Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Cinta Senese, het bekendste varken van Toscane

Wie al eens in Toscane is geweest, heeft ze misschien wel gezien: de zwart-wit gestreepte varkens, die als een ware delicatesse worden gezien. Varkens met een geschiedenis, die wel honderden jaren teruggaat.

Cinta Senese, het bekendste varken van Toscane

Al in de veertiende eeuw legde de schilder Ambrogio Lorenzetti een zogeheten cinta Senese vast, aangelijnd aan een touw. In die tijd scharrelden deze bijzondere varkens vrijelijk in het bos, op zoek naar eten. De inwoners van Toscane gaven het dier de naam cinta Senese, vanwege zijn witte streep die wel iets wegheeft van een riem (cinta is Italiaans voor riem). Senese verwijst naar zijn herkomst: het gebied rond Siena

Bedreigd
Langzaam maar zeker kregen boeren in de gaten dat ze de varkens ook konden houden voor het vlees, waardoor de soort eind vorige eeuw bijna met uitsterven bedreigd werd. Daar stak de Associazione Senese Allevatori echter een stokje voor, waardoor de cinta weer vrijelijk door het bos kon scharrelen en zich voort kon planten.

Voor het houden van de cinta Senese gelden sinds 2000 strenge regels, om te voorkomen dat het dier opnieuw uit zou sterven. Zo moet het varken kunnen scharrelen en mag het amper worden bijgevoerd door de boer. En met resultaat: in 2006 kreeg de cinta Senese als eerste dier ooit het DOP-keurmerk voor zijn beschermde herkomst. Er zijn nu ca. 60 boerderijen die deze varkenssoort mogen fokken.

Gezonder
De producten die van de cinta Senese worden gemaakt, beschouwen Italianen als een ware delicatesse. De vetten in dit vlees zouden gezonder zijn dan die in de gebruikelijke producten, omdat de varkens meer beweging krijgen en alleen maar natuurlijk voedsel eten.

Het vlees van de cinta is vanwege de bijzondere manier van produceren prijzig en wordt bijna alleen maar verkocht in Toscane. Een goede reden dus om tijdens uw verblijf in Toscane extra op te letten op deze varkenssoort. Bezoek bijvoorbeeld een cinta Senese varkenshouderij en laat u uitgebreid rondleiden met natuurlijk als afsluiting een proeverij! Het kan bijvoorbeeld bij Degusta La Cinta Senese van Daniele Baruffaldi in  Monteroni d'Arbia, een plaatsje op ca. 30 minuten rijden van Siena. En voor de liefhebbers, zoek in delicatessenwinkels naar een lekkere gedroogde worst (salumi) van cinta Senese of bestel in een restaurant een pasta met cinta Senese saus (ragù di cinta Senese).


Ontdek de Cinta Senese èn Siena vanuit een van onze mooie accommodaties in deze streek. Graag advies? Bel of mail ons gerust!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044