Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Beleef Florence: Mercato Centrale

Dat het zo'n groot succes zou worden had niemand gedacht!
Sinds kort wordt de in vergetelheid geraakte Mercato Centrale van Florence weer druk bezocht, door zowel Florentijnen als toeristen.

Beleef Florence: Mercato Centrale

De grote ruimte boven in het marktgebouw in Florence heeft jarenlang leeg gestaan. Maar in 2014, precies 140 jaar nadat de markt is gebouwd, is de bovenverdieping van de centrale markt weer tot leven gekomen. Het gebouw zelf is gemaakt van glas en gietijzer en stamt uit 1874. Het  is  ontworpen  door Giuseppe Mengoni, dezelfde architect die in Milaan de beroemde galerij 'Vittorio Emanuele' heeft ontworpen.  

De eerste verdieping was in onbruik geraakt omdat veel Florentijnen uit praktische overwegingen hun inkopen niet meer deden op de markt in het centrum van de stad. Er waren nog maar zo weinig kramen over dat de benedenverdieping ruim voldoende was. In eerste instantie was het de bedoeling om de leegstaande ruimte boven in te richten als Pinocchio museum. Uiteindelijk heeft men gekozen voor het project van Umberto Montano. Het was zijn idee om er een grote horeca afdeling van te maken en zo het gebouw zijn oorspronkelijke functie te laten behouden.

Nu zijn er talrijke marktkramen waar allerlei heerlijkheden zoals belegde broodjes, vlees- en groentegerechten, salades met mozzarella en tomaat, gebakjes, koffie, verse pasta, pizza, wijn en allerlei soorten kaas worden verkocht. Alle producten moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Er zijn 500 zitplaatsen, maar vaak is dat niet voldoende voor alle Florentijnen en toeristen, die in groten getale de markt bezoeken. De openingstijden zijn riant, van 10 uur in de ochtend tot 12 uur ' s nachts.  De etenstijden zijn dus niet beperkt tot enkele uren 's middags en 's avonds zoals in gewone Italiaanse restaurants.

   

Een schot in de roos dus, die ook voor veel werkgelegenheid heeft gezorgd. De enigen die eronder lijden zijn de eigenaren van de talrijke restaurantjes die gelegen zijn aan het plein rondom de markt. Maar ook dat is relatief, gezien de miljoenen toeristen die Florence jaarlijks bezoeken. 

De Mercato Centrale is razendsnel gestegen op de lijst van highlights van Florence. Een must voor elke bezoeker!

Il Mercato 
Mercato Centrale Firenze
Piazza del Mercato Centrale – Via dell’Ariento
50123 Firenze

De blogberichten ‘Beleef Florence’ worden verzorgd door Karin Werker. Na haar studie klassieke talen in Nijmegen is Karin naar Italië vertrokken. Sinds 1991 woont zij in Florence, waar zij officieel stadsgids is. Zij verzorgt op enthousiaste en zeer onderhoudende wijze rondleidingen door deze prachtige stad in Toscane. Heeft u interesse in een rondleiding met Karin dan kunt u deze bij ons reserveren. Eens per 2 weken plaatsen wij een blog van Karin waarin zij vertelt over bijzondere ins en outs van Florence.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044