Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

3 niet te missen kathedralen op Sardinië

Steek je ook graag een kaarsje op in de kerk? Met de feestdagen in het vooruitzicht hebben wij hier drie kerken die je niet voorbij mag lopen tijdens je vakantie in Sardinië.

3 niet te missen kathedralen op Sardinië

Kathedraal van Santa Maria in Cagliari

Wanneer je in Cagliari bent is de wijk Castello in het oude centrum zeker een bezoek waard. Hier vindt je de Cattedrale di Cagliari ook wel bekend als de Santa Maria di Castello of de Cattedrale di Santa Maria. De kerk is 32 meter hoog, 34 meter breed en 35 meter lang. Met recht wordt deze kathedraal beschouwd als een van de mooiste van Sardinië, mede door zijn mooie gevel. De kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw maar de facade die nu te zien is dateert uit 1931. De voormalige barokke marmeren facade uit 1704 -welke geïnspireerd was op de kathedralen van Pisa en Lucca- werd afgebroken in de hoop om de middeleeuwse facade naar boven te halen. In 1931 is de facade vervolgens vervangen door de neo-romaanse gevel die vandaag de dag te zien is.  Bij binnenkomst van de kathedraal zorgen de marmeren vloer en de marmeren monumenten voor een adembenemende ervaring. Bij binnenkomst is in de verte direct het altaar zichtbaar. Tussen het altaar en de entree zijn aan beide zijde drie kapellen te vinden. Deze drie kapellen bevatten elementen die allen gewijd aan de heiligen uit de geschiedenis en cultuur van Cagliari.

Onder het altaar ligt een uit rots gehouwen crypte uit 1618, een ondergrondse ruimte met het Heiligdom van de Martelaren. Deze crypte wordt gevuld met overblijfselen uit de periode van de Martelaren die tentoongesteld worden in de door ambachtslieden gemaakte nissen. Bij een bezoek aan de kathedraal is de crypte ook zeker een bezoek waard.

San Simplicio basiliek in Olbia

De San Simplicio basiliek is gebouwd op een kleine heuvel net buiten de vroegere stadsmuren in Olbia. Deze basiliek behoort tot een van de best bewaarde Romaanse kerken van Sardinië. De basiliek is volledig gebouwd uit granieten blokken. De kerk bestaat uit drie beuken die ieder onderling verbonden zijn middels bogen welke rusten op Romeinse pilaren. Aan het einde van de lange zijde van de kerk is een nisvormige ruimte te vinden waarin het altaar zich bevindt. Deze ruimte stond in de Romeinse tijd beter bekend als een apsis. Hoewel de basiliek een ingetogen uiterlijk heeft zijn er aan de binnenkant van de kerk diverse historische voorwerpen te vinden. Denk hierbij aan diverse standbeelden, graveringen en tekeningen in de granieten blokken. De ligging tussen het centrum van Olbia en het park maakt het ideaal om even bij de basiliek binnen te gaan tijdens een wandeling door Olbia.

De San Simplicio basiliek speelt een belangrijke rol tijdens het jaarlijks terugkerende volksfeest Festa di San Simplicio. Tijdens dit volksfeest wordt de patroonheilige van Olbia, San Simplicio geëerd. Rondom 15 mei is het ieder jaar gedurende 5 dagen een groot feest in Olbia. Er vinden verschillende festiviteiten plaats, concerten en een parade in traditionele kostuums. Ieder jaar start de parade ter ere van de patroonheilige vanuit de San Simplicio kerk. Een bezoek aan Olbia en de San Simplicio basiliek is dan ook zeker de moeite waard tijdens deze periode.


Bron: Sardegna Turismo

San Francesco kerk in Alghero

Deze imposante kerk is te vinden in het historische centrum van Alghero. Door de eeuwenlange heerschappij van de Spanjaarden zijn er in Alghero vele Spaanse invloeden terug te vinden zo ook in de Chiesa San Francesco.  De San Francesco kerk is een Romaans-Gotische kerk welke in de 14e en 15e eeuw is gebouwd. Bij het zien van deze kerk komt de pracht en praal van het rijke romeinse leven je tegemoet.  Oorspronkelijk was de kerk gebouwd in Catalaans-Gotische stijl. Dit is onder andere terug te zien aan de kloostergang van de pastorie en de achthoekig klokkentoren. De achthoekige klokkentoren behoort tot een van de symbolen van Alghero en is vanaf veel plekken te zien. Hierdoor dient deze nogsteeds als een herkenningspunt voor velen. Het centrale deel van de kerk en de zijbeuken met daarin de twee gangpaden zijn echter in in de stijl van de late renaissance gebouwd. In 1862 kreeg de kerk een compleet ander uiterlijk door de neoklassieke facade die werd toegevoegd.

Naast dat de kerk zelf een imposante verschijning is, doet ook de kloostergang hier niet aan onder. De kloostergang is het verbindingspunt van het klooster, de kerk en de overige ruimten. De kloostergang van de San Francesco kerk bestaat uit een soort binnenplaats van twee verdiepingen met aan alle zijden prachtige met pilaren van elkaar afgescheiden bogen. Breng bij een bezoek aan de San Francesco kerk dan ook zeker een bezoek aan deze kloostergang.


Bron: Algheroweb.net

Benieuwd naar andere bezienswaardigheden in Alghero, Olbia of Cagliari? Bekijk dan onze Beleef Sardinië pagina's. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044