen over wat er tijdens de route te zien is. Het pad is zo gemaakt dat het geen invloed heeft op de natuurlijke omgeving. Op zon- en feestdagen is de route vrij toegankelijk. Op andere dagen is een gids verplicht. 

Bekijk een aantal andere wandelbestemmingen.

Fietsen
De regio Livorno heeft fietsroutes door de pijnboombossen, langs de wijngaarden en door de heuvels. Er zijn 4 fietsroutes voor beginners, 10 voor half gevorderden en 6 routes voor de gevorderde fietser. Ook zijn er in de Livornese bossen en parken verschillende mountainbike routes. Mails ons met uw wensen en u krijgt de routes van ons toegestuurd. In het de Parco Monti Livornesi en het bos van Santa Luce zijn mooie mountainbikeroutes.

Fietsroute
Cipressi e borghi di pietra - Vanaf Cecina is er een mooie rondrit van 41 kilometer te maken. Deze begint door het pijnbomenbos langs de kust waarna vervolgens de beroemde Viale dei Cipressi ingeslagen wordt Na een steile klim komt u vervolgens door Bibbona, Casale Marittimo, Guardistallo, Montescudaio en daalt u vervolgens weer af naar Cecina.  

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane

Wellness
Calidario Terme Etrusche in Livorno is het bekendste wellness centra van de regio Livorno. Het water van de thermale bron (Aqua Populoniae) is zwavel-, alkali- een aardehoudend en stroomt vanuit twee afzonderlijke bronnen, met een temperatuur van 36°C. U betaald entree om gebruik te maken van het buiten en binnenbad en verder wordt er een variëteit aan wellness behandelingen aangeboden.

Evenementen
Een van de grootste evenementen van de provincie Livorno is Effetto Venezia. Eind juli staat de wijk La Venezia wel een week lang in het teken van concerten, theater, markten en straatartiesten. Meer dantachtig onderdelen staan gepland en het evenement wordt traditiegetrouw afgesloten met een opera.  Effetto Venezia is gratis toegankelijk

Bolgheri Melody is een festival met muziek, theater en dans. Het vindt plaats in de moderne arena van Mario Incisa della Rocchetta in Bolgheri, een openluchttheater. Omdat de organisatie samenwerkt met enkele DOC-wijnproducenten is er ook veel aandacht voor de lokale wijnen. Het festival vindt  plaats van half juli tot half augustus. 

Vetrina Toscana is een evenement dat in het teken staat van oude tradities en authentieke smaken. Het bestaat uit meer dan honderd verschillende onderdelen, die allemaal de nadruk leggen op de kwaliteit van de Toscaanse keuken. Inmiddels doen er 750 restauranthouders en 270 voedingswinkels aan mee. In en om Livorno zijn er vele activiteiten die in het kader van Vetrina Toscana worden georganiseerd. 

Meer gastronomie is te vinden bij de foodies festivals van Livorno met verschillende thema's. Bijvoorbeeld het Foodies festival in Castiglioncello elk voorjaar. Hier proeft men de traditionele gerechten met een moderne twist dat de naam 'streetfood' gekregen heeft in de afgelopen jaren. 

Livorno, de stad zelf

Livorno is niet alleen een havenstad, ook in cultureel opzicht heeft deze stad veel te bieden:

Cultuur

IL Duomo
De kathedraal uit de 16e eeuw ligt aan de Piazza Grande. Tijdens de Tweede is de kathedraal flink beschadigd en later gelukkig volledig hersteld, zodat het artistieke verschil tussen de voorzijde en achterzijde nog steeds bewonderd kan worden.

La Venezia (Venetië)
Of Venezia Nuova (Nieuw- Venetié), de meest karakteristieke van Livorno, in de buurt van de wijk Fortezza Nuova ( Nieuwe Vesting). Dit miniatuur Venetië is bovendien de enige wijk die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleeft heeft. De wijk wordt doorkruist door waterwegen gecreëerd  in de tijd van de ‘Medici familie’ voor het vervoer van goederen. Met de bruggen over de kleine pleintjes doet deze wijk vaag denken aan de Venetiaanse Lagune.

Fortezza Nuova
Dit Robuuste fort is gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van de regering van de Medici. Op hetzelfde moment is ook het vijfhoekige ontwerp van de stad Livorno tot stand gekomen. 

Fortezza Vecchia
Strategisch in de haven, om de verdediging van de stad in zetten. Eeuwen later heeft Fortezza Vecchia gediend militaire academie. Vandaag de dag worden er culturele evenementen gehouden.

 

Piazza Grande
Op dit belangrijkste en meest imposante plein van Livorno staan het Palazzo Granducale (koninklijke paleis) en de kathedraal van Livorno. Na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog is het plein met het paleis volledig gerenoveerd. 

Aquarium Diacinto Cestoni
Leuk als familie uitje is het aquarium welke vernoemd is naar de bioloog en wetenschapper Diacinto Cestoni. (De persoon die aantoonde dat schurft word veroorzaakt door een parasiet.) De kids en ouders leren alles over de zee en wat daarin leeft. 

Museo di storia naturale del Mediterraneo
In vogelvlucht door de natuur van de Mediterraanse zee en kust. Bijzondere tentoonstellingen van planten, dieren en mensen uit de prehistorie  tot de huidige tijden . In de ‘zee zaal’ zijn de dolfijnen en walvissen zo knap nagemaakt, dat men zich even onder water waant. In de botanische tuin wordt nog eens bewezen wat voor een mooie natuur Toscane rijk is.

La Chiesa di San Jacopo
Een bijzondere kerk op een speciaal plekje. De kerk van San Jacopo staat op slechts een paar meter van de zee. De bouw van de San Jacopo duurde van 1160 tot omstreeks 1897. 

Natuur
Geniet van de zilte zeelucht tijdens een wandeling over de wandelpromenade vanaf de haven tot aan het dorpje Antignano. Aan de ene zijde de kust van de Ligurische Zee en de andere zijde het prachtige decor van Livorno.

Evenementen
Eind juli staat de wijk La Venezia wel een week lang in het teken van concerten, theater, markten en straatartiesten, tijdens het evenement Effetto Venezia. Meer dan tachtig onderdelen staan gepland en het evenement wordt traditiegetrouw afgesloten met een opera.  Effetto Venezia is gratis toegankelijk. 

Ontdek Livorno met Tritt Vakantiehuizen

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044