Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Beleef Florence: Le Murate, een prachtig voorbeeld van herbestemming in Florence

Overal in Europa krijgen historische gebouwen een nieuwe bestemming.
In Florence is de 'Murate' hier een mooi voorbeeld van.

Beleef Florence: Le Murate, een prachtig voorbeeld van herbestemming in Florence

Le Murate, wat de ingemetselde vrouwen betekent, was de bijnaam van een groepje nonnen dat oorspronkelijk zeer eng behuisd was op een brug over de Arno. De schatrijke Florentijnse koopman Giovanni de' Benci liet voor deze dames in de Middeleeuwen een klooster bouwen. Hoewel ze toen ruimer woonden, noemde men de nonnen nog steeds de 'Murate'.

 

                    

Hetzelfde klooster was een eeuw lang tot de jaren 80 van de vorige eeuw, de mannengevangenis van Florence. De nieuwe gevangenis Solliciano in de buitenwijk Scandicci verving de oude in de stad, waardoor het enorme complex leeg kwam te staan. Belangrijke architecten, waaronder niemand minder dan Renzo Piano, de architect van Nemo in Amsterdam, hebben hun hoofd gebogen over het hergebruik van het gebouw.

 

     

Het resultaat mag er zijn. Sociale woningbouw waarbij de sporen van de oude gevangenis nog duidelijk te vinden zijn. Zeer karakteristiek zijn de oude gevangenispoorten. Er zijn 45 woningen en een aantal winkels.

Op de vroegere luchtplaats van de gevangenen klinken nu studentenstemmen. Er is namelijk een studentencafé en een ruimte voor concerten en optredens tijdens warme zomeravonden. De plek is ook geschikt voor lunch of een drankje. Geen haute cuisine, maar dat past ook niet in deze entourage.

De blogberichten ‘Beleef Florence’ worden verzorgd door Karin Werker. Na haar studie klassieke talen in Nijmegen is Karin naar Italië vertrokken. Sinds 1991 woont zij in Florence, waar zij officieel stadsgids is. Zij verzorgt op enthousiaste en zeer onderhoudende wijze rondleidingen door deze prachtige stad in Toscane. Heeft u interesse in een rondleiding met Karin dan kunt u deze bij ons reserveren. Tijdens het toeristenseizoen plaatsen wij op regelmatige basis een blog van Karin waarin zij vertelt over bijzondere ins en outs van Florence.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044