Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Bekende wijn uit Toscane - Brunello is jarig!

Eén van de bekendste wijnsoorten van Toscane, Brunello, viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Eerder dit jaar, te weten op 28 maart, was het namelijk precies 50 jaar geleden dat vier wijnen uit de omgeving van Montalcino, waaronder de Brunello di Montalcino, een DOC-waardering (Denominazione d'Origine Controllata, dit is een kwaliteitslabel) kregen. Maar waar ligt eigenlijk de oorsprong van deze bijzondere wijn? En wat maakt hem zo bijzonder? Een korte geschiedenis van een echte Toscaanse klassieker.

Bekende wijn uit Toscane - Brunello is jarig!

Het heuvelachtige gebied rond Montalcino (provincie Siena) staat al eeuwenlang bekend als een goed wijngebied. In de Middeleeuwen werden hier al druiven geoogst om er vervolgens wijn van te maken en dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds. Uiteraard is er veel veranderd in het productieproces, maar de grond en het klimaat bleven grotendeels hetzelfde. De ideale omstandigheden voor een droge, licht tanineuze rode wijn: de Brunello di Montalcino.

DOC - bekende wijn uit Toscane 

In een wijngids uit 1902 werd de wijn al genoemd, zij het dat deze toen slechts door drie producenten werd gemaakt. Dat zijn er inmiddels flink meer geworden en sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw heeft de wijn dan ook een grotere bekendheid ook buiten Italië. Hij werd in 1966 bekroond met de officiële DOC-status en kreeg daarna ook nog de DOCG-status. Een duidelijke erkenning voor Brunello.

De echte Brunello di Montalcino is gebonden aan een vast productieproces. Hij wordt gemaakt van honderd procent Sangiovese druiven afkomstig uit Montalcino en heeft een verplichte houtrijping van 3,5 jaar. Het duurt daarna nog gemiddeld zo’n tien jaar voordat hij helemaal op dronk is. Niet verwonderlijk dus, dat de flessen die direct te drinken zijn stevig geprijsd zijn.

Rosso

Wie liever voor een wat betaalbaarder variant gaat van deze bekende wijn uit Toscane, kan kiezen voor de Rosso di Montalcino. Die is van dezelfde druiven gemaakt, maar wordt na maximaal twee jaar rijpen al verkocht. Wil je echter juist een stapje luxer, dan is er de Brunello Riserva. Die rijpt wel vijf jaar in eikenhouten vaten.

De bekendste producenten van de Brunello di Montalcino zijn Biondi Santi, Brunelli, Fuligni, Salvioni en Valdicava. Bij al deze wijnhuizen is het mogelijk om een rondleiding te krijgen om zo meer inzicht te krijgen in het productieproces. Ook het kopen van wijn is mogelijk. Het wordt wel aanbevolen van tevoren te reserveren.

Wilt u ter plaatse kennismaken met deze bekende wijn uit Toscane en bijvoorbeeld een tour maken langs de bekendste wijnhuizen waar Brunello wordt gemaakt? Wij adviseren u graag bij het op maat samenstellen van een reis naar Toscane. Neem vrijblijvend contact (toscane@tritt.nl) met ons op voor meer informatie.

Alvast een indruk krijgen, bekijk de volgende video.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044