Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pistoia behoort tot de noordelijke provincies van Toscane. Een groene provincie, heerlijk om te wandelen, hiken en fietsen. Het is de provincie waar in de winter geskied kan worden in Toscane! En wist u dat Pistoia ook een warme band heeft met Pinocchio?

Pistoia

Pistoia, een inleiding

Ontdek Pistoia met Tritt Vakantiehuizen

De provincie Pistoia is een van de meest noordelijke van Toscane. Deze staat vooral bekend om zijn goede wintersportgebieden en thermale bronnen. Een ideale bestemming dus om inspanning te combineren met ontspanning. De gelijknamige plaats Pistoia is de hoofdstad van de provincie. Deze heeft diverse bezienswaardigheden en leuke evenementen. Ondanks dat is het een stad die nog niet zo bekend is bij Nederlandse Italiëgangers. Ook de Montagna pistoiese, een natuurgebied bestaande uit bergen, is zeker een bezoekje waard tijdens uw vakantie in Toscane. 


Pistoia: een stukje geschiedenis

Pistoia is gesticht door de Romeinen als Pistorium. Voor die tijd was het waarschijnlijk een Etruskische nederzetting. Lange tijd hadden de stad en het omliggende gebied hun eigen autonomie, maar daar kwam een einde aan toen het ging behoren tot het Groothertogdom Toscane in 1569.

Het duurde uiteindelijk tot 1927 dat Pistoia weer een zelfstandige provincie werd, los van Florence. De stad en de regio hebben zich ontwikkeld als industrieel gebied met diverse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in metaalbewerking. Een van de bekendste bedrijven is AnsaldoBreda, een treinbouwer die ondermeer de Nederlandse Fyratrein voor zijn rekening nam.

Op pad in de provincie Pistoia

De provincie Pistoia biedt een afwisselende mix van cultuur, natuur en ontspanning. Een selectie van wat u niet mag missen tijdens uw verblijf.

Natuur
De Montagna pistoiese is zonder twijfel hét natuurgebied om te bezoeken in de provincie Pistoia. Dit natuurgebied omvat de bergen van Abetone, Cutigliano, Marliana, Piteglio, Sambuca Pistoiese, San Marcello Pistoiese, Pescia, Montale en Pistoia. Het beslaat meer dan de helft van de provincie. 

Vanwege de hoge ligging is het een van de koelste plekjes van Toscane en er groeien dan ook vooral dennen, kastanjebomen, beukenbomen en eiken. Op sommige plekken zijn microklimaten ontstaan, waardoor er een enorme diversiteit aan fauna te vinden is. Onder andere lijsters, Vlaamse gaaien, marmotten, herten, reeën, wilde zwijnen, marters, vleermuizen en wolven zijn er in het wild te vinden.

Wie zich verder wil verdiepen in dit gebied, kan terecht in het Ecomuseo della Montagna pistoiese. In dit museum is alles te vinden over de geschiedenis van het gebied en de diverse planten en dieren die er te vinden zijn.

Cultuur
De streek rondom Pistoia is vooral bekend vanwege twee bijzondere villa’s: Villa La Màgia  en Villa Celle. Villa La Màgia staat in het centrum van Quarrata. Deze werd gebouwd door de familie Panchiatichi uit Pistoia en viel uiteindelijk in handen van de invloedrijke familie De’ Medici. De villa staat nu op de Unescolijst van Werelderfgoed en is te bezoeken door toeristen. 

Villa Celle in Santomato di Pistoia is vooral geliefd om zijn beeldenpark. Deze collectie is verzameld door Giuliano Gori en sinds 1980 te zien voor publiek in het park en de naastgelegen Fattoria di Celle. De collectie is een dwarsdoorsnede van de hedendaagse moderne beeldhouwkunst en samengevoegd onder de noemer Gori Collection.

Culinair
Net zoals in de rest van Toscane is de keuken van Pistoia gebaseerd op eenvoud en kwaliteit. Typische specialiteiten zijn:

 • crostini di milza: croutons met een tapenade van ansjovis, kappertjes, cognac en witte wijn.
 • zuppa di pane alla pistoiese: soep met brood en bonen
 • minestra di rigaglie: soep met brood en kaas
 • cioncia: stoofpot van kalfsvlees
 • biroldo pistoiese: bloedworst
 • brigidini di Lamporecchio: koekjes met anijs

Omdat de provincie grotendeels in de bergen ligt, is ook in de pistoiese keuken de invloed daarvan te zien. Kastanjemeel, eekhoorntjesbrood, bosvruchten en pecorino zijn allemaal afkomstig uit de hoger gelegen gebieden. De streek kent daarnaast enkele excellente wijnen, waaronder de Bianco della Val di Nievole, de Montalbano en de Carmignano.

Wandelen
Het spreekt bijna voor zich dat de Montagna pistoiese de plek bij uitstek is om er te voet op uit te trekken. Er zijn diverse mooie routes te lopen door de bergen, voor zowel beginners als de meer gevorderde wandelaars.

Wandelroute
Rondom Maresca zijn diverse mooie wandelroutes te vinden. Ieder deel van een route heeft zijn eigen kleur. Zo kunt u vanaf Maresca richting Case Alte lopen en vanaf daar weer terug richting Maresca. Onderweg komt u door pittoreske dorpjes om na zo’n 3,5 kilometer weer terug te keren bij uw beginpunt
 Bekijk hier de volledige route.

Fietsen
Ook voor fietsers heeft de Montagna pistoiese veel in petto. De vele bergpassages maken het routes die niet snel zullen vervelen. Vanwege de hoogteverschillen is het soms wel even doorbijten.

Fietsroute
Vanaf Abetone loopt er een interessante en relatief eenvoudige route richting Anello. Deze is zo’n 9,4 kilometer lang en kent weinig hoogteverschil. Vanaf het centrale plein fietst u richting het bos van Boscolungo, om vervolgens via Monte Maiori en Vergninina di Serrabassa weer terug te gaan richting Abetone. Bekijk de route (in het Italiaans).

Wellness
De provincie Pistoia kent twee thermale bronnen: die van Monsummano Terme en die van Montecatini Terme. Die laatste is een van de belangrijkste van Europa. Het water ervan zou vooral goed zijn voor de spijsvertering. Rondom de bronnen zijn maar liefst negen kuuroorden gebouwd die de meest uiteenlopende behandelingen aanbieden. Hier komt u even helemaal tot rust tijdens uw vakantie naar Toscane. 

De grote trekpleister van Monsummani Terme is de Grotta Giusti, een grot met thermaal bronwater. Deze is nu onderdeel van een groter spacomplex dat een veelheid aan wellnessbehandelingen aanbiedt. 

Evenementen
Ieder Italiaans dorp en gehucht kent zijn festiviteiten en evenementen en uiteraard geldt dat ook voor de provincie Pistoia. Enkele evenementen die eruit springen:

Festa del Fungo Porcino: in de Montagna pistoiese groeit volop eekhoorntjesbrood. Reden genoeg om er een evenement aan te wijden, zoals bijvoorbeeld in Montagnana Pistoiese. Eind juni staan inwoners daar drie dagen stil bij deze bijzonder smaakvolle paddenstoel. 

Palio dei Rioni (Pescia): een palio in Pescia, meestal gehouden eind augustus/ begin september. Acht dagen lang gaat het stadje terug in de tijd met diners, muziek en een optocht in traditionele kledij. 

Pistoia, de stad zelf

Pistoia is bij toeristen vooral geliefd vanwege de enorme hoeveelheid kerken die er te vinden is. Toch zou het zonde zijn om u tijdens uw vakantie naar Toscane te beperken tot kerken. De stad heeft namelijk veel meer te bieden. 

Cultuur
De culturele bezienswaardigheden van Pistoia bevinden zich vooral rondom de twee grote pleinen van de stad: het Piazza del Duomo en het Piazza della Sala. Aan het eerstgenoemde plein ligt de domkerk van de stad. Dit is tevens de belangrijkste kerk van de stad. 

Het Piazza della Sala werd in de Tweede Wereldoorlog deels verwoest, maar is in de jaren 80 geheel gerestaureerd. De put met de leeuw stond tijdelijk op het Piazza del Duomo, maar is na de restauratie weer teruggeplaatst. Het Piazza della Sala wordt tegenwoordig ook als marktplaats gebruikt. 

Andere bezienswaardigheden:

 • Ospedale del Ceppo: een middeleeuws hospitaal.
 • Palazzo Comunale (ook wel palazzo degli Anziani of palazzo di Giano): het gemeentehuis van Pistoia, gebouwd tussen de 13e en de 14e eeuw. Het doet nog steeds dienst als gemeentehuis en is daarnaast het onderkomen van het Museo civico. 
 • Palazzo dei Vescovi: het bisschopspaleis, gelegen aan het Piazza del Duomo. Door grondige restauratie eind jaren 70 is het weer in originele staat teruggebracht.

Klik hier voor een sfeervolle eerste indruk van het prachtige stadje Pistoia!

Natuur

Het Parco di Collodi (ook wel Parco di Pinocchio' ligt tegen Pistoia aan. In dit park is alles te vinden over Pinokkio en het is dan ook uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen. Wie liever van de natuur geniet kan een wandeling maken door de Giardino Garzoni, een gecultiveerde tuin die ook erg in trek is voor bruiloften.

 


Evenementen
Pistoia kent ontelbaar veel evenementen, van winter tot zomer. De twee grootste en drukst bezochte zijn:

 • Giostra dell’ Orso: een festival in naam van de beschermheilige van de stad (San Jacopo). Dit evenement wordt ieder jaar op 25 juli gehouden. Op het Piazza del Duomo strijden de vier wijken van Pistoia tegen elkaar in een heuse paardenrace. Met een lans moeten de ruiters proberen een beer (het symbool van de stad) te spiesen. 

 • Pistoia Blues: een bluesfestival dat maar liefst een week duurt, het wordt doorgaans begin juli gehouden. Zowel nationale als internationale bluesartiesten betreden het podium.     

Ontdek Pistoia met Tritt Vakantiehuizen

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044