Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Beleef Florence - Museum Florence, Michelangelo

Hoe komt het nu toch dat de David van Michelangelo nog steeds zo'n enorme aantrekkingskracht blijft uitoefenen op het grote publiek? Het museum Florence waar het beeld staat, de Accademia, trekt meer dan een miljoen toeristen per jaar.

Beleef Florence - Museum Florence, Michelangelo

Museum in Florence - Oud blok Carrara marmer

Michelangelo heeft het beeld gemaakt toen hij 26 jaar oud was, tussen 1501 en 1504. Niets wees erop dat zijn David het beroemdste beeld ter wereld zou worden, toen Michelangelo aan het begin van de 16e eeuw een blok wit Carraramarmer kreeg toegewezen. Het was een oud blok dat lag rond te slingeren in de Domwerkplaats en was eigenlijk al verprutst door twee andere beeldhouwers,

Michelangelo bouwde een schutting om zijn werkplaats, zodat niemand kon zien waar hij mee bezig was. Na twee jaar mochten de Florentijnen eindelijk naar het beeld komen kijken, De verwachtingen waren hooggespannen.  Maar zo’n overweldigend beeld  had echt niemand verwacht.

Groots en Wilskrachtig

Is het  de wilskracht die het beeld uitstraalt, de grootte of  het naakte mannelijke lichaam dat zeer overtuigend is weergegeven? De details zoals de aders die over de handen lopen en de pezen die gespannen staan in de nek, doen vergeten dat het gemaakt is van marmer.

Het was de trots van de Florentijnen. In hem zagen ze de kleine staat Florence die moest opboksen tegen de sterkere en grotere staten waardoor het omgeven was. Hij werd ook symbool van de nieuwe tijd die in Florence is aangebroken, de Renaissance.

Museum Florence - Accademia

Nu brengt het beeld heel veel geld in het laatje van het museum, geld dat ook weer nodig is om het beeld te verzekeren en te restaureren. 

Het blijft een feit dat iedereen erdoor overrompeld wordt. Dus kom zeker eens kijken in de Accademia, museum Florence. Reserveren verdient aanbeveling, want er is veel belangstelling.

De David is overigens een grote bron van inspiratie waardoor je hem ook op onverwachte plekken en in rare vormen tegen het lijf loopt. Zoals in commercials, voorzien van kleding, met bekende hoofden, gemaakt van Lego steentjes etc. 

GALLERIA DELL'ACCADEMIA
Via Ricasoli, 58/60
50122 FIRENZE

De blogberichten ‘Beleef Florence’ worden verzorgd door Karin Werker. Na haar studie klassieke talen in Nijmegen is Karin naar Italië vertrokken. Sinds 1991 woont zij in Florence, waar zij officieel stadsgids is. Zij verzorgt op enthousiaste en zeer onderhoudende wijze rondleidingen door deze prachtige stad in ToscaneHeeft u interesse in een rondleiding met Karin dan kunt u deze bij ons reserveren. Tijdens het toeristenseizoen plaatsen wij op regelmatige basis een blog van Karin waarin zij vertelt over bijzondere ins en outs van Florence en Things to Do. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044