Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Adrenaline rush in prachtig Noord Toscane

Ga je deze zomer naar Toscane op vakantie, in gezelschap van tieners, neem ze dan eens mee naar Noord Toscane voor een leuke activiteit. Sowieso geen straf om een roadtrip te maken in deze prachtige streek in Toscane.

Adrenaline rush in prachtig Noord Toscane

Bij Toscane denken we al gauw aan lieftallige heuvels met pittoreske dorpjes, rijen cipressen en olijfgaarden. In het midden en zuiden is dat zeker het geval. In het noorden van Toscane is het landschap echter veel grilliger door de aanwezigheid van de Alpi Apuane met scherpe bergpieken en dichtbeboste hellingen.  Het is een hele diverse streek waar veel te doen en te zien is.  


Foto: Pixabay

Spookdorp in Noord Toscane 

Vagli Sotto ligt in het noorden van Toscane aan de voet van de Apuaanse Alpen met de bergen van Tambura, Sumbra en Roccandagia, op ca. 70 km van Lucca. Het is vooral bekend vanwege een fantastisch, kunstmatig meer, het Lago di Vagli. Het meer werd in 1953 aangelegd door een vallei te laten volstromen met water in verband met de bouw van een dam. De vallei was echter niet leeg, midden in de vallei lag nog een dorpje, Fabbriche di Careggine genaamd. Er woonden toen nog zo’n 150 inwoners, die gehuisvest werden in het nabijgelegen Vagli Sotto. Het dorpje verdween daarna onder water bij het volstromen van de vallei. In verband met onderhoudswerkzaamheden is het meer daarna nog enkele keren drooggepompt onder toeziend oog van de voormalige inwoners en toeristen, om precies te zijn 4x, de laatste keer was in 1994. Er verschijnt dan een spookdorp, “il paese fantasma" met restanten van huizen en van de kerk. Er zijn diverse foto’s van te vinden op internet. Bij laag water zie je soms de kerktoren boven het water uitkomen. Je kunt ook in Vagli Sotto bootjes huren met een route om de posities van het dorp te vinden.


Foto: Wikipedia 

Vagli Park Noord Toscane 

In Vagli Sotto is sinds de zomer van 2017 een nieuw attractiepark gevestigd, Vagli Park. Het park  biedt diverse activiteiten maar de voornaamste is toch de Zipline, waarmee je een spannende vlucht kunt maken over een lengte van 1500 meter, op een hoogte van ongeveer 350 meter en met een topsnelheid van 130 km per uur. Het is een vlucht van ca. 2 minuten maar een geweldige ervaring, (goed voor een adrenaline rush….) alsof je vliegt .

De zipline gaat over het meer van Vagli en Vagli Sotto zelf, en je hebt een fantastisch uitzicht op het prachtige landschap van de Alpi Apuane, Noord Toscane. 


Foto: Vagli park 

Zipline

Wat is dan precies die Zipline? De Zipline is een stalen kabel van 1500m, vastgemaakt aan een lanceerstation, te bereiken via een loopbrug. Voordat je de afdaling kunt maken word je in een veiligheidsuitrusting gehesen inclusief helm en vastgeklinkt aan de kabel. Je kunt op verschillende manieren naar beneden. Free style, liggend of zittend. De eerste 2 kunnen met z’n tweeen worden gemaakt, de laatste doe je alleen.

De Zipline is voor iedereen toegankelijk, ook voor rolstoelers en zowel voor kinderen als volwassenen (min. vlieggewicht is 35 kg, zie voor de overige voorwaarden de website van Vagli Park). De kosten voor een vlucht bedragen Euro 49 p.p. Check wel de openingstijden van de zipline op de site, als het park open is, is niet altijd ook de Zipline open).

Hangbrug

Behalve de Zipline is er bij het meer sinds 2016 ook een spectaculaire hangbrug voor voetgangers gebouwd, die de oevers van het meer verbindt. Ca. 5 meter van het brugpad is in glas uitgevoerd , dus je kunt zo door de brug naar het meer eronder kijken. Vanaf de brug heb je ook een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Het kost €2 om de brug te bewandelen, daarmee krijg je ook toegang tot het nabijgelegen beeldenpark met bijzondere marmeren beelden van bekende personen die in het nieuws waren en het bio dierenpark langs het meer waar diverse dieren huizen zoals paarden en ezels. ’s Avonds is de brug prachtig verlicht.

 
Foto: Vagli park 

Neem ook zwemkleding mee als je hier naar toe gaat want er is een leuk openbaar zwembad in de buurt van de Zipline op een paar meter van het meer, wat gratis toegankelijk is. Natuurlijk kun je hier ook uitrusten en wat eten, bij de Zipline kun je snacks, broodjes en drinken krijgen.

Wandelen in de bergen van Noord Toscane

Het gebied rondom Vagli Sotto is een prachtig gebied waar je ook mooie wandelingen kunt maken. Er zijn vele paden en hike trails te vinden waaronder die vanaf Campocatino. Hier kunnen wandelaars het stroomgebied van gletsjers ontdekken. Campocatino ligt op zo’n 1000m hoogte, onderaan de voet van de Monte Roccandagia. Het is een groene weidevlakte, waar je nog veel typische grijze stenen herdershutjes ziet, de zog. caselli. Echt heerlijk om hier te wandelen.


Foto: Wikipedia 

Verder zijn er ook de Marmergroeven te bezoeken van Vagli Sotto, nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van de Vagli gemeenten. De marmersoort die hier vooral wordt gedolven is Calacatta Oro wat veel wordt gebruikt voor sierafwerkingen.

Het noorden van Toscane is vanaf Lucca en omstreken in ca. 1,5 uur te bereiken. Tritt heeft voor elk wat wils in deze streek. 

  • Lekker met z'n 2-en weg, boek dan een verblijf bij Casa Vacanza Appennino. Mooie, hippe appartementjes vlakbij een pittoresk dorpje. 

 

  • Voor een gezinsvakantie is Palazzo del Ducca een leuke authentieke optie, midden in een dorpje en met zwembad. 

 

  • Liever een vrijstaand huis waar je met de familie kunt verblijven, bekijk dan de sfeervolle, moderne vakantiewoning Casa Compita. Comfortabel en modern ingericht met een heerlijk zwembad voor de deur. 

Meer weten, bel of mail ons, italie@tritt.nl 

Lees ook ons blog over zweefvliegen in Toscane. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044