Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De apotheek van Santa Maria Novella

Een van de oudste apotheken van Europa bevindt zich in Florence, de apotheek annex parfumerie van Santa Maria Novella, ooit gesticht door Dominicaanse monniken.

De apotheek van Santa Maria Novella

De apotheek van de paters Dominicanen 

Het eerste wat je doet als je door de lange gang naar de verkoop zaal van de apotheek - parfumerie van Santa Maria Novella loopt, is de heerlijke, kruidige geur opsnuiven. Dat belooft veel goeds voor de producten die er verkocht worden.

Florence bezienswaardigheden: Een van de oudste apotheken van Europa

De apotheek is gesticht door de Dominicanen van de nabij liggende kloosterkerk Santa Maria Novellan rond 1221, het jaar waarin zij arriveerden in Florence. Ze kweekten in hun tuinen de kruiden waarmee ze medicijnen en cremes maakten voor de zieken in de ziekenboeg van hun klooster. Een van de oudste producten is rozenwater, dat men gebruikte om te ontsmetten bij pest epidemieen. Het is overigens nog steeds te koop. Vanaf de 17e eeuw hadden ook de 'gewone' Florentijnen toegang tot de apotheek.

Sindsdien werden er ook zeepjes, lotions, likeur en parfums geproduceerd. En die worden nu nog steeds te koop aangeboden. De parfumerie biedt o.a. een serie heerlijke, bijzondere Eau de Colognes o.a. gebaseerd op Iris, Roos en Gardenia maar ook Verbena en Munt. Alle producten hebben het prachtige zwart-wit logo van Santa Maria Novella, tevens de kleuren van de pijen van de Dominicanen.

De verkoopruimtes zijn rijkelijk versierd met fresco’s, walnotenhouten kasten, beelden en schilderijen van monniken en leken die de apotheek beheerden. De ruimtes zijn in oude stijl gerestaureerd waardoor je je onmiddellijk in vroegere tijden waant. Overal staan geglazuurde terracotta vazen waarin de monniken vroeger hun producten bewaarden.

Florence bezienswaardigheden - Museum en fresco's van de apotheek

Het bijliggende kleine museum met onder andere antieke thermometers en vijzels is gratis toegankelijk, evenals de oude sacristie met middeleeuwse fresco’s die heel goed bewaard zijn gebleven. De apotheek ligt op loopafstand van de kerk Santa Maria Novella en moet zeker op het lijstje met Florence bezienswaardigheden. Het is onmogelijk om weerstand te bieden aan de heerlijke producten die er verkocht worden! Bovendien kunt u daarbij een heerlijk souvenir mee naar huis nemen. En krijgt u er thuis niet genoeg van, de apotheek heeft ook een online shop!

Officina Profuma - Farmaceutica di Santa Maria Novella

Via della Scala 16
50123, Florence
Openingstijden: Dagelijks van 09.00 - 20.00u
Online shop Santa Maria Novella

Niet in de buurt van Florence met vakantie, er is ook een winkel in Forte dei Marmi:
Officina Profumo - Farmaceutica di Santa Maria Novella
Via Giosuè Carducci, 57
55042, Forte dei Marmi, (LU)
Openingstijden: Dagelijks van 10.00 - 13.00u en van 15.30 - 19.30u


De blogberichten ‘Beleef Florence’ worden verzorgd door Karin Werker. Na haar studie klassieke talen in Nijmegen is Karin naar Italië vertrokken. Sinds 1991 woont zij in Florence, waar zij officieel stadsgids is. Zij verzorgt op enthousiaste en zeer onderhoudende wijze rondleidingen door deze prachtige stad in Toscane. Heeft u interesse in een rondleiding met Karin dan kunt u deze bij ons reserveren. Tijdens het toeristenseizoen plaatsen wij op regelmatige basis een blog van Karin waarin zij vertelt over bijzondere ins en outs van Florence en Things to Do.

Voor mooie accommodaties in de streek rondom Florence, kijkt u natuurlijk op onze website of stuur ons een email, italie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044