Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Carnaval in Viareggio: praalwagens met humor

Viareggio is niet alleen een bekende badplaats, de stad heeft ook faam als het gaat om Carnaval. De kleurrijk versierde praalwagens die de spot drijven met alles en iedereen trekken heel veel bekijks. Hoe zal dat gaan in 2021? Lees ons blog.

Carnaval in Viareggio: praalwagens met humor

Eind negentiende eeuw bedacht een groepje jongeren dat het carnaval in hun stad, Viareggio, resoluut anders moest. Een optocht moest er komen, liefst met opvallende wagens. En zo geschiedde. Hoewel de wagens in het begin nog enigszins bescheiden waren, hebben ze inmiddels reusachtige proporties aangenomen. De kleurrijke creaties, ontworpen door kunstenaars, beelden vaak politici uit, waar flink de spot mee wordt gedreven.

Burlamacco, het symbool van Viareggio

Naast karikaturen van politici is ook Burlamacco een vast onderdeel van de parade. Deze clownsfiguur is uitgegroeid tot hét symbool van het carnaval in Viareggio en werd in de jaren ’30 bedacht door leraar en kunstenaar Uberto Bonetti. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan en inmiddels ook de mascotte van Viareggio. 

Burlamacco wordt geassisteerd door een ander typisch karakter (ook van Uberto Bonetti), namelijk Ondina. Ondina staat symbool voor de zomer en de vakantie op de stranden van Versilia, de kuststreek waar ook Viareggio is gelegen. Ondina wordt uitgebeeld als een vrouwelijke badgast in een blauw jaren '30 badpak, met een soort badmuts.  

Februari carnavalsmaand 

Terwijl het Nederlandse carnaval tijdens vier opeenvolgende dagen wordt gevierd, spreidt Viareggio het uit over een hele maand. Bijna 150 jaar lang is dit in de maand februari geweest, en toen kwam Corona.....
In 2021 zal het Carnaval in Viareggio plaatsvinden van 18 september tot 9 oktober (als het allemaal meezit). Een kalenderrevolutie zoals ze het zelf noemen; alsof je kerst in augustus viert, volgens sommige Italianen maar het is niet anders. Het zal dan ook een buitengewone editie worden. 

Er zullen 5 optochten zijn met praalwagens over de Viali a Mare, de hoofdstraat van Viareggio langs het strand, op 18, 26 september, 2, 3 en 9 oktober met als thema Carnaval Wereldwijd oftewel Carnevale Universale. De tradities, verhalen en carnavalscultuur uit de hele wereld staan centraal met vooral de boodschap dat Carnaval ondersteund moet worden en niet gemist kan worden. Vanaf 18 september zal er elk weekend een corso plaatsvinden, met als super carnavalsweekend 2 en 3 oktober waarin er 2 corso's zullen zijn, de grote finale is op 9 oktober. Dus zin in een feest en het kan en mag rond die tijd, boek een trip naar Toscane en beleef het zelf!

Viareggio Carnaval virtueel

Overigens kun je ook op de 'oude' carnavalsdata in januari en februari virtureel kennismaken met het Viareggio Carnaval. Via dagelijkse posts op de social media kanalen van het Carnaval, krijg je een kijkje achter de schermen van het Carnaval, zie je hoe de kunstenaars te werk gaan en leer je meer over Burlamacco. 

Het carnaval van Viareggio van dichtbij meemaken? Wij adviseren graag bij het vinden van een passende accommodatie in Toscane.  

Bekijk het gehele carnavalsprogramma van Viareggio via de website.

 

 

 

             

 

 

Ga wijs op reis, check hier mogelijke reisbeperkingen in verband met Covid-19.                 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044