Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De lekkerste Truffel

Wie in Toscane aan de herfst denkt, denkt direct aan eten. Porcini paddestoelen (oftewel eekhoorntjesbrood), geroosterde kastanjes, nieuwe olijfolie en uiteraard .... truffels. Weet jij wat de lekkerste en beste truffel is?

De lekkerste Truffel

Een ‘gouden’ truffel  

Eigenlijk zijn er bijna het hele jaar door wel truffels te vinden, maar de beste soort, de tartufo bianco - de witte truffel, is er in het najaar. Afhankelijk van de weersomstandigheden is er meer of minder van deze kostbare lekkernij te vinden en de prijs is dus ook steeds anders. Die prijs kan overigens in de buurt komen van die van goud!

Truffel strijd 

In Italie zijn meerdere plekken beroemd om de witte truffel, zoals bijvoorbeeld Alba in de provincie Piemonte, gelegen in het Noorden van Italie. Uiteraard wordt er hevig geconcurreerd tussen de verschillende delen van Italie waar witte truffels worden gevonden. Vaak wordt gezegd dat de witte truffel uit Piemonte de lekkerste is, maar weer anderen beweren dat een witte truffel, een witte truffel is. Soms is de een nu eenmaal lekkerder en dan weer de andere. Dit hangt dan niet af van de vindplaats van de truffel. Zo kan een witte truffel uit Piemonte de ene keer lekkerder zijn dan de andere keer en datzelfde  geldt ook voor de truffels uit San Miniato. 

Truffel Festival San Miniato

In San Miniato vindt gedurende drie weekenden in november (het tweede, derde en vierde weekend) een groot festival plaats, georganiseerd rondom de nationale truffel markt. Er staan veel kraampjes die allemaal met truffel (en wat andere typische producten) te maken hebben. Je kunt van alles proeven en de meest bijzondere truffels, uitgestald onder grote glazen stolpen, bewonderen. Hoewel … bewonderen? Een hele truffel ziet er niet bijster elegant uit, het lijkt nog het meest op een misvormde aardappel. Echter, wordt de stolp even opgetild, dan ruik je van een afstand dat dit iets overheerlijks is. Iets dat wellicht zijn gewicht in goud (bijna) wel waard is!

San Miniato is een mooi dorpje waar weinig toeristen komen, behalve in de periode van de ‘truffelkoorts’. Het ligt bovenop een heuvel in het midden tussen Florence en Pisa. Een ideale plek dus om een vakantiehuisje te boeken en al helemaal als je van lekker eten houdt. De Via Francigena komt hier ook doorheen (zie onze blogs hier en hier). San Miniato bestond al in 713. Het oudste document dat over het stadje is teruggevonden stamt uit dat jaar. Interessant is het Palazzo del Seminario, een half rond gebouw met aan de buitenkant fresco’s van Bijbelse spreuken, in het Latijn.

Mocht u nu in de streek rondom Siena zijn in november, breng dan zeker een bezoekje aan het festival ter ere van de witte truffel van de Crete Senesi in San Giovanni d'Asso, het mostra del tartufo bianco. Op 10, 11, 17 en 18 november vindt voor de 33ste keer dit festival plaats met een truffelmarkt, proeverijen, kookshows, muziekoptredens en veel meer. Bekijk het programma op de site

Truffel koorts

Hoe dan ook … in de herfst worden de Italianen wakker met truffel koorts. Wie tijd heeft en weet hoe het moet, traint zijn hond of honden en gaat op truffel jacht. Een activiteit waar je jong bij blijft, want er worden heel wat kilometers afgelegd in de heuvels en bergen en vaak niet over gebaande paden.

Het vereist bijzondere aandacht om de hond goed af te richten, ten eerste moeten de beestjes truffel met een beloning gaan associëren. Zodra dat is gelukt, ruiken ze de truffels, die onder de grond groeien, en gaan driftig krabben om ze uit te graven. Maar dan komt het tweede aspect van het trainen van de honden, de honden moeten de truffel niet zelf op gaan eten. Vaak is de truffel jager er wel snel bij, maar gebeurt dat een keer niet, dan wordt de beste man (het zijn bijna altijd mannen die dit doen, gek genoeg….) er niet veel rijker op. De arme hond overigens ook niet, want deze actie wordt zeker niet gewaardeerd met een aai of brokje.

Luxe wijnlandgoed

Villa Ricavo ligt in Montopoli, op ca. 20 minuten rijden van San Miniato. Deze luxe vrijstaande villa bestaat uit 2 appartementen en een vrijstaande cottage en biedt plek aan maximaal 20 personen. Beleef samen met familie of vrienden een heerlijke week midden tussen de wijngaarden van een beroemd wijnlandgoed, eigendom van de Agnelli familie.
 


In hetzelfde gebied ligt Limite sull' Arno, op 17 km van San Miniato. Ook hier heeft Tritt voor u een echte Toscaanse villa in het programma om met z'n allen te verblijven. Villa Sul Arno beschikt over 4 slaapkamers en 2 badkamers. Er is een grote tuin van 3000 m2 met olijfbomen, een voetbalveld, groot terras, tafeltennistafel, een privé zwembad en vooral veel ruimte. Een heerlijke villa voor een gezinsvakantie in Italië, waar de mountainbikes klaarstaan om naar het dorp te fietsen. Vinci, Florence, Pisa en Lucca zijn gemakkelijk aan te rijden vanaf deze centraal gelegen villa.

Ook op zoek naar een familie villa in Toscane voor een vakantie met z'n allen? Mail ons voor suggesties, toscane@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044