Ga direct naar de inhoud

Toscaanse wijn en gastronomie

Naast de prachtige natuur en de vele cultuurschatten staat Toscane ook bekend om haar verfijnde gastronomie. Van pici tot Chianti en van Bistecca alla Fiorentina tot cantuccini. Natuurlijk begeleid door een heerlijke wijn. Een kijkje in de keuken van Toscane.

U kunt al deze prachtige wijnen uiteraard ook zelf proeven tijdens uw vakantie. Bij veel wijndomeinen kunt u een bezoek brengen aan de wijnkelder en ook de wijnen proeven. Hou er rekening mee dat dit soms alleen op afspraak kan (en tegen betaling). Op bepaalde dagen in het jaar kan dit echter ook zonder afspraak. Op de laatste zondag van mei vindt de ‘Cantine Aperte’ plaats (de open wijnkelders).

De ‘Cantine Aperte’ is voor wijnliefhebbers dè mogelijkheid om de wijnwereld te ontdekken. Wijndomeinen in heel Italië, leden van de ‘Movimento Turismo del Vino’, openen dan hun deuren voor het publiek, ter bevordering van direct contact met wijn liefhebbers. Bezoek de kelders, ontdek de geheimen van de wijnbouw en het rijpingsproces, proef en koop de wijnen (en soms ook andere producten die de bedrijven maken zoals olie, kaas, worst e.d.). Alles kan op deze dag. Sommige kelders bieden ook een lichte lunch aan en ook bij veel domeinen kan op deze dag de hond worden meegenomen. De Cantine Aperte is het belangrijkste wijn evenement in Italië en wordt sinds 1993 georganiseerd op initiatief van de ‘Movimento Turismo del Vino’ (organisatie voor wijn toerisme). In Toscane wordt deze dag ook zeer ondersteund en zijn er overal ‘Cantine Aperte’ te vinden.  

Lees ook