Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Culinair Toscane: Bistecca alla Fiorentina

De Bistecca alla Fiorentina is de Florentijnse variant van biefstuk. Hiervoor wordt de zogeheten T-bone steak gebruikt. Het is een van de bekendste gerechten van Toscane, met een interessante geschiedenis

Culinair Toscane: Bistecca alla Fiorentina

Foto header:www.accademiamacelleriaitaliana.it

Bistecca alla Fiorentina, een stukje geschiedenis

Florence, Festa di San Lorenzo

Er zijn meerdere verklaringen voor de naam Bistecca alla Fiorentina. Een van die verklaringen houdt verband met de viering van San Lorenzo, ieder jaar op 10 augustus. In de tijd dat de familie De Medici de dienst uitmaakte in Florence verlichtten vreugdevuren de stad en grote stukken kalfsvlees hingen in dat vuur te roosteren ter ere van San Lorenzo.  Florence was in die tijd een belangrijk kruispunt waar reizigers van over de hele wereld elkaar ontmoetten. Zo gebeurde het dat een stel Engelse ridders aanwezig was tijdens San Lorenzo en het vlees biefstuk noemde, naar een gerecht uit Engeland. 
 

Florence, de Engelsen

Een alternatieve verklaring schrijft de oorsprong van de bistecca toe aan de Engelsen die rond het jaar 800 in Florence leefden. Zij hadden veel geld en konden het zich veroorloven om dure stukken vlees te eten, zoals biefstuk. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor de aanwezigheid van rosbief in de Toscaanse keuken. Welke verklaring dan ook de juiste is, feit blijft dat de oorsprong van het woord Engels is dat verbasterd werd tot bistecca. 

Chianina runderras 

Het vlees voor de Bistecca alla Fiorentina is afkomstig van de Chianina, een oud Etruskisch runderras. Zijn oorsprong ligt in de Val di Chiana, een vruchtbare vallei vlakbij Florence. Het is het grootste runderras ter wereld en het levert dan ook veel vlees. Dit vlees heeft een volle smaak en zou daarnaast weinig cholesterol bevatten. 
 
 

Bereiding bistecca alla Fiorentina 

Bistecca alla Fiorentina vraagt om een specifieke bereiding. Het vlees moet eerst minstens twee weken rijpen bij koude temperatuur. Zodra het daadwerkelijk bereid wordt, moet het vlees op kamertemperatuur zijn. De beste manier om de bistecca te bakken is op de grill, bij voorkeur gestookt op hout of kolen. Het hoeft vooraf niet gekruid te worden, maar eventueel kun je er peper en zout op doen. Het vlees moet direct goed dichtschroeien, waarna het op middelhoog vuur verder gaart. De bistecca moet bruin zijn aan de buitenkant, maar rood, zacht en sappig van binnen. Hij wordt normaal gesproken geserveerd met Cannellinibonen of salade en een goed glas Chianti. 
 
Tritt - Case in Toscane biedt diverse accommodaties waar de echte Bistecca alla Fiorentina geserveerd wordt:
 

 

 

Buon appetito!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044