Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De Valle di Itria in Puglia

Uitgestrekte olijfboomgaarden, rode aarde en grijze kaboutermutsjes met witte puntjes kenmerken het landschap. We hebben het over de Valle d’Itria, ook wel de Trulli-vallei genoemd.

De Valle di Itria in Puglia

De Valle d’Itria is het gebied in Puglia waar de bekende trulli staan; de witte gekalkte huisjes met hun grijze puntdaken en vaak witte versiering op de punt. De trulli dienden eeuwenlang als onderkomen voor boeren en de kleinere exemplaren werden gebruikt als opbergruimte voor landbouwmateriaal.

Een trullo is nooit gemetseld maar is gemaakt van opgestapelde stukken steen die aangesmeerd werden met klei. Leuk om te weten is dat de huisjes zo gebouwd werden dat ze met het verwijderen van één stuk steen volledig instortten. De reden dat ze snel moesten kunnen instorten, was dat rond 1700 afgevaardigden van de Spaanse koning belastingen kwamen innen en de boeren gewoon te arm waren om deze te betalen. Dan maar liever een ingestorte trullo! De vallei ligt In het uiterste zuiden van Italië, in de regio Puglia. De streek is iets van de kust verwijderd en ligt ingeklemd tussen de steden Bari, Brindisi en Taranto. 

De dorpjes in de Valle d’Itria

Het bekendste dorpje van de vallei is misschien wel Alberobello dat je natuurlijk tijdens je bezoek aan de Valle d’Itria niet mag overslaan. Ook Locorotondo, Castellana Grotte, Martina Franca, Ostuni en Cisternino liggen in deze streek en zijn zeker een must-do.

Ostuni, ook wel het Witte Stadje genoemd, ligt het dichtst bij de Adriatische kust, maar net niet aan zee. Als je aan komt rijden zie je het al in de verte op een heuvel liggen. Het beeld van het sprookjesachtige stadje omringd door eeuwenoude olijfboomgaarden met de blauwe zee op de achtergrond, zul je niet snel vergeten. De naam “het Witte Stadje” zegt het al; het historische centrum is grotendeels wit gekalkt en kleine steegjes en straatjes zijn met elkaar verbonden door talloze witte trappetjes. Wanneer je aan de rand van het dorp staat heb je een prachtig uitzicht op het rondomliggende landschap.

De meest gefotografeerde deur van Zuid-Italië, te vinden in Ostuni

In het hoogseizoen is het in Ostuni een drukte van belang met buitenlandse toeristen maar wanneer je in het voor -of najaar gaat, kun je er heerlijk door de rustige straatjes dwalen. Omdat Ostuni wat hoger ligt, waait er altijd een fris windje wat in de zomer voor de gewenste verkoeling zorgt.

Alberobello en Locorotondo zijn de meest bekende Trulli-dorpjes van de Valle d’Itria. Alberobello staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en met zijn smalle straatjes, versierd met kleurrijke bloemen, zal het zeker indruk op je maken. Ook hier geldt weer, net als voor Ostuni, probeer het hoogseizoen te vermijden en zoek de wat rustigere perioden op. Als je dan toch in de buurt bent, neem dan meteen even een kijkje in Locorotondo.

Locorotondo heeft zijn naam te danken aan de ronde vorm van het historische centrum en de ronde huisjes, de trulli, die er staan. Tot halverwege de 18e eeuw heette het nog “Luogorotondo” dat “ronde plek” betekent. In de buurt San Marco in Locorotondo staat een kerkje in de vorm van een trullo. Grappig om te weten is dat Locorotondo maar liefst 146 (!) wijken telt.

Op vakantie in een trullo die is omgebouwd tot een vakantiehuis, vlakbij Locorotondo

Grenzend aan de gemeente Locorotondo ligt Martina Franca, dat precies op de grens ligt van de provincies Taranto en Bari. Martina Franca is de dichtstbevolkte gemeente van de Valle d’Itria en vooral bekend om zijn barokke architectuur en het Valle d’Itria muziekfestival. Dit internationale muziekfestival wordt jaarlijks in juli gehouden en duurt twee weken. Lijkt het je leuk en ben je toch in Puglia in de maand juli, dan vind je meer informatie op de website van het festival.

Tot slot het dorpje Cisternino dat je ook niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Puglia. Ook hier weer hetzelfde beeld als in Alberobello en Locorotondo.... trulli! Eigenlijk is de hele vallei bezaaid met deze huisjes en misschien is het wel zo leuk eens wat meer aandacht te schenken aan een plaats als Cisternino. Dit plaatsje ligt iets hoger (393 m), net als Ostuni en vanaf diverse punten heb je prachtig uitzicht over de Valle d’Itria. Daarbij heb je ook nog eens het voordeel van een heerlijk verkoelend windje tijdens de hete zomermaanden! Wil je een keer slapen in een trullo? Bij Masseria Poesia en Agriturismo Trulli il Castagno is dit mogelijk!

In Cisternino zijn nog diverse overblijfselen te bewonderen uit tijden van overheersing door de Normandiërs, de Spanjaarden (Huis van Aragon) en de Bourgondiërs. Misschien zijn de laatsten wel de reden dat er in Cisternino relatief veel restaurantjes gevestigd zijn die authentieke heerlijkheden uit de Valle d’Itria serveren. 


Trulli in Cisternino

 

De grotten van Castellana

Is het nu een dagje wat minder weer of is het juist extreem heet dan ga je natuurlijk de Grotten van Castellana bezoeken in Castellana Grotte. Dit druipsteen grottencomplex is pas in 1938 ontdekt en is drie kilometer lang. Nog lang niet zijn alle gangen blootgelegd maar een gedeelte is toegankelijk voor publiek en ieder half uur vertrekt er een rondleiding. Het is een zeer indrukwekkend tour waarbij prachtige druipsteenformaties te zien zijn, vooral de Grotta Bianca (witte grot) spant, letterlijk de kroon. Zorg wel voor goede schoenen en een jas want het is er het hele jaar 16 graden! 

Grotta Bianca in Castellana Grotte
 

Zoosafari / Fasanolandia

Wil je wat anders met de kids, ga dan eens naar het plaatsje Fasano, eveneens gelegen in de Valle d’Itria. Hier vlakbij is ZOO SAFARI te vinden; een wildpark met meer dan veertig verschillende soorten dieren. Verder is er nog een pretpark, FASANOLANDIA, en je kunt er diverse shows met dieren bijwonen. Voor de verschillende tarieven en openingstijden kun je het beste de website raadplegen.

Ook op vakantie naar Puglia?

Wil jij ook op vakantie naar de trullo-vallei in Puglia? Geef ons je wensen door via het contactformulier en wij helpen je graag! 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044