Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantiehuis Bettona

Bettona, het Etruskische balkon en een van de
"I Borghi più belli d'Italia"

Vakantiehuis Bettona

Bettona heeft het slim gespeeld: alle authentieke elementen van een charmant Italiaans dorpje etaleren én net onder de toeristische radar blijven om al dat moois beter te kunnen bewaren. Van een indrukwekkend panorama en middeleeuwse stadsmuren tot cultuurparels en heerlijke lokale specialiteiten: alles is aanwezig voor een heerlijk uitstapje in Umbrië.

Il balcone Etrusco

Bettona wordt ook wel het Etruskische balkon van Umbrië genoemd en dat is meer dan terecht. Rij je naar dit verborgen stadje, dan tuf je langzaam omhoog tussen cipressen en olijfbomen. Links en rechts van je ontplooien zich weidse vergezichten. Eenmaal aangekomen, wandel je langs de oude stadsmuren en kijk je uit op groene heuvels en steden als Perugia, Assisi en Spello. De belvedere aan Larco Bruno Buozzi is een aanrader om van het uitzicht te genieten, je voelt je de koning te rijk.

Bewogen geschiedenis

De serene sfeer in het dorp verbergt een hard verleden. De oorspronkelijke Etruskische nederzetting, Vettona genaamd, werd in 1352 aangevallen en gedeeltelijk verwoest. De oude stadsmuur wou niet wijken en bleef gedeeltelijk intact maar het grootste deel van Bettona werd pas in 1367 terug opgebouwd. Ondertussen behoort dit pareltje tot "I Borghi più belli d'Italia", van een upgrade gesproken!

Op ontdekking

Binnen die machtige middeleeuwse muren ligt een bekoorlijk historisch centrum te wachten. Verdwaal in de wirwar van straatjes,vicoli en pleintjes en bestel een koffie bij de bar aan het centrale plein én verzamelplaats van de lokale bevolking, de Piazza Cavour. Het hele dorp ademt een ver verleden uit, je staat even mee stil in de tijd.

Duik wat dieper in de cultuur en neem een kijkje in de Santa Maria Maggiore, de belangrijkste kerk van Bettona die ook koppig standhield tijdens de aanvallen. Het mooie hoofdaltaar heeft de vorm van een tempel en de fresco's in de apsis zijn in 1939 gemaakt door Gerardo Dottori.

Loop ook eens binnen in de Chiesa di San Crispolto, vernoemd naar de patroonheilige van het dorp. In het nabijgelegen Oratorio di Sant'Andrea bewonder je een reeks fresco's uit de school van Giotto. Het Museo della Città herbergt dan weer knappe werken van de befaamde Umbrische schilder Perugino.

Verwen je smaakpapillen

Honger? Je vindt in Bettona enkele leuke restaurantjes, die lokale gerechten serveren. Waag je eens aan de geroosterde gans, een van de typische specialiteiten. Ben je hier eind juli? Mis dan zeker de Sagra dell’Oca niet. Tijdens dit gezellige dorpsfeest schuif je mee aan voor tagliatelle met ganzenvlees, de heerlijke zomersfeer krijg je er zomaar bovenop!

Onvergetelijke dagtrip

Bettona, met zijn slechts 4400 inwoners, heb je op een halve dag grondig ontdekt. Een ideale stop dus op weg naar Spello bijvoorbeeld. Of plan een panoramische dagtrip en combineer naar hartenlust met de andere omliggende mooiste dorpjes van het land, zoals Montefalco, Deruta en Bevagna.

Pak je het liever piano piano aan? Boek dan enkele dagen in het nabijgelegen Poggio degli Olivi en ontdek deze heerlijke streek op je eigen tempo.

 

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044