Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Cowboys uit de Maremma: de butteri

Wie aan Italië denkt, associeert dat in eerste instantie waarschijnlijk niet met cowboys. Die horen toch eerder thuis in Amerika dan in Toscane, zou je zeggen. Niets is echter minder waar.

Cowboys uit de Maremma: de butteri

Wie afzakt naar het gebied onder Grosseto en terechtkomt in de Maremma heeft grote kans er eentje tegen te komen: een buttero, een Italiaanse cowboy. Gezeten op hun paard drijven ze de kuddes met karakteristieke witte koeien en stieren voort en spreken in een dialect dat niemand buiten de regio verstaat.

                    

Traditie 
De traditie gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, toen de eerste Italiaanse cowboys hun vee te paard gingen drijven. Dat gebeurde toen nog in heel Italië. Landveroveringen in de jaren ’50 betekenden grotendeels het einde van de traditie, behalve in de Maremma. Door de wilde natuur is je verplaatsen daar nu eenmaal gemakkelijker te paard dan te voet.

                     

Gezegend
Slechts zes kuddes worden nog gedreven door een buttero. Daarbuiten zijn er nog butteri die speciaal voor toeristen aan het werk zijn. Op 17 januari trekken de butteri naar de pleinen van Tarquinia, Tuscania, Marta en Valentano om hun dieren te laten zegenen. Daarnaast doen ze ook mee aan volksfestiviteiten waarbij de butteri tegen elkaar strijden in diverse krachtmetingen.

Op pad
Het hart van de butterocultuur ligt in Alberese, waar een grote boerderij te vinden is met meerdere nog actieve butteri. Hier kun je een dagje met de Italiaanse cowboys op pad, maar daarvoor moet je wel vroeg de veren uit. De heren klimmen namelijk al om 7.00 uur op hun paard, om vervolgens niet voor lunchtijd terug te keren. Enige paardrijervaring is daar wel voor nodig, gezien de lengte van de excursie.

Demonstratie
Wie liever niet zelf een paard bestijgt, kan tussen juni en half september genieten van demonstraties die met regelmaat worden gegeven. Vaak kunnen die gecombineerd worden met een echte Italiaanse maaltijd, geserveerd aan lange en mooi gedekte tafels. Voor een dergelijke show kun je terecht bij meerdere agriturismo’s o.a. in Rispescia, Roselle en Roccastrada. 

Hier vind je meer informatie over de butteri en evenementen waar er demonstraties worden gegeven.(helaas alleen Italiaans, maar met behulp van Google translate is dat redelijk op te lossen). Tickets kunnen vaak ter plaatse worden gekocht. 

De traditie bekijken kan op deze video.

                   

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044