Ga direct naar de inhoud

Pizza! – Pizza dag 2019

De beste manier om Pizza dag te vieren is natuurlijk om je favoriete pizza thuis te laten bezorgen, uit te kiezen in je favoriete pizzeria of zelf te maken.

Pizza feitjes

  • Raffaele Esposito, een pizzabakker uit Napels, wordt vaak genoemd als de uitvinder van de klassieke Pizza Margherita, die hij in 1889 bereidde voor Koningin Margherita. Dit blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Al vele jaren eerder waren er pizza’s belegd met tomaat, mozzarella en basilicum. Hij was wel degene die deze pizza “Margherita” noemde.


    Foto: Afbeelding van SALVATORE MONETTI via Pixabay

  • De geboorteplaats van de pizza is Napels. De stad heeft meer dan 800 pizzeria’s, slechts 100 daarvan beschikken over het certificaat van AVPN (de associazione Verace Pizza Napoletana. Dit is de ‘waakhond’ die ervoor zorgt dat het maken van pizza’s en de ingredienten die ervoor worden gebruikt, voldoen aan de Napolitaanse tradities). Heb je trouwens ook de ambitie om een echte pizzaiolo te worden, je kunt bij de AVPN ook cursussen volgen. 


    Foto: Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

  • De meest gegeten pizza wereldwijd is de pizza Pepperoni.
  • De pizza van Stefano Miozzo was belegd met snijbiet, radicchio (roodlof), stukjes gebraden Duif, foie gras (ganzenlever), maldon zout (kristal vlokken), balsamico azijn, Parmesaanse kaas en tenslotte  voor extra smaak wat rasp van bottarga di gallina (gedroogde kuit). Hij noemde deze pizza “Cortile dei Nonni” (letterlijk vertaald: de binnenplaats van mijn opa en oma).

Pizza! – Buon appetito!

Lees ook