Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Beleef Florence: De Dom en het verhaal van Anselmo

De Dom in Florence is een van de grootste kerken van de christelijke wereld. Aan de buitenkant is de kerk geheel met marmeren platen en beelden gedecoreerd. Er zijn boekdelen over de Dom geschreven, maar de leukste anekdotes staan daar niet in. Zoals het verhaal van de arme Anselmo.

Beleef Florence: De Dom en het verhaal van Anselmo

Anselmo was een Florentijn die woonde in de Borgo di Balla, een steeg vlak bij de Dom. Iedere nacht had hij dezelfde nachtmerrie en werd hij badend in het zweet wakker. Hij droomde dat een brullende leeuw hem eerst in zijn hand beet om hem vervolgens met huid en haar te verorberen. Om Anselmo van zijn leeuwenfobie af te helpen had men de volgende therapie bedacht: wellicht kon hij zijn hand steken in de bek van een stenen leeuw om zo zijn angst te overwinnen.

                    

De stenen leeuw was binnen handbereik. Een stenen leeuwin bewaakte al eeuwen een van de ingangen van de Dom. Een groot gezelschap van familie en vrienden begeleidde Anselmo naar de afgesproken plek. Hij sprak zichzelf moed in, haalde diep adem en stak zijn hand in de bek van de leeuw. Toevallig zat er in de bek van de leeuw een schorpioen verscholen. De droom was werkelijkheid geworden. De schrok van de beet was zo groot dat Anselmo dood neerviel van schrik.

"Mai mettere la mano in bocca ad un leone, anche di pietra".
Steek nooit je hand in de bek van een stenen leeuw is nog steeds een geijkte Florentijnse uitdrukking!

                                      

 

De blogberichten ‘Beleef Florence’ worden verzorgd door Karin Werker. Na haar studie klassieke talen in Nijmegen is Karin naar Italië vertrokken. Sinds 1991 woont zij in Florence, waar zij officieel stadsgids is. Zij verzorgt op enthousiaste en zeer onderhoudende wijze rondleidingen door deze prachtige stad in Toscane. Heeft u interesse in een rondleiding met Karin dan kunt u deze bij ons reserveren. Tijdens het toeristenseizoen plaatsen wij op regelmatige basis een blog van Karin waarin zij vertelt over bijzondere ins en outs van Florence.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044