Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De Palio di Sant antonio Abate, de ándere palio

Wie Italiaanse paardenraces zegt, denkt wellicht het eerst aan de palio van Siena. Toch is dat jammer, want de palio van Buti is ook zeker de moeite waard.

De Palio di Sant antonio Abate, de ándere palio

Wie Italiaanse paardenraces zegt, denkt wellicht het eerst aan de palio van Siena. Toch is dat jammer, want de palio van Buti provincie Pisa is ook zeker de moeite waard. Het is bovendien de eerste paardenrace van het jaar, ook dit jaar op de eerste zondag na Sant’ Antonio Abate, het feest ter ere van de beschermheilige van de dieren. Dit jaar valt het evenement op 24 januari.

Waar de oorsprong van de race precies ligt, is niet helemaal bekend, maar duidelijk is wel dat het al in de 19e eeuw plaatsvond. Net als in Siena strijden ook in Buti de diverse wijken, oftewel contrade tegen elkaar. Medio januari wordt er geloot wie welk paard krijgt toebedeeld, een gebeurtenis die nogal wat losmaakt bij de inwoners van Buti. 

Gezegend
Voorafgaand aan de race worden de paarden naar de kerk gebracht, waar ze worden ingezegend. Dit moet de vijf wijken geluk brengen in de strijd. Het ontbijt op de dag van de wedstrijd bestaat traditioneel gezien uit trippa alla butese, oftewel runderpens. Ook dit is een gebruik dat eeuwen teruggaat.

Om half elf begint vervolgens de historische optocht door de straten van Buti. Kinderen en volwassenen gaan tijdens deze parade gekleed in oude klederdracht over straat en beelden scènes uit vroeger tijden uit. Ook hier wordt een wijkwinnaar gekozen, die een jaar lang met de titel mag pronken.

Eeuwige roem
De race zelf begint om 14.00 uur, wanneer de paarden over de Via Nuova stormen. Na drie races over een afstand van 700 meter tekent zich een winnaar af, die vervolgens een ereronde door Buti mag maken. Deze wijk krijgt naast eeuwige roem ook een geldbedrag mee, om zo de gemaakte kosten voor de race te vergoeden.

Wilt u de palio van Buti van dichtbij meemaken? Wij adviseren u graag bij het op maat samenstellen van een reis in het teken van deze palio.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044