3x hiken bij het Gardameer
- Gardameer
- natuur en cultuur
- vakantie in noord italie
- vakantie Italië
- wandelen en hiken
Misschien een verrassing, maar Italie is één van de landen met het hoogste aantal mensen dat glutenvrij eet. Mocht je dus twijfels hebben al dan niet naar Italie op vakantie te gaan wegens jouw glutenvrije dieet … boek direct, want in Italie is glutenvrij eten redelijk normaal geworden.
De meeste grote supermarkten hebben tegenwoordig hun eigen glutenvrije merk. De Coop bijvoorbeeld heeft in veel winkels een schap met allerlei producten die glutenvrij zijn, deels van hun eigen huismerk. Dit huismerk heet ‘Bene, si’ en heeft een lichtblauwe kleur. Glutenvrije pasta, vele soorten koekjes, pizza, broodjes, broodmix, crackers … alles zonder gluten! Je komt al gauw een heel eind met dit merk van de Coop, maar er zijn ook andere merken.
Vele andere producten maken reclame met het feit dat ze geen gluten bevatten, ‘senza glutine’ staat er vaak op de verpakking. In de meeste supermarkten kun je dus tussen de normale merken, ook een type zonder gluten vinden. Kun je niets vinden, vraag dan eventueel naar ‘prodotti per i celiaci’ (spreek uit als ’tsjeliatsji’ met de klemtoon op ‘li’). De kans is groot dat winkelbedienden exact weten welke merken glutenvrije varianten hebben.
Mocht je graag uit eten willen, dan heb je iets minder keus, maar zeker niet ‘geen keus’. Er zijn steeds meer restaurants die een deel van het menu glutenvrij hebben en ook restaurants die helemaal glutenvrij zijn. Er bestaan inmiddels vele websites waar je glutenvrije restaurants in Italie kunt opzoeken, zoals bijvoorbeeld de website ‘celiachiaitalia’. Eerst klik je op ‘locali senza glutine’ (links), vervolgens kun je o.a. kiezen voor restaurants, pizzeria’s of ijssalons en krijg je een lange lijst met provincies en daarachter hoeveel restaurants, pizzeria’s in die provincie glutenvrije maaltijden hebben. Klik bijvoorbeeld op ristorante ‘Firenze’ (Florence) en je krijgt alle restaurants die volgens deze vereniging voldoen.
Voor algemene informatie over Glutenvrij eten kun je op de site van de Italiaanse Coeliakie vereniging terecht.
Op deze site van de producent van Glutenvrije producten Schär kun je via het invoeren van een plaatsnaam zoeken naar restaurants waar je glutenvrij kunt eten.
Een ander interessant punt is dat in veel delen van Italie en andere landen in de wereld steeds vaker brood en pasta van oude granen wordt gemaakt, in plaats van de nieuwere, genetisch gemodificeerde granen. Deze laatste werden als meer geschikt geacht voor het verwerken in brood, pasta en bakkerijproducten. De genetische modificaties hebben er echter toe geleid dat de granen steeds rijker zijn geworden in gluten. En dit heeft helaas grotere nadelen voor ons lichaam. De hoge gevoeligheid voor gluten die de afgelopen jaren bij veel mensen is vastgesteld is waarschijnlijk te wijten aan een te hoge consumptie van moderne tarwesoorten met veel gluten.