Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Een potje historisch voetbal: Calcio Storico in Florence

Een belangrijke voetbaltraditie in Toscane: het Calcio Storico, oftewel het historisch voetbal in Florence.

Een potje historisch voetbal: Calcio Storico in Florence

Traditie

Calcio storico is een eeuwenoude traditie die teruggaat naar de tijd van de oude Grieken. Zij speelden een spel met de naam Sfermomachia, dat de Romeinen maar al te graag overnamen. De regels ervan lijken meer op die van het hedendaagse rugby dan van voetbal en het ging dan ook vaak hard tegen hard. Niet voor niets was het een geliefd spel bij het Romeinse leger.

  

Opnieuw uitgevonden

Ten tijde van de overheersing van de machtige familie de’ Medici werden de regels van het spel lichtelijk aangepast en namen diverse prominente bewoners van Florence deel. Hoe populair het ook was, in de loop der tijd raakte het toch enigszins in de vergetelheid. Het duurde tot 1930 voordat het opnieuw werd gespeeld, ter ere van de herdenking van 400 jaar Florence.

 

Huidige vorm

In de huidige vorm van het Calcio Storico spelen 27 spelers tegen 27 tegenstanders. Een witte lijn verdeelt het speelveld (gemaakt van zand) in tweeën en aan ieder uiteinde van het speelveld is een goal. Doel van het spel is om zo vaak mogelijk de bal in het doel van de tegenstander te krijgen, op welke manier dan ook.... Bij ieder behaald punt wisselen de teams van veld. De spelers van het Calcio Storico dragen hierbij traditionele kostuums, net als vele eeuwen geleden.

 

Districten

De loting voor de teams is ieder jaar tijdens Scoppio del Carro. De teams komen uit de vier voormalige districten van de stad en hebben ieder hun eigen kleur. De winnaars uit de semi finale zullen tijdens de finale op 24 juni strijden om de winst.

Tritt biedt diverse accommodaties in en rondom Florence voor wie het calcio storico wil bezoeken. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044