Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

3 kerstklassiekers uit Toscane waar je mee thuis kunt komen

De lange november maand is voorbij, tijd voor december feestmaand. Niet alleen bij ons maar ook in Italië en in Toscane. Waar wij in Nederland eerst nog Sinterklaas van harte welkom heten en ons tegoed doen aan speculaas, pepernoten en chocoladeletters staat in Toscane, december volledig in het teken van Kerst. Lees meer over onze Top 3 Zoete Toscaanse kerstklassiekers.

3 kerstklassiekers uit Toscane waar je mee thuis kunt komen

Op 8 december heeft men in Italië, een nationale feestdag, de “ L'Immacolata Concezione”. Dit is een katholieke feestdag, waarop men viert dat Maria, de moeder van Jezus, een leven vrij van zonden heeft geleefd. Veel Italianen wonen op deze dag een mis bij in de kerk. Traditiegetrouw is 8 december ook vaak de start voor het versieren van de huizen, winkels en de opening van Kerstmarkten. 

December trekt altijd extra toeristen naar Toscane, maar toch zijn de musea in steden als Florence en Siena niet zo vol als tijdens de zomer. Vandaar dat deze feestelijke maand een prima tijd is voor een korte vakantiebreak naar Toscane. En als je dan toch met de Kerst in Toscane bent, neem je natuurlijk wat lekkers mee terug. Onze top 3 van Kerstklassiekers uit Toscane

Op nummer 1 staat onbetwist: Panforte di Siena

Dit stevige, kruidige brood gemaakt van gekonfijt fruit en amandelen is heerlijk om het kerstdiner mee af te sluiten maar een stukje ’s ochtends bij de koffie kan ook geen kwaad! Het oorspronkelijke recept voor de Panforte stamt uit de middeleeuwen en er zijn inmiddels verschillende varianten op. Het verhaal gaat dat Koningin Margherita van Savoye, dezelfde koningin die pizzaiolo (pizzabakker) Raffaele Esposito had geïnspireerd de pizza Margherita te creëren in 1889, ook de inspiratie heeft geleverd voor de panforte di Siena. Er bestond namelijk al een zogenaamde Panpepato, een klassieke ‘peperkoek’, gemaakt van o.a. amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, walnoten, kaneel en peper. Ter gelegenheid van een bezoek van Koningin Margherita aan Siena in 1879, besloot een van de handelslieden, een apotheker, genaamd Enrico Righi, om het originele recept van dit brood aan te passen om de koningin zodoende een ietwat zoeter en zachter smakend brood te kunnen aanbieden. Zo ontstond de Panforte di Margherita gemaakt met vanille suiker in plaats van zwarte peper. De Panforte di Margherita is nu de meest bekende uitvoering van de panforte

Nog een leuke wetenswaardigheid m.b.t. de Panforte. In Pienza,  een dorpje in de Valdorcia, (provincie Siena), wordt eind december zelfs een spel gespeeld met de Panforte, Il Gioco del Panforte. Bij deze wedstrijd gaat het erom wie een hele, in papier verpakte Panforte, het verst over een lange tafel kan gooien. Degene die het dichtst bij de rand van de tafel komt, krijgt het punt. Valt de Panforte er vanaf, dan geen punten. Toeristen mogen ook een poging wagen!

Op nummer 2: Panettone

Als je in Italië woont, moet het wel heel gek lopen als je niet een keer van iemand met de Kerst een Panettone cadeau krijgt. De Panettone is het ultieme Italiaanse Kerstcadeau. Ook hier betreft het een eeuwenoud broodrecept gevuld met vruchten, echter oorspronkelijk afkomstig uit Milaan. In tegenstelling tot de Panforte is dit een heel luchtig, zacht brood, heerlijk met een glas Spumante of dessertwijn.
De Panettone is een hoog, rond brood met een ronde top (een soort dom…). De klassieke Panettone is altijd hoger dan zijn diameter, is op smaak gebracht met citroen en gevuld met vruchten. Er bestaan verschillende legendes over het ontstaan van de Panettone. Deze variëren van de naamgever, een keukenhulpje genaamd Toni aan het hof van Hertog Ludovico in de 15e eeuw, die het brood bedacht toen de chef-kok het dessert had verprutst tot aan een verliefde edelman genaamd Ughetto. Ughetto had een verboden liefde, de dochter van de bakker. Het ging slecht met de bakkerswinkel en Ughetto besloot incognito bij de bakker te gaan werken om hem te helpen. Zo bedacht hij een heerlijk, zoet broodrecept. Dit werd zo’n succes dat het al snel beter ging met de bakkerij. U raadt het al, iedereen blij en uiteindelijk mocht Ughetto met zijn geliefde bakkersdochter Adalgisa trouwen. Nog een belangrijk iets voor het aansnijden.  Snij direct van boven naar beneden, verticale punten. Het eerst afsnijden van de ronde koepel en deze zelf opeten, betekent volgens de Italianen dat pech je zal achtervolgen!

Op nummer 3: Ricciarelli di Siena

Ook op 3 een lekkernij uit Siena gemaakt met amandelen èn glutenvrij! Ricciarelli’s zijn typisch Toscaanse koekjes, ovaal van vorm, de textuur doet denken aan marsepein.  Het recept voor Ricciarelli’s is eeuwenoud, daterend uit de 15e eeuw en is vandaag de dag eigenlijk nog steeds ongewijzigd en bestaat uit honing of suiker, amandelen en gekonfijte sinaasappel. Het originele recept voor de koekjes zou uit Arabië komen en door graaf Gherardesca rond de 14e eeuw zijn meegenomen tijdens zijn kruistochten. Ook van deze koekjes zijn inmiddels tal van varianten verkrijgbaar door heel Toscane.

 

 

Geen Kerst in Toscane gepland?, niet getreurd, de bovengenoemde typisch Toscaanse kerstklassiekers zijn ook in Nederland verkrijgbaar. En tegenwoordig ook het hele jaar door in Toscane! Bekijk onze vakantie accommodaties en boek uw favoriete plekje!


Deze blogs vind je misschien ook leuk:

          

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044