Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Bloemen voor Zita in Lucca, Toscane

Terwijl wij Koningsdag vieren, wordt in Lucca een heel ander feest gevierd. Het is namelijk in Lucca de dag van Santa Zita, de beschermheilige van o.a. huisvrouwen, huishoudelijk personeel, serveersters en obers. Op die dag zie je in Lucca heel veel bloemen!

Bloemen voor Zita in Lucca, Toscane

Terwijl wij Koningsdag vieren, wordt in Lucca een heel ander feest gevierd. Het is namelijk in Lucca de dag van Santa Zita, de beschermheilige van o.a. huisvrouwen, huishoudelijk personeel en serveersters en obers.  Op deze dag zie je in Lucca heel veel bloemen.

De geschiedenis van Santa Zita gaat terug tot 1218, toen deze Italiaanse van eenvoudige komaf werd geboren in het plaatsje Monsagrati, op zo’n 15 km van Lucca. Toen ze 12 was, ging ze als dienstmeisje aan de slag bij de welgestelde familie Fatinelli in Lucca. Lange tijd werd Zita niet erg goed behandeld door haar baas en collega dienstmeisjes. Ze bleef echter hulpvaardig en vriendelijk naar anderen (vooral de armen) en toegewijd en respectvol naar haar werkgevers. Uiteindelijk kreeg ze ook van hen de waardering die ze verdiende.

Legendes en bloemen in Lucca

Er zijn verschillende legendes in omloop over Zita. Toen ze op een ochtend brood aan het bakken was, liet ze dit werk voor wat het was om iemand in nood te helpen. Enkele andere bedienden vertelden dit aan de familie Fatinelli in de verwachting dat Zita nu wel in de problemen zou komen. Toen deze poolshoogte kwamen nemen, zagen ze dat Engelen het broodbakken voor Zita hadden gedaan. Volgens een andere legende werd ze op een dag betrapt door haar baas toen ze met een schort vol eten op weg was naar de armen. Toen hij haar vroeg wat ze bij zich had, antwoordde ze dat haar schort gevuld was met bloemen. Daarop verschenen er daadwerkelijk bloemen in het schort. Prachtige verhalen dus. 

Festa di Santa Zita Lucca 

Santa Zita stierf op 27 april 1278 op 60 jarige leeftijd, nadat zij 48 jaar voor de familie had gewerkt. De familie Fatinelli besloot haar te begraven in de familiekapel van San Frediano in Lucca. Een ster zou die dag boven de grafkelder zijn verschenen. Na haar dood ontstond er een ware cultus rond haar persoon en in 1748 besloot de toenmalige paus Benedictus de 14e haar heilig te verklaren.

Bloemenmarkt Lucca 

De dag valt nu samen met een grote bloemenmarkt (de Fiera dei Fiori di Santa Zita) op het Piazza dell’Anfiteatro in het centrum van Lucca, als eerbetoon aan de heilige. Voor de gelegenheid wordt haar gemummificeerde lichaam op het centrale plein van de stad gezet, zodat mensen er bloemen en andere geschenken bij kunnen leggen.

De bloemenmarkt is in de loop der tijd uitgegroeid tot een ware trekpleister voor mensen uit de wijde omgeving. Naast de meest uiteenlopende soorten bloemen en planten (waaronder ook Nederlandse) kun je er tegenwoordig ook terecht voor lokale specialiteiten zoals wijn, olijfolie, Buccellato en kastanjes. Dus ben je in de buurt van Lucca rond 27 april neem dan een kijkje.

Wie op een ander moment een eerbetoon wil brengen aan Santa Zita, kan daarvoor terecht in de basiliek van San Frediano. Zij heeft daar haar eigen kapel, waar haar lichaam de rest van het jaar ligt opgebaard. Op de diverse schilderijen aan de wanden zijn scènes uit haar leven afgebeeld. De kerk, waar ook San Vincenzo en San Frediano begraven liggen, is een van de meest bezochte kerken van Lucca.

Tritt heeft diverse mooie vakantiewoningen in Lucca en omgeving in het programma. Zoek je luxe en comfort in de vakantie, bekijk dan deze verzorgde vakantiewoningen, Villa Arancera. Ook deze mooie villa aan de kust ten noorden van Lucca, Villa Camaiore, is perfect geschikt voor de hele familie. Zeker voor een  verblijf in voor- en najaar want het heeft een verwarmd zwembad! 

Lucca is ook goed te bereiken vanuit Pisa en Florence. We doen je graag suggesties, mail ons toscane@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044